Pistácie: prečo ich zobkať, plus mňam RECEPT na citrónovo-pistáciové guličky

Mnoho ľudí si obľúbilo čarovnú chuť pistácií, ktorá dokáže človeka ovládnuť a donútiť ho zjesť celú misku tejto drobnej pochúťky na jedno posedenie. Aj keď pistácie obsahujú relatívne veľké množstvo tuku, viac ako polovicu z neho tvorí kyselina olejová, ktorá je pre naše zdravie prospešná.

Pistácie Zdroj foto: Shutterstock.com

Vaše srdce sa pistáciám poteší

Štúdie ukázali, že dve porcie pistácií denne dokážu rozširovať stiahnuté cievy počas stresu a tým znižujú srdcové zaťaženie. Významný je aj ich obsah aminokyseliny L-arginín, ktorá je dôležitá najmä pre tých ľudí, u ktorých je veľké riziko rôznych ochorení srdca. 

Okrem toho sa preukázalo, že konzumácia pistácií znižuje systolický krvný tlak – tlak počas toho, ako sa srdce sťahuje. 

Podporia váš imunitný systém

Zdravý imunitný systém vyžaduje dostatočný príjem vitamínu B6, ktorý sa nachádza v pistáciách v značnej miere. Tento vitamín pomáha telu udržiavať si zdravé červené krvinky, zabezpečuje zdravie lymfoidných žliaz a podieľa sa na tvorbe bielych krviniek, ktoré ochraňujú telo pred infekciami.

Pozor! Príliš veľa vitamínu B6 môže spomaliť činnosť mozgu a rovnako aj znížiť účinnosť imunitného systému v boji s infekciami.  

Čítajte viac: Imunita - čo zaberá na jej posilnenie?

Pomôžu vám s hmotnosťou

Pistácie sú prvou voľbou pre ľudí, ktorí sa rozhodli pre diétu. Ukázalo sa totiž, že tento typ orechov obsahuje málo kalórií a nasýtených tukov a má vysoký obsah bielkovín a mnoho nenasýtených tukov, ktoré sú významné pre správnu reguláciu telesnej hmotnosti.

Čítajte viac: Ako funguje počítanie kalófií?

Pomoc pre diabetikov

Jedna šálka pistácií obsahuje až 60 % odporúčanej dennej dávky minerálneho fosforu a tým môže pomôcť v prevencií cukrovky 2. typu. V prípade ľudí, ktorí už trpia diabetom, majú pistácie tiež svoje pozitíva. Antioxidanty nachádzajúce sa v pistáciách pomáhajú tlmiť proces glykácie (cukry sa nesprávne napájajú s bielkovinami a tým ich robia neúčinnými), čím dokážu správne kontrolovať diabetes.

Čítajte viac: Aké sú vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke?

Obohatia váš organizmus o vlákninu

Jednou z ďalších zdravotných výhod pistácií je aj to, že sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri hladnom trávení. Porcia 30 g pistácií obsahuje približne 3 g vlákniny, čo je dostatočné množstvo na to, aby tráviaci trakt pracoval na optimálnej úrovni.

Čítajte viac: Vláknina v potravinách

Dokážu zlepšiť aj zdravie vašej pokožky

Pistácie sú výborným zdrojom vitamínu E – silného antioxidantu rozpustného v tuku, ktorý je nevyhnutný pre zachovanie celistvosti bunkových membrán a preto sa často odporúča pre zdravú a krásnu pokožku. Vitamín E chráni kožu pred UV žiarením, poskytuje jej každodennú ochranu pred predčasným starnutím a pred rakovinou kože. 

Čítajte viac: 5 vecí, ktoré môže prezradiť stav vašej pokožky o vašom zdraví

Vyskúšajte aj netradičný recept na citrónovo – pistáciové guličky

Zdroj: www.aldi.us
 

Ingrediencie:

  • 1 šálka pistácií
  • 230 g smotanového syru (podľa chuti)
  • 115 g kozieho syru
  • ¾ šálky sušených zmiešaných bobúľ (podľa vlastného výberu)
  • ½ lyžice soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • lyžica jemne nastrúhanej citrónovej kôry

Postup:

Ako prvé nakrájame pistácie na drobné kúsočky a necháme ich v jednej miske. Zoberieme všetky ostatné ingrediencie a zmiešame ich dokopy – najlepšie mixérom, aby sme dostali hustú zmes. Túto zmes necháme chladiť po dobu 1 hodiny. Následne už len vyberieme z chladničky a z hmoty vytvarujeme malé guličky, ktoré potom obalíme v nakrájaných pistáciách.