Nazbierajte si tieto lesné dobrôtky. Pomôžete si pri chorobách, chudnutí, zlepšíte si zrak či spomalíte starnutie.

V lese nájdeme okrem húb mnoho ovocných plodov, ktoré sú rovnako zdravé ako chutné. Použijeme ich do koláčov, zaváranín ale i do čajov. Kedy zberať černice, čučoriedky, maliny či brusnice a na čo všetko sú dobré?

lesné ovocie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čučoriedky

Majú v sebe veľmi veľa vitamínov (A, B, K...), minerálov (draslík, fosfor, horčík...), bielkovín, vlákniny a farbivo myrtilín, ktoré zachytáva voľné radikály, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Čučoriedky taktiež znižujú vysoký tlak a cholesterol a pomáhajú pri hnačke. Možno ste nevedeli, že zlepšujú zrak podobne ako mrkva vďaka obsahu antokyánu. Ďalej spomaľujú starnutie mozgových buniek a aj celého organizmu. Sú učinné aj pri strese, výživné látky v nich obsiahnuté majú blahodárny účinok na nervy. Navyše, ak si z čučoriedok pripravíte šťavu a budete ju popíjať každý deň, uľahčíte si chudnutie a zlepšíte metabolizmus.

Ako ich využiť

  • do koláčov

  • do ovocných pohárov a štiav

  • zavárané

  • do džemu

Zberajú sa v auguste a v septembri.

Černice

Sú zdrojom vitamínov C, B, K, E a flavonoidov. Obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. 

Čerstvé ovocie alebo šťavu môžete použiť ako podpornú liečbu nachladenia, vysokých teplôt, kašľu a zachrípnutia. Pomôžu rovnako aj preťaženým hlasivkám a zapálenej sliznici ústnej dutiny a hrtana. Listy černíc liečia i kožné ochorenia a poranenia, treba ich prikladať na postihnuté miesto. Sušené listy sa používajú do čajov na liečenie zápalu močových a žlčových ciest i pri hnačke.

Černice tiež urýchľujú metabolizmus a preto sú vhodným doplnkom pri chudnutí.

Plody sa zberajú najmä v auguste.


Prečítajte si tiež:

Červené alebo čierne? Ktoré ríbezle sú pre vás zdravšie?

Lesné jahody

Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, potom vitamíny B a E, železo a draslík. Majú sťahujúce a močopudné účinky a pôsobia proti hnačke a tiež zápche. Ďalej zvyšujú tlak, sú vhodné pri prekyslení žalúdka, chudokrvnosti, reumatizme, na prečistenie krvi, proti žlčovým kameňom, ľadvinovým kameňom i močovým kameňom.

Jahodovým kúpeľom sa pripisuje povesť krášliaceho prostriedku, pretože prečisťujú a omlaďujú pleť vďaka obsahu minerálov.

Zberajú sa v júni a v júli, listy už od mája.

Brusnice

Obsahujú vitamíny C, E, K, A a triesloviny. Ďalej kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok najmä draslík a magnézium. Flavonoidy, ktoré sa v nich hojne nachádzajú, znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak a bránia upchávaniu ciev. Pomáhajú pri zápale močových ciest, úniku moču, ochorení obličiek, majú dezinfekčný účinok. Tiež zmierňujú bolesti pri menštruácii.

Navyše, pravidelná konzumácia zabraňuje rozširovanie baktérií v ústnej dutine a potláča vznik zubných ochorení.

Zistilo sa, že obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré obnovujú bunky, takže ich nájdete i v mnohých pleťových krémoch. Vďaka prírodným farbivám sa zasa používajú v dekoratívnej kozmetike.

Zberajú sa v septembri a októbri.


Prečítajte si aj tento článok:

Červené alebo čierne? Ktoré ríbezle sú pre vás zdravšie?