Červené alebo čierne? Ktoré ríbezle sú pre vás zdravšie?

Ríbezle sú k dispozícií v rôznych odrodách – čierna, červená, biela, a všetky sa vyznačujú sladkou chuťou s trochou kyslosti. Aj napriek ich malej veľkosti ponúka toto drobné ovocie množstvo zdravotných výhod pre ľudský organizmus.
V čom vám dokáže pomôcť konzumácia čiernych ríbezlí? ----------------------------------------------------
Zastavujú predčasné starnutie

Toto drobné ovocie obsahuje omega 6 mastné kyseliny, ktoré sú prínosné pre zastavenie predčasného starnutia a bojujú aj proti vráskam. Vďaka tomu si udržuje pleť mladší a žiarivejší vzhľad, a lepšie sa vyrovnáva sa kožnými problémami ako je napr. ekzém.

Ríbezľový koláč

Uľahčia vám dýchanie

Trpíte silnou alergiou, ktorá prechádza až do nepríjemnej astmy? V takomto prípade zvýšte konzumáciu čiernych ríbezlí, ktoré obsahujú významné antioxidanty uľahčujúce astmatické problémy.

Znižujú riziko demencie

Demencia je definovaná ako zníženie procesov myslenia, ktoré nastáva v dôsledku rozličných chorôb. Podľa jednej štúdie sú čierne ríbezle účinné ako ochrana proti nástupe demencie a môžu pomáhať aj v prevencií Alzheimerovej choroby.

Udržujú zdravie močových ciest

Infekcie močových ciest sa vyskytujú predovšetkým pri náraste baktérií, čím dochádza až ku zápalu a bolesti celého močového systému. Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam dokážu čierne ríbezle zabraňovať šíreniu baktérií a tým sa zabraňuje rozširovaniu infekcií v močových cestách.

Červené ríbezle vášmu zdraviu tiež prospejú -------------------------------------------
Zabezpečia vám krásnu pleť

Všetky bobule obsahujú významné živiny, ktoré sú dôležité pre krásnu pokožku. Červené ríbezle sú bohaté najmä na vitamín C a vitamíny B, ktoré pomáhajú s regeneráciou kožných buniek a ochraňujú pokožku pred škodlivým a silným UV žiarením. **Vitamín C navyše posilňuje imunitný systém**a vďaka obsahu antihistamínu zabraňuje negatívnym vplyvom alergií.

Podporujú zdravé trávenie

V malých červených plodoch je pomerne veľké množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutnou súčasťou vyváženej stravy. Ak sa konzumuje v dostatočnej dávke, zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho traktu a zabraňuje nepríjemnej zápche.

Zlepšujú vašu krv

Červené ríbezle sú bohaté na železo, ktoré je nevyhnutné pre správnu tvorbu červených krviniek a tie tvoria 40 až 45 % celkového zloženia krvi. Ich úlohou je regulovať tok krvi a smerovanie živín do rôznych buniek a orgánov ľudského tela.

Pripravte si lahodnú pochúťku „Panna cotta“ s ríbezľovou omáčkou! -----------------------------------------------------------------

Ingrediencie:

  • 400g červených ríbezlí + niekoľko kúskov na ozdobenie
  • 1 citrón
  • 25 cl (centiliter) smotany na šľahanie
  • 25 cl plnotučného mlieka
  • 150g práškového cukru
  • 50g kryštálového cukru
  • 4 g želatíny
  • 1 vanilkový struk

Postup:

Ako prvé dajte zmäkčiť želatínu do studenej vody na dobu 10 minút a vytlačte šťavu z citróna. Následne v hrnci rozohrejte smotanu s mliekom, kryštálovým cukrom a rozrezaným vanilkovým strukom. Po zovretí vypnite sporák a nechajte vylúhovať po dobu 5 minút. Po uplynutí vyberte z hrnca vanilku a pridajte zmäkčenú želatínu. Poriadne zamiešajte, nalejte zmes do menších pohárov a dajte ich odstáť do chladničky na približne 4 hodiny (kým nestuhne). Následne opláchnite červené ríbezle a zmixujte ich dokopy spolu s citrónovou šťavou a práškovým cukrom. Keď dostanete hladké pyré, umiestnite ich navrch do pohárov, ktoré sa už chladia v chladničke a opäť počkajte niekoľko hodín do konzumácie (najmenej 3 hod). Nakoniec môžete niekoľko ríbezlí položiť na vrch každého pohára ako ozdobu.

- - - - - -

Vyskúšajte aj tento vynikajúci recept: Ríbezľový koláč