6 signálov, že vaša diéta je k ničomu

Existuje nespočetné množstvo stravovacích štýlov a rôznych diét. Internet a časopisy sa neustále plnia novinkami zo sveta chudnutia, prichádzajú s vedeckými štúdiami, ktoré preukazujú, že tá či oná potravina je hotový zázrak alebo naopak najhoršie zlo. Ľudia namiesto toho, aby sa vo výžive a výživových odporúčaniach vyznali, v nich majú stále väčší zmätok.

Je možné, že niekomu funguje nízkosacharidová diéta a neuveriteľne po nej chudne, ale vám pri takomto stravovaní môže hmotnosť zaryto stagnovať. Zatiaľ čo jeden vydrží nejesť večer, u iného také rozloženie živín spôsobuje opakované nájazdy na chladničku.

Ak aj chudnete podľa akéhokoľvek plánu, existuje niekoľko signálov, že pre vás nie je diéta tá pravá:

1. Váha sa nehýbe

Alebo sa hýbe opačným smerom, než by ste chceli. To je jasným znamením, že je niečo zle. Väčšinou je to tým, že jete buď príliš veľa alebo naopak málo. Spočítajte si optimálny kalorický príjem pomocou internetových kalkulačiek a konečne sa pohnete z miesta. Ak vám kalkulačka spočíta, že máte jesť viac, ako jete doteraz, nebojte sa toho a na jedle pridajte. Druhým dôvodom pre stagnáciu býva nevhodný pomer i rozloženie živín.

Skúste s nimi zaexperimentovať a uvidíte, ako na to vaše telo zareaguje.

2. Únava

Jedlo je palivo pre telo i pre mozog. Ak ste unavení, dostáva telo paliva málo, alebo do neho tankujete benzín namiesto nafty - to znamená, že napríklad jete málo sacharidov a priveľa tukov alebo naopak. Nepodceňujte ani príjem mikroživín (vitamínov, minerálov) a vody. Chýbajúcu energiu sa nesnažte dohnať kofeínom, skôr pridajte na kvalite a množstve potravín.

Dajte si tiež pozor na jednoduché sacharidy - tie ľahko rozhodia hladinu cukru v krvi a energiu z človeka vysajú ako upíri.


Prečítajte si tiež:

Vaše telo, vaše pravidlá alebo prečo nedržať diéty z časopisov


3. Vypadávanie vlasov, lámanie nechtov alebo zhoršená kvalita kože

Fungujú ako varovanie pred súčasným jedálničkom. Väčšinou k týmto javom dochádza po dlhodobejšej deprivácii organizmu alebo po drastickej diéte. Správna diéta je taká, po ktorej sú vlasy, nechty aj koža v lepšej kondícii, ako pred ňou, pretože prijímate dostatok vitamínov, minerálov i bielkovín a vody.

4. Podráždenosť

Depresia, apatia a nezáujem o činnosti, ktoré ste mali skôr radi, sa pri nevhodnej diéte dostavujú tiež. Ak vyskočíte ako čertík z krabičky pri sebemenšej drobnosti, alebo sa rozplačete aj pri reklame na šampón, je niečo zle. Jedlo do značnej miery ovplyvňuje náladu, preto keď budete dobre jesť, budete sa tiež lepšie cítiť psychicky.

5. Chute

Keď vás naháňa chuť na sladké a nemieni sa vzdať, v noci sa vám zdá o tom, ako jete torty a palacinky a v jednom kuse myslíte na tú načatú zmrzlinovú tortu v chladničke, vaša diéta nie je správna. Ak bažíte po určitých potravinách, je vysoko pravdepodobné, že sa nimi onedlho prejete.

Keď chcete sladké, navýšte prílohy, ak túžite po tučnom a slanom, zamerajte sa na semienka, orechy, zdravé tuky a pitný režim.

6. Pocit utrpenia

Keď závidíte kolegyni v práci obložený chlebíček alebo tej vychudnutej slečne v reklame smotanovú zmrzlinu, zatiaľ čo vy, chudáci, musíte chrúmať stonkový zeler, nie je vaša diétna cesta ideálna. Diétny režim musí byť nastavený tak, aby ste pri ňom netrpeli, na svoje jedlo sa tešili, a aby ste si dokázali predstaviť, že takto budete jesť (s menšími zmenami) navždy.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Vaše telo, vaše pravidlá alebo prečo nedržať diéty z časopisov