Pomelo ako výživné citrusové ovocie

Pomelo je citrusové ovocie, ktorého popularita v poslednom čase výrazne narastá, no stále existuje mnoho ľudí, ktorí o tejto plodine ešte vôbec nepočuli. V čom však spočíva jej výnimočnosť?

Čo je to pomelo?

Pomelo predstavuje veľké citrusové plody, ktoré sa považujú za akéhosi predchodcu grapefruitu. Ide vlastne o kríženca pomaranča s grapefruitom. Niektoré jeho plody môžu mať hmotnosťou až 5 kilogramov. Toto ovocie v sebe navyše sústreďuje najviac vitamínov.

Pomelo sa pestuje v mnohých krajinách východnej Ázie, medzi ktoré patrí Čína, Japonsko, Thajsko, Fidži a Malajzia. V čínskej kultúre pomelo značí symbol prosperity a šťastia. Má zelenú šupku s ružovou, bielou a žltou dužinou a jeho chuť je miernejšia a sladšia ako v prípade grapefruitu.


Prečítajte si aj:

Snažíte sa schudnúť? Pozor na niektoré druhy ovocia!


Prvá pomoc pri trávení

Väčšina citrusových plodov obsahuje vysoké množstvo vlákniny a ani pomelo nie je výnimkou. Jedno pomelo obsahuje asi 25% požadovanej dennej dávky vlákniny. Práve vďaka obsahu tejto látky dokáže plodina zabezpečiť správne fungovanie tráviaceho traktu a odstrániť problémy ako sú zápcha alebo hnačka. Vysoký obsah vlákniny podporuje plynulý pohyb v tráviacom trakte a stimuluje sekréciu tráviacich a žalúdočných štiav.

Ako posilňovač imunitného systému

Pomelo je typ citrusového ovocia, ktoré je výborným zdrojom vitamínu C, známeho ako veľmi účinná pomoc pri podpore imunity. Pôsobí ako antioxidant, čím zvyšuje aktivitu bielych krviniek a pomáha eliminovať voľné radikály, poškodzujúce orgánové systémy v tele. Vďaka tomuto obsahovému zloženiu dokáže pomelo účinne bojovať proti infekciám, spôsobujúcim prechladnutie, kašeľ, horúčky.

Na zníženie vysokého krvného tlaku

Pomelo je veľmi významným zdrojom draslíka – obsahuje približne 37% požadovanej dennej dávky. Draslík pomáha najmä pri uvoľňovaní ciev a okysličovaní orgánových systémov. Vďaka tomu znižuje krvný tlak, a tým aj riziko vzniku aterosklerózy alebo mŕtvice. Táto minerálna látka tiež pomáha uľahčiť zavádzanie ďalších nevyhnutných látok pre udržanie silných kostí.

Ako spomaľovač starnutia

Vitamín C, nachádzajúci sa v pomele, pôsobí ako antioxidant, ktorý vyhľadáva nebezpečné voľné radikály a bojuje s nimi. Práve tieto radikály spôsobujú degradáciu kože a nepríjemné známky starnutia ako sú vrásky, ovisnutá koža a starecké škvrny. Zvýšenou konzumáciou plodín, obsahujúcich vitamín C môžete zabrániť skorým prejavom starnutia.

Pomocník pri chudnutí

Tak ako grapefruit aj pomelo obsahuje enzým, pomáhajúci pri spaľovaní tukov, a tak vďaka zvýšenej konzumácií tejto plodiny môžete veľmi rýchlo znížiť svoju váhu. Enzým sa nazýva „Karnitín pamitoyl-transferáza“ a nachádza sa len v malom množstve potravín. Vo všeobecnosti pomáha udržiavať stabilnú váhu človeka, čo ocenia mnohí, ktorí musia dodržiavať správne výživové jedálničky.


Prečítajte si aj tento článok:

Snažíte sa schudnúť? Pozor na niektoré druhy ovocia!