Správnym jedálničkom proti Alzheimerovej chorobe

Pravdepodobne ste už počuli o potravinách podporujúcich činnosť mozgu ako sú morské ryby, semiačka či tmavá čokoláda. Vedci však prišli s komplexným diétnym plánom, ktorý by mohol pomôcť predísť vzniku Alzheimerovej choroby.

Diéta proti Alzheimerovi

Zdroj foto: Shutterstock.com

Táto „Diéta pre myseľ“znižuje riziko Alzheimerovej choroby o 53% u striktných prívržencov a o 35% u tých, ktorí sa ňou poväčšinou riadia. Dokonca aj jej minimálne dodržiavanie vedie k zníženiu rizika tejto choroby.

Tento diétny plán pôsobí na všetky faktory, ktoré by mohli viesť ku vzniku demencie a upravuje ďalšie aspekty, ako je napríklad spotreba ovocia a zeleniny.


Prečítajte si tiež:

10 príznakov Alzheimerovej choroby

Pravidlá diétneho plánu:

  • minimálne 3 porcie celozrnných výrobkov denne

  • 6 porcií listovej zeleniny týždenne plus jedna iná zeleninová porcia denne

  • 2 porcií jahôd, malín alebo čučoriedok týždenne

  • 1 porciu rýb týždenne

  • 2 porcie hydiny týždenne

  • 3 porcie strukovín týždenne

  • 5 porcií orechov týždenne

  • malá denná dávka alkoholu, najlepšie červeného vína

Ďalšie zásady v kuchyni

Ďalej používajte najmä olivový olej, vyhýbajte sa fastfoodom a vyprážaným jedlám (maximálne raz týždenne). Obmedzte tiež červené mäso na menej ako 4-krát týždenne. Majte pod kontrolou aj svoju chuť na sladké - koláčiky, pečivo alebo cukrovinky si doprajte menej ako 5-krát týždenne. A nakoniec, používajte menej ako polievkovú lyžicu masla alebo margarínu denne.

Ako môžu pomôcť jahody či kapusta?

Ovocia a zeleniny si môžete pokojne dopriať aj viac, ako predpisuje diéta, to vám rozhodne neuškodí, skôr naopak. Ovocie ako jahody, maliny či čučoriedky podľa výskumov spomaľuje pokles kognitívnych funkcií a jeho pravidelnou konzumáciou by ste si mohli udržať mozog vysoko aktívny až do neskorého veku. Dôležitý je aj príjem listovej zeleniny, pretože ponúka obzvlášť efektívne antioxidanty a vitamíny, ktoré chránia mozog pred poškodením.


Prečítajte si aj tento článok:

10 príznakov Alzheimerovej choroby