Jahody chránia mozog

Sezóna jahôd je v plnom prúde, a preto by ste ani vy nemali zabúdať na všetky pozitívne účinky, ktoré toto ovocie prináša. Môžete si ho zasadiť vo svojej záhradke, alebo ho nájsť rásť v lesoch po celej Európe.

jahody_ochrana_mozog Zdroj foto: Shutterstock.com

Jahody obsahujú okolo 6-9% cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie (vlastne ako väčšina ovocia, čo možno znie nezvyčajne popri starých odporúčaniach pre diabetikov), pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spraco­­­­­vanie cukru v organizme dôležitý (je aktívnou súčasťou aj niektorých syntetických antidiabetických prípravkov).

Vysoký ob­sah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdco­vo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje choleste­rol v krvi), vita­mín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovo­cie.

Pozor na ovocie pri chudnutí!

Jahody chránia váš mozog

Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody sú vhodné najmä pre tých, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6-12 hodín , ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.

Komplikovaná aróma jahôd

A viete prečo sú syntetické jahodové arómy v pudingoch, zmrzline, nápojoch len trápnou karikatúrou prírodnej chute? Aróma jahôd totiž patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – po­zostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Kto by to kedy v laboratóriu namiešal? To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Je preto dôležité byť obozretný pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčencov. Po prvej konzumácii jahôd ich nepodajte dieťaťu pár dní a pozorujte, či sa neobjavia alergické príznaky.

Kedy zbierať jahody?

Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. A jedzte LEN zdravé kusy. Avšak nielen plody sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologic­kých ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápa­loch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.

Jahody sú obľúbené i v kozmetike

Vo Francúzsku sa vraj používa "jahodová maska". Má odstraňovať pehy: zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky. Táto maska prečisťuje pleť, pehy blednú a zlepšuje sa celkový stav pokožky.

Ak nepotrebujete jahodovú masku, skúste jahodo­vú kúru: počas niekoľkých dní zjedzte len 1-2 kg jahôd denne rozdelených do niekoľkých dávok! Taká kúra je lahodná, prečisťuje krv, obličky, črevo i kĺby.


Prečítajte si tiež: Pozor na ovocie pri chudnutí!


maricenka

doteraz som narazila na nie celkom sladke jahody. vyzeraju, vonaju dobre, ale stale su malo sladke. aby som ich naozaj s chutou zjedla, trochu si ich vzdy pricukrim:)