Najčastejšie zranenia pri športovaní

Pozná to každý, čo niekedy športoval. Šport občas bolí. Telo niekedy nezvládne ťarchu, ktorú mu naložíte alebo mu "nesadnú pohyby." Pozrite sa na najčastejšie zranenia a ich liečbu.

najčastejšie zranenia pri športe

Zdroj foto: Shutterstock.com

Natiahnutý sval

Natiahnutie svalu vznikne svalovým preťažením, keď zvyšujúce sa svalové napätie poškodí jednotlivé svalové vlákna, ktoré sa pretrhnú. Príčinou môže byť neobvyklý a prudký pohyb alebo precenenie síl. Často k takýmto stavom dochádza v dôsledku nedostatočnej prípravy pred športovým výkonom. Netreba preto podceňovať rozcvičku a rozohriatie. Toto zranenie najviac potrápi nepravidelných športovcov, ktorí si naložia viac, ako zvládnu. Hlavnými príznakmi sú bolesť, ktorá znemožňuje aj bežné pohyby, objaviť sa môžu kŕče či opuch a modrina.

Liečba zahŕňa v prvý deň studené obklady, neskôr prejdite na teplejšie a pomáhajte si aj protizápalovými masťami. Nezabudnite si postihnuté miesto stiahnuť elastickým obväzom, aby sa lepšie prekrvilo a zabránilo sa tak väčšiemu opuchu.


Možno vás zaskočil aj tento problém:

Pukajú vám kosti? Zistite, kedy je to riziko!

Natrhnutý sval

K natrhnutiu svalu najčastejšie dochádza na dolných končatinách (stehenný a lýtkový sval). Pri natrhnutí svalu sa roztrhne niekoľkých svalových vlákien, ktoré ochabia kmeň svalu. Stať sa to môže, ak je sval nútený ísť za normálny rozsah svojho pohybu, alebo sú vykonávané nesprávne a nekoordinované pohyby. Okrem bolesti pri tomto úraze zaznamenáte aj zvuk prasknutia. Potrebné je ihneď prestať s akoukoľvek činnosťou a dolnú končatinu uvoľniť a vyložiť, aby prietok krvi smeroval od poraneného miesta, čím sa aj zníži bolesť.

Na zníženie opuchu použite ľadové obklady. Miesto pravidelne chlaďte v intervaloch 15-20 minút a to po dobu 2-3 dní. Obklad však nestačí, v tomto prípade je nevyhnutná aj návšteva lekára, ktorý určí spôsob liečby.

Podvrtnutie členka a výron

Vyvrtnutý členok si najčastejšie môžete privodiť chôdzou či behom po nerovnom teréne. Okrem bolesti sa tento úraz prejaví i opuchom a často sa vytvorí krvný výron. Ak si vyvrtnutý členok čo najskôr neošetríte, hrozí, že istý čas bude menej ohybný a bolesť vás bude brzdiť v športovaní.

Na vyvrtnutý členok si na niekoľko minút priložte ľad, aby ste zmiernili bolesť a opuch. Potom členok zafixujte elastickým obväzom a nohu si vyložte do zvýšenej polohy. Približne dva týždne sa ju snažte nezaťažovať.

Výron vzniká popretŕhaním drobných ciev, ktoré potom krvácajú do podkožných tkanív. Po niekoľkých hodinách tak vznikne modrina s hrčou, ktorá môže pretrvávať aj niekoľko týždňov. Pomocou budú v tomto prípade rôzne protizápalové gély. Členok si nimi natierajte aspoň štyri dni, trikrát denne.

Zablokovaná chrbtica

Často sa objavujú problémy najmä v driekovo-krížovej oblasti. Môže vás tam pichať, rezať a bolesť môže vystreľovať aj do iných oblastí. Príčinou býva svalová nerovnováha, preto by ste v rámci prevencie mali posilňovať všetky partie a nezabúdať na strečing. Ak už sa vám takéto niečo prihodilo, pomôžu klasické masáže či teplé kúpele. V prípade urgentnosti by ste mali navštíviť ortopéda, ktorý posúdi, či nejde aj o inú chorobu.

Bežecké koleno

Ide o skrátenie postranných svalových skupín stehna a ich šľachovitého pokračovania s úponom pod vonkajšou stranou kolena. Pri ich preťažení dochádza k dráždeniu okostice stehnovej kosti a následne sa zapáli. Ťažkosti sa prejavujú podľa štádia postihnutia buď na začiatku behu a postupne dochádza k zlepšeniu stavu, alebo najprv po rozbehnutí nemá bežec žiadne ťažkosti, ale po niekoľkých kilometroch sa bolesť stupňuje.

Pomôžete si uvoľnením vonkajšej strany stehnového svalstva strečingom, klasickou masážou či analgetikami a myorelaxanciami. Pomáhajú aj športy ako plávanie či bicykel.


Zaskočil vás pri cvičení aj tento problém?

Pukajú vám kosti? Zistite, kedy je to riziko!