Strečing - Cvičenie pre dokonalé pretiahnutie

Seriál
Strečingom pripravíte svaly na nadchádzajúcu pohybovú aktivitu, takže zabránite prípadnému pretrénovaniu alebo zraneniu. Nikdy sa ale nepreťahujte "za studena". Pred strečingom je nutné najskôr svaly a kĺby zahriať miernym pohybom, aby sa svalové vlákna nešetrným preťahovaním nepoškodili.

Strečing je pojem, ktorý pochádza z anglického jazyka a v preklade znamená "preťahovanie". Hoci sa niekomu môže zdať, že preťahovanie je len okrajovou záležitosťou, bez ktorej sa pri športovaní zaobíde, je na veľkom omyle. Táto jednoduchá, ale pritom veľmi účinná a potrebná metóda, pomáha totiž zlepšiť celkovú hybnosť pohybového aparátu, a to ako svalov, tak kĺbov. Flexibilita je jednou zo zložiek zdatnosti (fitness) človeka a bez nej nie je možné dosiahnuť požadovaných fyzických výkonov.

Strečing podporuje metabolizmus, takže napomáha tiež chudnutiu prebytočných kilogramov. Vďaka preťahovaniu môžete tiež dobre aktivovať lymfatické dráhy vo Vašom tele, a tým podporiť detoxikáciu organizmu, zlepšenie celkového fungovania tela, ale tiež zlepšenie vzhľadu pokožky a zmiernenie prejavov celulitídy.

Strečingom pripravíte svaly na nadchádzajúcu pohybovú aktivitu, takže zabránite prípadnému pretrénovaniu alebo zraneniu. Nikdy sa ale nepreťahujte "za studena". Pred strečingom je nutné najskôr svaly a kĺby zahriať miernym pohybom, aby sa svalové vlákna nešetrným preťahovaním nepoškodili. Pred výkonom sa v preťahovaní zamerajte predovšetkým na hlavné svalové skupiny a veľké kĺby - naťahujte sa smerom od hlavy k päte. Pretiahnite šiju, ramená, tricepsy, pokračujte úklonmi. Ďalej pretiahnite oblasť bedier, svaly stehien a zadku, uvoľnite kolená, pretiahnite lýtka a Achillové šľachy, ale tiež uvoľnite členky. Naťahujte sa pomaly a rešpektujte signály Vášho tela - nesmiete ísť nikdy cez bolesť, mali by ste cítiť len príjemný ťah. Pretiahnutie vykonávajte s výdychom, s nádychom potom povoľte. S každým ďalším výdychom skúste pretiahnutie zintenzívniť, ale opäť len do tej miery, aby Vás nič nebolelo.

Strečing nie je vhodný len pre aktívne športujúcich, ale aj pre tých, ktorí majú nejaké pohybové obmedzenia. Aj nešportovcom totiž pomôže udržiavať svaly a kĺby v kondícii. Cielené preťahovanie je teda veľmi vhodné aj pre seniorov alebo ľudí s nadváhou, pretože nie je nijako náročné, ale jeho účinky na zdravie sú nemalé.

Po ukončení športovej aktivity by mal strečing opäť nasledovať. Nedá sa povedať, či je dôležitejšie pretiahnutie pred cvičením alebo po ňom, pretože každé má trochu inú funkciu. Po cvičení je strečing dôležitý hlavne pre následnú regeneráciu svalov a pre zabránenie svalovým dysbalanciám. Vďaka pretiahnutiu po záťaži Vás budú svaly nasledujúce dni bolieť oveľa menej, než by tomu bolo bez neho. Počas cvičenia (hlavne počas posilňovania) sa svalové vlákna zmršťujú a skracujú sa. Pretiahnutím na záver sa potom sval opäť pretiahne do diaľky, takže nebude len pevný, ale aj pekne štíhly. Bez dôkladného preťahovania nikdy nedocielite ladného držania tela, pretože svaly, ktoré pomáhajú držať vzpriamený postoj, majú veľkú tendenciu skracovať sa.

Pri strečingu nikdy nerobte rýchle pohyby alebo kmity, ako tomu bolo v minulosti na hodinách telesnej výchovy. Aby sa sval či kĺb pretiahol, potrebuje čas a trpezlivosť. Ak teda so strečingom začínate, nikam sa neponáhľajte. Vôbec nevadí, keď máte malý rozsah pohybu. Vytrvajte vo svojom úsilí a dávajte si len malé ciele. Flexibilita je do istej miery daná geneticky, ale každý pokrok, hoci len o pár milimetrov, sa počíta.

So strečingom nemusíte vôbec čakať až na Váš tréning, skúste sa pretiahnuť aj počas dlhého sedenia na stoličke v práci. Uvidíte, že sa uľaví Vášmu chrbtu a kĺbom, ale tiež zvýšite svoj pracovný výkon a sústredenie.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii Zdravotné cvičenia a na www.fithall.sk.