Cícer je najľahšie stráviteľná strukovina, ktorá nenafukuje

Pochádza zo Stredomoria a patrí k najstarším pestovaným potravinám. V starovekom Ríme bol považovaný za vzácnu vec, aj preto si nejedna rodina dala meno Cicero.
Existujú dva základné druhy: desi (tmavý a menší) a kabuli (svetlý a väčší, ktorý nájdete aj v konzerve). Pol šálky vareného cíceru obsahuje okolo 8 g bielkovín a menej ako 1 g tukov.

Doprajte si strukoviny

Strukoviny sú súčasťou zdravého jedálnička už od nepamäti. Okrem ich skvelej schopnosti zasýtiť sa môžu pochváliť aj mnohými ďalšími benefitmi. Obsahujú veľa rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a je prospešná pre naše trávenie, kyseliny listovej, ktorá znižuje homocysteín, tiamínu (vitamín B), ktorý je nevyhnutný pre spaľovanie cukrov a fytochemikálií so silným antioxidačným účinkom. Pochváliť sa môže aj poriadnou dávkou železa a draslíku.Čítajte aj o výhodách chutnej fazule.

Nedocenená potravina

Výhodou cíceru je, že spomedzi všetkých strukovín patrí k najľahšie stráviteľným a na rozdiel od fazule či hrachu nenafukuje. Je doslova nadupaný bielkovinami, čo ocenia najmä vegetariáni, ktorým nahrádza mäso. Má príjemnú sladkastú chuť a využiť ho môžete naozaj na množstvo spôsobov. Dokonca sa nemusí pripravovať len na slano, ale aj sladko. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Okrem toho neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Pripravujú sa z neho aj rôzne múky, preto vám klasická pšeničná nebude až tak chýbať.

Hummus nie je žiaden humus

Cícer má lahodnú chuť a mäkkú konzistenciu a nátierka hummus, ktorá sa z neho vyrába, je jedno z najlepších, najrýchlejších a najzdravších jedál, aké si viete predstaviť. Uvarený cícer zlejeme (ten z konzervy prepláchneme), pridáme k nemu tahini pastu, čo je pasta z pomletých sézamových semienok, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a všetko spolu rozmixujeme. Ak sa nám zmes zdá príliš hustá, môžeme pridať trošku vody. Hummus je vynikajúci s čerstvou zeleninou, ako dresing na zeleninový šalát či ako dip ku tortilám alebo hriankám. Čítajte viac o zdravom olivovom oleji.

S čím nám pomôže?

Cícer je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri zvýšenej hladine cholesterolu, ateroskleróze, cukrovke, zápche, poruche imunity, rakovine, celiakii a mal by byť súčasťou každého programu na chudnutie. Pôsobí ako prevencia pred vznikom onkologických ochorení a dokonca vraj pre pánov slúži ako prírodné afrodiziakum.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

dalsi

Dovolil by som si trochu poopravit. Aj cicer nafukuje. Hlavne, ak sa suseny cicer da varit ihned bez namacania.
U dospeleho sa to mozno prejavuje miernejsie, ale male deti mozu mat z toho az krce.

Po 1-2 dnoch namacania vo vode /a zliati vody/ sa vsak latky, ktore sposobuju nafukovanie vyplavia. Potom uz nema problem ani male dieta.