Avokádo plné zdravých tukov pomáha i pri chudnutí

Avokádo je unikátnym druhom ovocia, pretože väčšina ovocia sa skladá najmä zo sacharidov a fruktózy, no v avokáde je vysoký obsah zdravých tukov a mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre ľudský organizmus.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Avokádo (Persea americana ) je strom, pôvodom z Mexika a Strednej Ameriky. Je často nazývané "aligátoria hruška," čo je veľmi výstižné, pretože býva v tvare hrušky, ktorá má zelenú a hrboľatú kožu ako aligátor.

Prečo by sme ho mali jesť?

Avokádo je veľmi výživné a obsahuje široké spektrum živín, vrátane 20 rôznych vitamínov a minerálnych látok ako vitamín K, vitamín C, vitamín B5 a B6, kyselinu listovú, draslíkantioxidanty akoluteín, zeaxantín a karotenoidy. Ďalej obsahuje malé množstvo horčíka, mangánu, železa či vitamínu B2 - riboflafínu. Čítajte viac o zdrojoch antioxidantov.

Obsahuje dokonca omnoho viac draslíku ako banány. Ten je potrebný na udržiavanie zdravej hladiny krvného tlaku, udržiavanie rovnováhy vnútorného prostredia organizmu a zúčastňuje sa aj na trávení. Toto "maslové ovocie" má jemnú krémovú konzistenciu a je zaujímavou kombináciou vlákniny, tukov a mastných nenasýtených kyslín. V 100 g sa nachádza až 14% dennej dávky tohto vitamínu.

Zdravotné výhody avokáda

Aj napriek tomu, že avokádo je plné tukov, znižuje hladinu triglyceridov v krvi a hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Znižuje tiež riziko srdcovo-cievnych ochorení, a vďaka luteínu pomáha proti makulárnej degenerácii a šedému zákalu.

Avokádo má tiež výrazné protizápalové účinky, preto nám môže účinne pomôcť pri reume alebo osteoartritíde. Podporuje tiež činnosť mozgu. Vďaka tukom, ktoré obsahuje, pomáha telu absorbovať a využiť živiny, ktoré sa rozkladajú v tukoch, čím nám pomáha využiť vitamíny a minerály prijaté z iných potravín. Pre dámy bude potešujúcou správou, že prospieva krásnej pleti a stimuluje rast vlasov.

Chudnutie pomocou tukov

Toto zvláštne ovocie je síce plné tukov, no aj napriek tomu pomáha pri chudnutí. Nie všetky tuky sú totiž zlé. Avokádo obsahuje nenasýtené tuky, ktoré a v našom organizme neukladajú do telesných tukov a preto sa odporúča jeho zaradenie do nášho jedálnička aj v období zhadzovania nadbytočných kíl. Okrem zdravých tukov má avodkádo ešte jednu výhodu, vďaka ktorej ľahšie schudnete. Zvyšuje produkciu hormónov v štítnej žľaze, čím zvyšuje metabolizmus a zrýchľuje spaľovanie. Jeho konzumáciou účinne znížime hladinu inzulínu, čo je pri chudnutí tiež mimoriadne cenné.

Avokádo v kuchyni

Avokádo má naozaj všestranné využitie či už na sladko alebo slano. Vynikajúco sa hodí do šalátov, sendvičov, známej guacamole nátierky alebo k cestovinám. Môžete ho použiť namiesto masla a vytvoriť z neho chutný a zravý krém do koláčov či raw puding.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Problémom môže byť aj lúpanie, pretože uprostred sa nachádza veľká kôstka. Avokádo jednoducho prerežeme okolo kôstky na polovicu, krúživým pohybom oddelíme polovice od seba, lyžičkou alebo nožíkom vyberieme kôstku a dužinu popreriezame a "vyklopíme" alebo jednoducho vydlabeme lyžičkou.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

fitraw

zboznujem avokado a hlavne pri priprave raw kolacikov, daju sa z neho vycarovat super "cokoladove kremy" ktore su chutne a zdrave a nie takze a nezdrave ako tie margarinove. treba len chciet a vsetko sa da pripravit aj zdravsie

maricenka

aj ja mam rada avokado. len skoda, ze nemam zazite jeho pouzivanie. kupim si ho tak 3 x za rok. a vzdy sa cudujem, preco si ho nekupim viac krat. je vyborne...

redka

tiey si ho obcas kupim aj ked y krat sa mi podarilo kupit take tore nie a nie dozriet... este kym dozrelo, tak chytilo plesen ci co.... robim si hlavne guacamole, avokadovy puding a tiez ho pridavam len tak do salatu ci ovocneho ci zeleninoveho.... dobre je aj len tak natriet na pecivo a posypat solou a ciernym korenim...