8 zdravých „snackov“ na spríjemnenie pracovného dňa

Máte sedavú prácu a často dostávate nezvládnuteľnú chuť na sladké? Máme pre vás riešenie. Výskumy dokázali, že uchovávanie zdravších alternatív v bezprostrednej blízkosti predchádza voľbe vysoko kalorických možností. Cynthia Sass, americká výživová poradkyňa a dietetička, radí, čo schovávať v šuplíku vášho pracovného stola, aby ste si udržali zdravú líniu.

Pracovný snack Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Horká čokoláda

Je ideálnym riešením pre milovníkov sladkostí. Obsahuje iba približne 45 kalórií na tabličku spolu s náladu zlepšujúcimi a srdečným chorobám predchádzajúcimi antioxidantmi.


Prečítajte si aj:

Takáto desiata udrží váš hlad na uzde

2. Opekaný cícer

Lepší ako akékoľvek chrumky alebo čipsy. Tento „snack“ obsahuje látky ako vláknina či draslík. Navyše bolo dokázané, že cícer dokáže regulovať potrebu konzumácie nezdravých jedál.

3. Cereálie

Je vždy výhodné, keď máte nejaké v zásobe v kuchynke pre prípad, že sa doma nestihnete naraňajkovať. Neodporúčame ich ale skladovať priamo v pracovnom stole, keďže by ste sa na konci dňa mohli pristihnúť, že ste vlastne zahĺbení v práci schrúmali celú škatuľu.

4. Ovocná či orechová tyčinka

Ideálnym riešením je preto müsli alebo orechová tyčinka. Sú skvelou cestou, ako kontrolovať svoj mlsný jazyk, keďže takto prijmete iba obmedzené množstvo kalórií. Dávajte si ale pozor na zloženie - vyberajte iba také značky, ktoré obsahujú málo cukru a zdravé ingrediencie.

5. Orechy

Lieskovce, mandle, kešu, pistácie, arašídy, vlašské pekanové či para. Sú skrátka vždy dobrou voľbou, obsahujú prospešné oleje - ale nezjedzte ich priveľa, pretože ako je známe, olej obsahuje tuk. Zlý nápad nemusí byť ani zvoliť si pikantnú variantu - štipľavé jedlá pomáhajú spaľovaniu tukov.

6. Krekry

Aby ste ozvláštnili chuť, môžete ich potrieť cottage cheesom alebo inou zdravou nátierkou. Keďže však vieme, aké náročné je ich po otvorení prestať jesť, musíme vás upozorniť - nie je dobré zjesť ich priveľa. Obsahujú totiž oveľa viac sacharidov, ako pri sedavej práci reálne dokážete spáliť.

7. Sušené alebo čerstvé ovocie

Je vždy lepšou voľbou ako sladkosť. Napríklad jahody sú skladné, chutné, obsahujú málo kalórií a naopak veľké množstvo vitamínu C. Banány rýchlo zaženú pocit hladu, zmierňujú menštruačné kŕče a je v nich aminokyselina serotonín, ľudovo nazývaná aj hormón šťastia. Nie sú však jedinou potravinou, ktorá vám zabezpečí dobrú náladu - výskumy ukázali, že konzumácia sušeného ovocia bohatého na vlákninu dokáže zlepšovať psychický stav, znižovať cukor v krvi a regulovať hormóny, ovplyvňujúce náš apetít.

8. Tekvicové semiačka

Sú bohaté na proteín a nijaké z obsiahnutých sacharidov nie sú cukry. Preto si ich môžete s pokojným svedomím vychutnávať. Dobrou voľbou sú aj iné semiačka, záleží na vašej chuti a osobnej preferencii.


Prečítajte si aj tento článok:

Takáto desiata udrží váš hlad na uzde