Prečo je silový tréning dôležitý pre každého?

Mnoho ľudí, predovšetkým žien, sa vyhýba silovému tréningu a to z viacerých dôvodov. Obávajú sa najmä toho, že sa z ich tela stane hora svalov a namiesto toho, aby schudli, budú vyzerať ako kulturistky. Okrem toho je stále veľa ľudí presvedčených, že najlepším spôsobom, ako spáliť veľké množstvo kalórií a tuku je kardio. Opak je však pravdou.

Posilňovanie v prírode Zdroj foto: Shutterstock.com

Kardio tréning je vhodný na posilnenie srdca a pľúc a človek sa ním dokáže aj poriadne vyčerpať. Ak však chcete efektívne chudnúť, mali by ste sa okrem kardia zamerať aj na budovanie svalstva. Svalstvo si nevybudujete inak ako silovým tréningom.

Nenechajte sa však odradiť. Silový tréning nemusí hneď znamenať, že budete zdvíhať obrovské váhy a už vôbec sa netreba obávať toho, že budete mať postavu ako kulturisti. Silové cviky je možné vykonávať aj bez použitia akéhokoľvek závažia - iba s vlastným telom, ktoré poskytuje dostatočný odpor na budovanie a rozvíjanie sily. Dokonca aj náročnosť jednotlivých cvikov môžete zvyšovať bez použitia závaží. Niekdy treba zrýchliť tempo, pri inom cviku zasa naopak spomaliť, alebo iným spôsobom umiestniť končatiny a ťažšia verzia je na svete.


Prečítajte si tiež:

Ako začať s posilňovaním?

Prečo teda budovať svaly?

Budete rýchlejšie spaľovať

Čím viac máte svalovej hmoty, tým lepšie spaľujete. Svaly spotrebujú omnoho viac energie ako tuk. A to nie len vtedy keď “makáte“, ale aj počas odpočinku. Každý pol kilogram svalovej hmoty spáli desať kalórií za deň bez toho, aby ste sa vôbec pohli. Preto, čím väčší pomer svalov k tuku máte, tým rýchlejšie metabolizmus spáli, to čo ste zjedli. Cvičiaci muž Zdroj foto: Shutterstock.com

Spevníte si svalstvo, ale i kosti či kĺby

Silový tréning vám pomôže spevniť ochabnuté svalstvo, ktoré nepôsobí veľmi esteticky. Navyše, čím viac sily získate, tým lepšie sa vám budú vykonávať aj bežné, každodenné činnosti a zlepší sa kvalita života. Posilníte ním nielen svaly, ale aj kosti, kĺby, šľachy a väzivá.

Zlepšíte si celkové držanie tela

Nesprávne držanie tela môže spôsobovať rôzne bolesti a ťažkosti, ktoré pomocou cvičenia eliminujete, či úplne odstránite, a to posilňovaním oslabených svalov chrbta, panvy a brucha. Takisto napríklad bolesti krížov môžu súvisieť s oslabeným brušným svalstvom či stredom tela. Cvičiaca dvojica Zdroj foto: Shutterstock.com

Budete vyzerať mladšie

Ako je to možné? Silové cvičenia, ideálne v kombinácii s intenzívnym tréningom stimulujú vylučovanie rastového hormónu. A ten okrem toho, že posilňuje imunitu, má pozitívny vplyv na mentálny výkon, celkovú energiu, kognitívne funkcie, pamäť a pomáha vám udržať sa čo najdlhšie vo forme, vitálny a mladý. Aktívni seniori Zdroj foto: Shutterstock.com

Posilňovanie je základ

Budovanie sily je dôležité aj v prípade, že sa venujete vytrvalostným športom, ako je napríklad beh na dlhé trate. Získanie základnej sily a stability je kľúčom k úspechu pri dosahovaní akýkoľvek cieľov v akomkoľvek športe. Dokonca aj s pribúdajúcim vekom je dôležité venovať sa silovému tréningu, pretože svalstvo vo vyššom veku ľahšie ochabuje a nahrádza ho tuk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako začať s posilňovaním?