Čo vám hrozí, ak používate nosové kvapky a spreje na nádchu dlhšie ako 7 dní?

Nádcha patrí medzi časté respiračné ochorenia horných dýchacích ciest. No je iba príznakom, nie je chorobou a existujú viaceré typy, v závislosti od toho, čo je jej spúšťačom. Aké sú jej odporúčané možnosti liečby a na čo si dať pozor?

Nosové kvapky Zdroj foto: Shutterstock.com

Anatómia nosovej dutiny

Nosová dutina je vystlaná určitým druhom epitelu, riasinkovými a pohárikovými bunkami, ktoré produkujú kyselinu hyalurónovú. Veľmi dobre viaže vodu a je dôležitá pre zvlhčenie nosovej sliznice. Pod sliznicou sa nachádzajú žliazky, ktoré prudukujú hlien. Podľa druhu zápalu môže mať hlien rôznu konzistenciu (riedky, hustý, serózny) a zafarbenie.

Dráždením epitelu nosovej sliznice dochádza k zvýšenému prekrveniu, zdureniu nosovej sliznice, hypersekrécii. Hlien začne byť živnou pôdou pre rast vírusov, baktérií a predlžuje pôsobenie alergénov. V tejto fáze môžeme pociťovať nosovú obštrukciu (upchatý nos) dráždenie a svrbenie nosa, bolesť hlavy. Zápal môže prejsť do okolitých dutín (rinosinusitída).


Prečítajte si tiež:

Nos ako bambuľa: kedy zvykne nádcha prejsť?

Typy nádchy

Zdrojom bývajú väčšinou vírusy (rinovírusy, adenovírusy, coronarovírusy, atď.) Bakteriálna infekcia je menej častá, niekedy môže sprevádzať vírusovú infekciu (superinfekcia). Alergickú nádchu nespôsobujú vírusy ani baktérie. Medzi ďalšie typy patrí: vazomotorická nádcha, vyvolaná vonkajšími faktormi (cigaretový dym, zmena teploty, vlhkosti) a nádcha ako nežiadúci účinok lieku.

Liečba

Lokálna liečba

Na liečbu sa používajú látky lokálne pôsobiace. Majú dekongestívny účinok - sťahujú cievy a znižujú prekrvenie (fenylefrín, nafazolín, oxymetazolín, tramazolín, xylometazolín). Niektoré prípravky s prídavkom éterických olejov tiež uvoľňujú dýchacie cesty. Tieto látky sú niekedy v kombinácii s antihistaminikami (lieky proti alergickým prejavom) napríklad: antazolín a dimetindén.

Na celkovú liečbu sa používajú rôzne kombinácie látok, nikdy nie samostatne. Najčastejšie sa vyskytujú spolu látky na celkovú liečbu (pseudoefedrín, fenylefrín) s antihistaminikami (feniramín, chlórfenamín), látkou proti bolesti a horúčke (paracetamol, kyselina acetylsalicylová) a vitamínom C.

Dĺžka a riziká liečby

Liečba akútnej nádchy, spôsobenej vírusmi alebo baktériami by nemala presiahnuť 7 dní. Ak pacient používa dlhodobo lokálne pôsobiace liečivo (sanorinizmus), dochádza k poškodeniu nosovej sliznice. Tieto látky potom dlhodobo sťahujú cievy, znižujú prekrvenie nosovej sliznice, dochádza k atrofii (zníženiu funkcie, zmenšeniu tkaniva, tvorbe suchých krúst, perforácii nosovej prepážky), vzniká chronická nádcha.

Dlhodobým používaním sa môže prejaviť závislosť, ktorá sa prejaví ako bolesť hlavy, spánkové poruchy, nepokoj a úzkosť. Ak po siedmich dňoch nepríde k zlepšeniu príznakov, treba v používaní prestať na rovnako dlhú dobu (7 dní).

Doplnková liečba

Ako doplnkovú liečbu pri akútnej aj chronickej nádche je vhodné používať roztoky minerálnych vôd. Rozlišujeme dva typy: hypertonické a izotonické.

Hypertonický roztok sa používa na odstránenie opuchu nosovej sliznice, má tiež dekongestívny účinok.

Izotonický roztok je vhodnejší na čistenie nosovej sliznice a zvlhčenie. Je tiež vhodný pri alergickej nádche, astme, keď pred aplikáciou lokálnych kortikosteroidov sa vyčistí nosová sliznica izotonickým roztokom, čo zlepší účinok lokálnych kortikosteroidov.

Hypertonické a izotonické roztoky sa môžu aplikovať dlhodobo, ich používanie nie je obmedzené.


Prečítajte si aj tento článok:

Nos ako bambuľa: kedy zvykne nádcha prejsť?

Salonka

Ja kvapky do nosa nepoužívam vobec, vždy som mala pocit, že sa mi to zhoršilo. Mne pomáha inhalácia morskej vody, prípadne eukalyptu a niekoľkokrát denne si striekam do nosa morskú vodu. Tá je výborná aj na kloktanie, keď vás začne bolieť hrdlo. Výhodou je, že morskú vodu možete používať dlhodobo bez vytvorenia závislosti

Lary

Mám s tým skúsenosti .poznám ludí čo to používajú roky vkuse!!!!!!!!!Nepreháňam mesačne dvoje až štvore kvapky.Znie to neuveritelne ale je to tak.

Katka37

Tiež som za morskú vodu, tou nič neskazíte. Ja používam Physiomer. Je aj pre deti a na hygienu nosa je úplne perfektná - www.physiomer.sk