Zobanie - priberanie

Zobanie znamená jedenie medzi hlavnými jedlami, pri televízii či počítači, pri varení, alebo keď prejdete okolo misky s nasypanými orieškami a niekoľko ich bezmyšlienkovite ukoristíte a zjete.

Zobanie pri telke Zdroj foto: Shutterstock.com

Uzobávanie počas dňa sa nemusí na prvý pohľad zdať ako veľký problém, ale zdanie klame - táto kategória jedálneho správania sa totiž pomaly začína radiť medzi poruchy príjmu potravy. V anglicky hovoriacich krajinách sa hovorí o tzv. Pickingu alebo Nibblingu a v poslednej dobe sa tento fenomén stal terčom odborných štúdií.

Charakteristika a riziká

Uzobávanie sa vyznačuje tým, že jete medzi jedlami, a to ako hlavnými, tak i medzi desiatami, toto jedenie nie je plánované a má tendenciu sa opakovať. Takéto nežiaduce správanie prirodzene vedie k nárastu fyzickej hmotnosti.

Zobanie sa veľmi často vyskytuje ako súčasť známych porúch príjmu potravy, ako je záchvatové prejedanie (tam je zrejmé najviac), bulímia i anorexia, avšak je rozšírené tiež v zdravej populácii s relatívne normálnymi stravovacími zvyklosťami.

To, že zobanie vedie k priberaniu, je úplne zrejmé. Keď okrem bežného jedla do seba dostaneme nevedomky veľa ďalších kalórií bez toho, aby sme mali pocit, že sme niečo jedli, ručička váhy letí nahor.

Naučte sa zobanie obmedziť alebo aspoň zobať vedome, a keď už sa k tomu odhodláte, zobte zdravšie.


Vyskúšajte:

Zdravé maškrty, ktorým neodoláte

Plánovanie

Keď viete, že večer dávajú v televízii váš obľúbený film, a že si budete chcieť urobiť pohodu s pohárom vína a miskou orieškov, obmedzte počas dňa množstvo tukov v strave a "schovajte" si ich na večer. Oriešky (tyčinky, zemiakové lupienky) si odvážte, nasypte si ich do svojej vlastnej misky a nepridávajte si.

Porcie

Pri zobaní je najväčším problémom nemožnosť kontrolovať množstvo skonzumovaného jedla. Nejedzte preto nikdy z celého vrecka alebo spoločnej misy, neberte si na oslavách len tak zo stola, ale chopte sa tanierika a naň naskladajte všetko, čo plánujete zjesť, a tým tiež skončite. Budete mať prehľad o tom, čo do seba dostanete.

Čo oči nevidia

Doma ani v kancelárii nenechávajte na stole žiadne voľne prístupné jedlo. Zvyšné oriešky, sušienky alebo cukríky nasypte do plastovej škatuľky a schovajte ich do šuplíka, zvyšky jedla od obeda hneď po vychladnutí zavrite do chladničky. Minimalizujte možnosť, že okolo niečoho dobrého prejdete a vaša ruka po tom automaticky siahne.

Nedojedajte

Zvyšok zemiačikov z oslavy s pokojným srdcom vyhoďte a nedojedajte ani po deťoch. Každý najmenší zvyšok detskej sušienky vám môže urobiť v chudnutí peknú paseku. Radšej sa jedla zbavte a ľutujte niekoľko korún, než aby ste ľutovali nedopnuté nohavice.

Zobte zdravo

Zobte nakrájanú zeleninu, ovocie, chudú šunku, nízkotučné tvrdé syry a nesolené oriešky. Pochutíte si a popritom do seba dostanete cenné živiny.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Vyskúšajte:

Zdravé maškrty, ktorým neodoláte