Korenie - prírodná pochutina, bez ktorej si nevieme predstaviť žiadnu národnú kuchyňu. Adžika je koreninová zmes, ktorej pôvod sa pripisuje na Kaukaz, kde sa používa ako pasta a horčica.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo obsahuje toto zaujímavé superkorenie?
Adžiku si môžeme kúpiť, ale aj namiešať pokiaľ máme potrebné suroviny, resp. ďalšie koreniny a soľ. Koreninová zmes tvorí: koriander, saturejka, cesnak, kôpor, majoránka, bobkový list, bazalka, rasca, mletá sladká paprika, chilli a samozrejme soľ. Vytvoríme si zmes typickej tmavočervenej až karmínovej farby.
Využitie adžiky v kuchyni
Drvený prášok je vhodný na dochutenie rýb, hydiny, baraniny i na ochutenie mletého mäsa. Výborne sa hodí aj na prípravu jedla zo zeleniny, čo ocenia najmä vegetariáni na grilovanie patizónu, baklažánu alebo na prípravu jedla zo strukovín. Bez adžiky sa určite nezaobíde gruzínska a arménska kuchyňa, najmä príprava šašlíka.
Čítajte tiež:
Recepty na doma pripravenú koreninovú zmes
Korenie
Superkorenie si pripravíme v pomere 3:2:1.
- Tri diely bude tvoriť pomletá zmes: koriander, kôpor, saturejka, bobkový list, majoránka, bazalka a rasca.
- K tomu pridáme dva diely: mletej sladkej červenej papriky.
- Na záver pridáme jeden diel sušeného cesnaku a štipku soli a mletého chilli korenia.
Suchú koreninovú zmes uskladníme do tmavého skleného pohárika.
Pasta
Suroviny:
- 4 paradajky, 3 ks zeleninovej papriky, 2 jablka, 1 väčšia mrkva, 3 strúčiky cesnaku, 200 ml oleja, podľa chuti soľ a chilli korenie.
- Ochutíme bylinkami (koriander, saturejka, cesnak, kôpor, majoránka, bobkový list, bazalka, rasca).
Postup:
Zeleninu a bylinky rozmixujme, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a olej. Uskladníme v chladničke. Vhodné na prípravu mäsových jedál, ale ja do omáčok a polievok.
Koreninová zmes nielenže jedlo ochutí, ale pozitívne ovplyvní aj naše zdravie. Adžika rozhodne patrí medzi zdravé pochutiny.