Kurkuma je korenie zo sušeného mletého kurkumovníku dlhého (Curcuma longa). Pochádza z južnej Ázie a jej najväčším producentom je India. Kurkuma je známa najmä pre svoje protizápalové účinky. No to nie je jediný dôvod, prečo ju zaradiť do jedálnička.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Účinné látky v kurkume
Toto korenie obsahuje veľa zdravých živín, ako napríklad bielkoviny, vlákninu, niacín, vitamíny C, E, K, minerály ako draslík, vápnik, meď, železo, horčík a zinok.
Jej súčasťou sú takzvané kurkuminoidy. Zrejme najlepšie preskúmaný je kurkumín, ktorý má najmenej 150 preukázaných liečivých účinkov, vrátane výrazného protirakovinového pôsobenia.
Vplyv kurkumy na organizmus
Keďže ide o silný antioxidant so silnými protizápalovými účinkami, kurkuma je vhodná na pravidelnú konzumáciu najmä pre športovcov.
Navyše dokáže znižovať koncentráciu tukov v krvi a pôsobí proti tvorbe žlčových kameňov. Pozitívne vplýva aj na tráviace orgány, najmä však na pečeň a obličky.
Prečítajte si tiež:
"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine
Benefity kurkumy
• prevencia pred rakovinou
• prevencia pred cukrovkou
• prevencia pred Alzheimerovou chorobou
• obsahuje antibiotické a antiseptické látky, vďaka čomu prečisťuje krv a posilňuje imunitný systém
• má vplyv na psychiku, pretože obsahuje antidepresívne látky
• podporuje hojenie rán
• prevencia a liečba bolestí, zápalov kĺbov
• prevencia a liečba ekzémov
• znižuje vysoký cholesterol v krvi
• podporuje metabolizmus tukov, chudnutie a trávenie
Dávkovanie kurkumy
Dávkovanie kurkumy sa mení v závislosti od zdravotného stavu.
Rovnako ako u väčšiny bylinných doplnkov, kurkuma nemá žiadne konkrétne pokyny na dávkovanie.
Obvykle dávka kurkumy predstavuje 1-3 gramy za deň.
Pri výživových doplnkoch 1 kapsula obsahuje 400 mg.
Prečítajte si aj tento článok o produkte z kurkumy:
"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine