Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (2. časť)

Dnes už máme na trhu množstvo mliečnych výrobkov. Vybrať si môže naozaj každý. Ako je to však s ich zdravotnými benefitmi a odkedy sa môžu konzumovať? Poďte sa s nami na to pozrieť detailnejšie.

Mliečne výrobky Zdroj foto: Shutterstock.com

Probiotiká

Označujú živé mikroorganizmy, ktoré majú preukázateľne priaznivý účinok na príjemcu. V podstate ide o také baktérie, ktoré potláčajú rast patogénnych mikroorganizmov a majú ďalšie priaznivé účinky na organizmus človeka.

Probiotiká sú dôležité pre rast črevnej mikroflóry. Majú veľký vplyv na imunitný systém, prejavujúci sa ochranou organizmu pred rôznymi patogénmi, ako aj pred toxicitou požitých látok, zápalovými a alergickými prejavmi, rizikom karcinogenézy a autoimunitných reakcií.

Jogurt

Už od 8.-9. mesiaca jedinca, keď už konzumuje ovocné a zeleninové príkrmy, môžu byť súčasťou jedálneho lístka fermentované mliečne výrobky – jogurty.

Pri výrobe jogurtov, rovnako ako aj pri iných kyslomliečnych výrobkoch, sa v priebehu mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá i mliečna bielkovina, a tým sa pre dieťa stáva stráviteľnejšou.

Dobré je začať s ovocnými jogurtmi, po prípade do bieleho jogurtu vmiešať čerstvé ovocie, džem alebo kompót – ochutený jogurt bude dieťatku chutiť viac ako kyslý biely jogurt.

Vyhnite sa však nízkotučným (light) jogurtom, ktoré pre deti nie sú vhodné (niektoré obsahujú umelé sladidlá), a naopak dieťatku doprajte poctivý plnotučný jogurt, ktorý mu dodá zdravú energiu.


Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (1. časť)

Tvaroh a puding

Ďalšími mliečnymi výrobkami, ktoré sú vhodné v prvom roku života dieťaťa, sú tvaroh a puding. Niektoré tvarohové výrobky, ako napríklad pribináčiky alebo termixy, sa však odporúčajú až po prvom roku veku dieťaťa. Dôvodom je veľký obsah bielkovín a cukru.

Ak chcete svojmu dieťatku pripraviť puding počas prvého roka, požívajte iba materské alebo umelé mlieko. Puding uvarte vo vode a následne pridajte materské mlieko. Po roku už môžete použiť kravské.

Jogurt Zdroj foto: Shutterstock.com

Syry

Ako spestrenie jedálneho lístka sa môžu syry zaraďovať už od 10. mesiaca. Najvhodnejšie je začať s čerstvými, prírodnými syrmi, z ktorých telo vápnik získava najlepšie. Neskôr môžete pridať tvrdé syry – tie sú síce slanšie, ale zasa obsahujú veľké množstvo vápnika. V primeranom množstve ich tak môžu jesť aj malé deti.

Ak však ide o tavené syry, tu na seba narážajú odporúčania vôbec nepodávať a podávať raz za čas. Dôvodom zákazu je skutočnosť, že tavené syry obsahujú taviace soli, na ktoré sa viaže vápnik, a ten je v tejto forme pre telo zle využiteľný. Takéto syry navyše obsahujú aj veľké množstvo fosforu a sodíka – sú teda veľmi slané. Niektoré tavené syry sa navyše ako syry iba tvária, v skutočnosti však ide o výrobok z rastlinných tukov – a tieto výrobky by vaše dieťatko skutočne jesť nemalo. Na druhej strane sú však na trhu aj kvalitné tavené syry, ktoré svojmu dieťaťu môžete bez obáv občas dopriať.

Cmar a srvátka

Napriek tomu, že tieto produkty asi nebudú patriť k tým najobľúbenejším, do stravy ich dieťaťu môžete zaradiť po prvom roku života. Buď mu zachutia, alebo nie. Samotný cmar i najrôznejšie nápoje z neho sú totiž veľmi bohaté na vápnik. V srvátke je vápnika o polovicu menej ako v mlieku.

Čoho sa vyvarovať?

Vyvarovať by ste sa mali mliečnych výrobkov vyrobených z nepasterizovaného mlieka (napríklad plesňové syry, bryndza) – môžu obsahovať choroboplodné mikroorganizmy a dieťatku, ktoré nemá dostatočne zrelý imunitný systém, môžu tieto mikroorganizmy spôsobiť ochorenie.


Literatúra:

  • Friedrich Kiermeier , Erika Lechner: mlieko a mliečne výrobky (= základy a pokroky v oblasti výskumu potravín. Vol. 15). Paul Parey, Berlin u. a. 1973, ISBN 3-489-78814-1 .

  • http://www.bauernhof.net/glossar/1427-2/

  • https://www.vitamine.com/lebensmittel/milch/

  • https://www.lebensmittellexikon.de/s0000200.php

  • http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=2396&magazine_id=1


Prečítajte si aj prechádzajúcu časť článku:

Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (1. časť)