3 príznaky, ktoré môžu skrývať sivý zákal: Odhaľte ich!

Nech už máte akýkoľvek očný problém či podozrenie na niektoré o známych druhov ochorení, návšteva očného lekára by mala byť tým úplne prvým krokom. Sivý zákal, ktorý môže viesť až k úplnej slepote, dokážete odhaliť aj pomocou nasledujúcich príznakov.
Sivý zákal

Očná šošovka je za normálnych podmienok číra, v prípade sivého zákalu sa na nej tvorí povlak. Nevzniká to však zo dňa na deň, ale tento proces môže trvať aj niekoľko rokov. Sivý zákal najčastejšie postihuje ľudí vo veku nad 55 rokov, no nevyhýba sa ani mladším. Sivý zákal môže potrápiť šošovku na jednom oku alebo aj oboch. Chorá očná šošovka sa dnes už dá pomocou moderných technológií nahradiť zdravou.

Hlavnou príčinou šedého zákalu je starnutie, kedy ide o tzv. senilnú kataraktu. Sivý zákal ale môže vzniknúť aj ako dôsledok zranenia oka, dlhodobého užívania niektorých liečiv, najmä kortikoidov, čí ako vrodený problém. Degradáciu šošovkových hmôt urýchľuje napríklad cukrovka, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu či vystavovanie sa UV žiareniu.


Prečítajte si tiež:

Zápal oka

Prekvapivé účinky pŕhlivej žihľavy na naše oči


Nejasné farby a rozmazané videnie

Sivý zákal možno rozpoznať aj na základe toho, že farby strácajú sýtosť, aj keď ste ich doposiaľ videli ostro. Obraz takisto nemusí mať jasné kontúry, najmä keď je šošovka poškodená rovnomerne.

Dvojité videnie

Ak sivý zákal zasiahol jadro alebo centrum šošovky, hlavným príznakom toho je práve dvojité videnie. Kvôli tomu môžete mať podobný pocit, ako v prípade nadmerného požívania alkoholu. Dvojité videnie však môže znamenať aj iné poruchy, napríklad poruchu zladenia očí. Tu odhalíte tak, že keď zatvoríte jedno oko a dvojitý obraz sa stratí.

Zhoršený zrak v tme

V prípade, že sa zakalí len časť šošovky, sivý zákal sa tak prejavuje zníženou citlivosťou na videnie v tme či pri zníženej viditeľnosti. Veľmi nebezpečné to je najmä pre profesionálnych vodičov, prípadne ľudí, ktorých povinnosťou je byť ostražití práve v nočných hodinách.

Sivý zákal je považovaný za najčastejšiu príčinu slepoty. Práve preto sa žiadny z týchto príznakov neoplatí podceňovať. Hoci pri ich spozorovaní môže ísť aj len o nejaký banálny problém, radšej navštívte očného lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí a stanoví diagnózu.