Pripravte si tradičnú huspeninu

Ešte sme poriadne nestrávili dobroty z vianočného stola a už môžeme pomýšlať na Veľkú noc. Obdobie medzi týmito dvomi veľkými kresťanskými sviatkami sú fašiangy, trvajúce až do Popolcovej stredy. Spájame si ich s hodovaním, zábavou a dobrým jedlom.

História fašiangov

Na väčšine územia Slovenska bolo zvykom, že mládenci oblečení v maskách chodili v poslednú fašiangovú nedeľu po domoch na obchôdzku. Za odmenu dostávali rôzne potraviny a peniaze. Slaninu a klobásy si zvykli napichávať na ražeň, pečivo, koláče, vajíčka a peniaze si ukladali do košov.

Pripravte si aj vy tradičné fašiangové špeciality. Napríklad túto:

Tradičná huspenina

Huspenina sa takisto spája s nadchádzajúcou Veľkou nocou. Takzvané studenie sa zvyčajne varí na Bielu sobotu a podáva sa vo Veľkonočnú nedeľu, keď bolo zvykom oheň už nerozkladať. V tento sviatočný deň sa na stôl vyloží studenie, obvarená šunka, obvarená hrubá klobása a chren, ofarbené vajíčka a drobné pečivo.


Pozrite si tiež:

Zdravé fašiangové šišky zo špaldovej múky


Recept na huspeninu

Budeme potrebovať 2 kilogramy údených bravčových kolienok, údené svinské paprčky a kus podbrušiny a čerstvej svinskej kože. Huspeninu môžeme variť aj zo sviežeho mäsa.

Ingrediencie:

  • 3 mrkvy

  • 1 paštrnák

  • 1 petržlen (aj s lístkami)

  • trochu zeleru podľa chuti

  • 3 menšie cibule so šupkou

  • 3 strúčky cesnaku

  • kôra z 1 citróna

  • 10 zrniek čierneho korenia

  • 2 bobkové listy

  • 5 klinčekov

  • ½ polovicu muškátového orieška

  • soľ podľa potreby

  • vegeta podľa chuti (stačí asi 1 lyžica)

  • 3 lyžice octu, alebo bieleho vína

  • 1 lyžica sladidla (aby nebolo „divé“)

  • voda podľa potreby

Šéfkuchár Peter Varga

Zdroj foto: Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

  1. Ak huspeninu pripravujeme z údeného mäsa, tak už deň predtým ho začneme máčať v chladnej vode, aby sme ho zbavili zvyšnej soli. Túto vodu päťkrát vymieňame.

  2. Dobre umyté a očistené mäso nepohádžeme len tak, ale pozorne ho ukladáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Toľko, aby voda prikryla mäso – asi na 2 prsty vyššie od mäsa.

  3. Hrniec položíme na prudkejší oheň, ale len kým nezačne vrieť. Oheň znížime. Potom varíme na miernom ohni.

  4. Počas varenia na povrch vyjde pena, ktorú lyžicou strhneme, a ak vyjde aj neskoršie, zase ju strhneme, odstránime.

  5. Dodáme príchute: čierne korenie, bobkový list, klinčeky, oriešok, cukor, citrón, ocot, alebo biele víno a necháme variť na miernom ohni. Asi 3 hodiny.

  6. Dodáme cibuľu, cesnak, petržlen (možno zeler) a varíme na miernom ohni ďalšiu asi pol hodinu. Potom pridáme mrkvu a paštrnák.

  7. Ochutnáme „polievku“ a podľa potreby pridáme soľ, vegetu a zase varíme na miernom ohni, až kým sa mäso nezačne oddeľovať od kostí a kožka sa nezačne rozpúšťať medzi prstami.

  8. Huspeninovú polievku zbavíme masti tak, že ju precedíme cez sitko, do ktorého sme položili vlhkú utierku, alebo nejakú na to vhodnú látku. Mäso a zeleninu vyberieme z hrnca a necháme chladnúť.

  9. Precedenú polievku, ak chceme vyskúšať či sa nám zrazí, naberieme na lyžicu a vylejeme na kúsok ľadu. Mala by sa hneď zraziť, ale ak nie, varíme ďalej, aby sa vyparila zvyšná voda.

  10. Ak je polievka mútna, tak ju (precedenú) zase dáme na sporák a do nej vylejeme jeden vyšľahaný bielok a necháme na miernom ohni, kým sa bielok nezrazí, neuvarí. Zrazený bielok odstránime ďalším cedením.

  11. Polievku necháme chladnúť a medzičasom odkosťujeme mäso. Kúsky mäsa, kože ukladáme na taniere. Do každého taniera môžeme pridať aj na tvrdšie uvarené vajce, rozrezané na polovičku, ba v niektorých domácnostiach sa pridali aj kúsky mrkvy, posekaná kyslá uhorka... – všetko kvôli efektu. Toto zalejeme už polovychladnutou polievkou. Taniere odložíme na chladnejšie miesto, napríklad komora, chladnička a necháme huspeninu, aby sa zrazila.


Dĺžka varenia značne závisí od kvality mäsa. Svieže mäso, mäso z mladšieho brava sa uvarí skôr ako údené alebo zo starej svine. Zvyčajne sa varí asi 6 hodín.


Podávanie

Studenie sa podáva v tých tanieroch, kde sa aj zrazilo. Podľa vôle ho môžeme posypať troškou papriky, posekanými lístkami petržlenu a podobne.

Huspeninu, studenie môžeme podávať aj ako predjedlo v kompótových miskách.


Pozrite si aj tento tip:

Zdravé fašiangové šišky zo špaldovej múky