Nakladané uhorky, kyslá kapusta či tempeh. Aké benefity vám prinesú fermentované potraviny?

Ľudia fermentovali potraviny už pred viac ako 8000 rokmi a strava vtedy obsahovala oveľa viac probiotík a enzýmov ako dnes. Fermentová zelenina je bohatým zdrojom užitočných baktérií, enzýmov a vitamínov. V organizme vytvára zásadité prostredie a mení sa energia JIN na energiu JANG, čo priaznivo pôsobí najmä na ľudí, ktorým býva často zima.

fermentované potraviny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Fermentácia je spôsob konzervovania potravín, ktorý sa v minulosti využíval hlavne na ich dlhodobé uskladnenie. Dnes je prospešná najmä kvôli eliminácii škodlivých látok, zlepšeniu chuti potravín a ich výživnej hodnoty.

Zdravotné výhody

  • obnova vnútorného prostredia v tele

  • enzýmy vo fermentovanej strave pomáhajú tráviť aj ostatné potraviny

  • pomoc pri črevnej nerovnováhe

  • potláčanie neprimeraných chutí, prevencia pred prejedaním sa a priberaním

  • zmiernenie ranných nevoľností počas prvých mesiacov tehotenstva

  • detoxikácia a odstraňovanie toxínov z tela

  • množstvo energie a omnoho viac vitamínov ako nefermentované potraviny

Praktické výhody fermentovaných potravín

  • lacná a jednoduchá tvorba

  • dodanie chuti obyčajným pokrmom

  • dlhodobé uchovanie potravín zo záhrady (kapusta, uhorky,mrkva)


Prečítajte si tiež:

Kyslá kapusta ako probiotikum a podpora pre vaše srdce

Ako pripraviť fermentovanú zeleninu doma?

Nastrúhajte zeleninu a potom pridajte morskú soľ alebo umeocot, jablčný ocot či citrón. Natesno ich naložte do vzduchotesnej nádoby zo skla alebo nerezovej ocele a nechajte odstáť pri izbovej teplote, pokiaľ zelenina nezmäkne. Dĺžka odstátia závisí od druhu nakladanej zeleniny. Po ukončení fermentácie treba zeleninu uskladniť v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. Nikdy fermentovanú zeleninu nezohrievajte, pretože teplom sa ničia priaznivé baktérie a enzýmy!

Rozlišujeme tri druhy nakladanej zeleniny:

  1. Jemná krátkodobá – nakrájaná zelenina s umeoctom nechajte voľne kvasiť 5-10 minút. Ide o veľmi rýchlu formu prípravy, vhodnú na denné konzumovanie.

  2. Jangová – zeleninu poliatu umeoctom zaťažte miskou, prípadne na ňu položte drevenú dosku a na dosku kameň (napríklad kvasená kapusta).

  3. Plávajúca - cesnak očistite a nakrájajte na plátky. V 3 dcl zaváracom pohári rozmiešajte miso s vodou, vložte nakrájaný cesnak, pohár zavrite a nechajte kvasiť jeden týždeň až mesiac.

Ako použiť fermentovanú zeleninu?

Najlepšie je fermentovanú zeleninu konzumovať s jedlom bohatým na bielkoviny a škrob – mäso, syry, zemiaky.

Voda z fermentácie sa dá zužitkovať ako zálievka na šalát alebo sa môže pridať do šalátu.

Najznámejšie fermentované výrobky

Miso

Miso je fermentovaný výrobok zo sójových bôbov alebo jačmeňa či ryže, baktérie kóji, soli a vody. Existujú dva druhy – svetlé, ktoré je sladkasté a obsahuje veľa škrobu a potom tmavšie s vyšším obsahom soli. Najlepšie použitie misa je do polievok, kde sa pridáva krátko pred ukončením varenia.

Tempeh

Ide o fermentovanú potravinu zo sóje, cielene kultivovanú plesňou Rhizopus oryzao. Existujú rozličné druhy - naturál, smažený, marinovaný, či údený. Je bohatým zdrojom na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny radu B1 - B12 a kyselinu listovú. Tempeh je vhodný na varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie.

Kefír

Kefír je mliečny nápoj, ktorý si môžete vytvoriť pridaním kefírových zŕn do mlieka. Jednoducho pridajte 100g kefírových zŕn do 1 litra mlieka. Po 12 hodinách by mal byť kefír hotový.

Jogurt

Jogurt sa oddávna používa na liečbu črevných ťažkostí a hnačky. Obyčajný jogurt obsahuje látku podobnú hormónu, zvanú prostaglandín E2, ktorý môže pôsobiť ako prevencia proti vredom.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta vzniká vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Obsahuje minimum kalórií, vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, napríklad vápnik, horčík, vitamínu K, C a B. Poskytuje probiotiká vo forme laktobacilov.

Kombucha

Kombucha je kyslý čaj čiernej alebo zelenej farby. Nápoj býva ochutený bylinkami a ovocím. Pri fermentácii vzniká malé množstvo alkoholu, zvyčajne menej ako 0,5 percenta, no niektoré nápoje kombucha obsahujú až 2-3 percentá alkoholu.

Dôležité pravidlá pri výbere fermentovaných potravín

Skutočne fermentované potraviny obsahujú značné množstvo kyseliny mliečnej, ktorá produkuje probiotické baktérie. Tieto baktérie sa rodia len počas procesu skutočného kvasenia a dávajú takýmto potravinám typickú vôňu.

Treba si dávať pozor na množstvo konzumovaných fermentovaných potravín, pretože ak to preženiete, môže sa objaviť Herxheimerova reakcia- prílišné hynutie Candidy, čiže premnoženie kvasiniek v tele.

Ktoré fermentované potraviny by ste mali konzumovať?

Siahnite po potravinách, ktoré neobsahujú žiadny pridaný cukor.

Hľadajte potraviny s bio zložením.

Vyberajte si nepasterizované produkty, pretože tieto procesy zabíjajú prospešné baktérie.

Vyhýbajte sa pridávanému alkoholu

Konzumujte fermentované potraviny spolu s tučnými a na bielkoviny bohatými jedlami, pretože majú totiž tendenciu podporovať prirodzenú tvorbu prospešných Lactobacillus baktérii v črevách.


Prečítajte si aj tento článok:

Kyslá kapusta ako probiotikum a podpora pre vaše srdce