Skúste zmeniť pohľad na život: takto sa to dá

Dramaturgia nášho života sa zrýchľuje, čo často neevokuje kvalitu, ale nekvalitu. Čiže nevedie k lepším scenárom nášho bytia, ale skôr ku krízam, nešťastiu, nespokojnosti a chorobám. Motivačne a motivovane žiť je však lepšie i zdravšie.

Preto skúsme optimisticky, zalistovať trochu v šedej kôre mozgovej a načrtnúť aj niečo o tom, prečo práve dvaja mužíci múdrosti – Filip a Bystrík – by mohli byť pre nás inšpiráciou v túžbe po vyššej kvalite života a lepšej prosperite.

Máte doma Filipa?

Aktívne uvažujúci radia, že práve múdrosť je najväčším bohatstvom na ceste k lepšiemu životu. Na Slovensku múdrosť symbolizujú okrem ženskej Sofie (Sophia – múdrosť) aj dve mužské mená – Filip a Bystrík.

Takže, ak nemáte doma práve synov Filipa a Bystríka, tak sa usilujte načrieť hlbšie do múdrosti a bystrosti ku skvalitneniu vlastného bytia.

Kríza a každá ťažké časy zvyknú ľuďom priniesť úžitok v návrate (hoci možno pre mnohých len dočasnom) k človečine, skutočným hodnotám, spomaleniu životného tempa a zamysleniu sa nad tým, na čo často tvrdia, že nemajú čas.

Všemocný vtip

Len existujeme a prežívame, alebo naozaj aj žijeme a vieme sa tešiť z maličkostí a smiať sa? Hoci vieme rozprávať, zabudli sme načúvať druhým. A tak ako ignorujeme umenie vedieť počúvať, diletantsky sa správame i k najlacnejším a najúčinnejším liekom všetkých čias. Ktoré to sú? Humor, vtip, žart, smiech a úsmev.

Keď ľudia cítia nespravodlivosť, diktatúru, neslobodu, neobjektivitu a boja sa to povedať oficiálne nahlas – využívajú vtip. Už najmúdrejší pochopili jeho čaro, lebo práve od vtipu odvodili krásne slovenské slovo dôvtip.

Slovo "vtip" môže znamenať všeličo. Napríklad v prípade spoločensky tabuizovaných tém a strachu prezradiť tajomstvo (často už verejne známe!) aj skratku: VTIP = Veľká Túžba Informovať Pravdivo.


Prečítajte si tiež:

Desatoro pozitívneho prístupu

Jediný milý vírus na svete

Na Slovensku dnes často po ulici kráča primálo neveselého smiechu, a to je veľká chyba. Vedci a odborníci na životný štýl dávno potvrdili odkazy našich predkov, že s humorom sa žije ľahšie. A ten, kto sa vie zasmiať aj sám na sebe a so žartom riešiť i najťažšie vážnosti, je nielen skôr úspešný v koncovke, ale aj zdravší a dožíva sa vyššieho veku.

Skúste sa niekedy milo zasmiať na ulici aj na neznámych ľudí. Viete, koľko dobrej energie vyšlete, čarovne zmanipulujete, úžasne zmagnetizujete a neprekonateľne zenergetizujete okolie?

Úsmev (humor a smiech) je preto najbezpečnejší a najžiadanejší a najmilší vírus na celom svete. Je zadarmo a napriek tomu sme skúpi na jeho rozdávania s ľahkosťou i prijímanie s vďačnosťou.

Najlacnejšia gymnastika svalov

Podľa vedcov, keď sa smejete, tak len na tvári pracuje až 15 svalov. Tri minúty výdatného smiechu vám dokáže nahradiť až 30 minút intenzívneho cvičenia aerobiku alebo behu.

S ním idú ruka v ruke pozitívne myslenie a optimizmus. Pozitívna myšlienka (optimizmus, veselosť) má v podvedomí človeka 100-krát väčšiu silu ako negatívna. Hoci naopak zlé správy ľudia počúvajú intenzívnejšie (k obrazovke televízora vraj zlá správa pritiahne 4-krát viac ľudí ako dobrá).

Paradoxom dnešnej doby je aj fakt, že hoci vtipov ponúka internet viac ako kedysi najlepší humoristi, smejeme sa čím ďalej menej. A aj to často trpko, cez zuby, cez plač a hraný úsmev.

Rozdať úprimný úsmev stále môžeme, ale najmä nechceme. Pritom každý problém na svete je riešiteľné len cez odveké trio aktivít: môcť, vedieť a chcieť.

Nestranný rekordér

Impulzy, vnemy, inšpirácie a informácie, ktoré hlava a ľudský mozog nahráva a kóduje, následne pretaví človek do svojho správania a konania. Hlava je nestranný rekordér, ktorej je úplne jedno či nahráva pozitívne alebo negatívne informácie. Len na človeku záleží aké myšlienky si do hlavy púšťa, či veselé alebo smutné. Človek je však na rozdiel od stroja (neživý mechanizmus) živým organizmom. Systémom, kde duša a telo súvisia. Ak chceme byť zdraví, preto nestačí zdravo jesť, pravidelne cvičiť a vyhýbať sa zlozvykom. Ale najmä platí pozitívne myslieť, často sa smiať a veľa vyhľadávať spoločnosť veselých ľudí a nasávať z nich konštruktívnu energiu produkujúcu elán k aktivite a pozitívnemu mysleniu.

Vtip, žart, veselosť sú základnou cestou k zdraviu človeka, nosným pilierom harmónie a symbiózy tela i ducha. Práve táto kalokagathia (súlad medzi duševným a telesným zdravím) sa stala základnou ideou olympijských hier už u starovekých Grékov. Preto máme i v dnešnej modernej dobe šancu a povinnosť pochopiť, že úsmev a pokoj v duši je pre zdravý životný štýl pričasto stresovaného človeka nevyhnutnosťou.

Nič nie je také zlé, skôr naopak

Neváhajme si spestriť zbytočne tmavú šeď a brutalitu súčasných zložitých chvíľ doma i v práci. Berme veci s nadhľadom, optimizmom a obráťme i negatíva na žart.

Prestaňme pozerať na život zložito a zásadne motivačne i zištne. Skúsme sa radšej, z času na čas, schuti zasmiať a uvedomiť si, ako je nám vlastne na svete dobre.


Prečítajte si aj tento článok:

Desatoro pozitívneho prístupu