Aj pre tieto dôvody by ste sa mali viac usmievať

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí, bez ohľadu na vek zaujíma o zdravý životný štýl, ku ktorému bezpochyby patrí celkový imidž, a k celkovému imidžu patrí aj úsmev. Predstavuje našu starostlivosť, nielen o vzhľad tela, ale aj o pokoj duše. Dokáže navodiť príjemnú atmosféru a zlepšiť náladu. Navyše je výborným komunikačným prostriedkom.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Úsmev vyjadruje postoj človeka k životu a dokáže človeku uľahčiť život. Pomáha pri vytváraní a upevňovaní dobrých medziľudských vzťahov. Usmievaví ľudia, ľudia pozitívne naladení to majú v živote určite ľahšie. Možno si spomeniete na situáciu, kedy aj vám pomohol úsmev: v úrade, v banke či v poisťovni, s úsmevom na tvári sme svojmu okoliu sympatickejší. Nezabudnite, úsmev dokáže rozžiariť aj tú najzamračenejšiu tvár!

Pomáha tvári aj duši

Možno ste sa stretli aj s názorom, že úsmev prináša vrásky. Je to pravda, ale ani zamračená tvár ich určité nemá o nič menej, ak nie viac. Ak dotyk lieči telo, potom úsmev lieči dušu. Dokáže vytvoriť dobrý pocit, rozhýbe svaly na tvári, rozprúdi krv v mozgu a ten začne produkovať „hormón šťastia“. Čím je ho viac, tým bude naša nálada lepšia.


Pozrite si, čo vo svojom živote môžete zmeniť k lepšiemu:

Vedci prezradili dokonalý návod na šťastie

Úsmev lieči

Tak je, smiech sa považuje za „liek“. Aj dávkovať by sa mal ako liek. Deti sa smejú oveľa viac než dospelí, údajne priemerne denne až stokrát. Niektorým dospelým sa to vraj nepodarí ani raz za deň, aspoň tak to hodnotia odborníci. Dalo by sa povedať, že vekom klesá frekvencia nášho smiechu.

Smiech posilňuje imunitu, potláča stres, čistí pľúca, posilňuje srdce. Ďalej ovplyvňuje pulzovú frekvenciu i krvný tlak. Určite ste počuli, ako niekto povedal „zasmial(a) som sa od srdca“. Navyše chvejúca sa bránica uvoľňuje stuhnuté svaly šije a chrbta. Odborníci hovoria, že jedna minúta smiechu dokáže nahradiť 15-minutové cvičenie. Úsmev naozaj lieči.

Smiech nepozná hranice

Je na nás, či a koľko sa smejeme. Hranice si stanovujeme sami. Možno bude namietať, že často nieto veľa dôvodu na úsmev. Ako sa to vezme, záleží od uhľa pohľadu. Prečo vidieť všetko hneď v čiernych farbách? Prečo očakávať najhoršie scenáre? Aj smútok patrí k životu ale nemôžeme sa ním nechať prevalcovať. Život si treba vážiť a robiť si ho príjemným. Nezabudnite,  viac smiechu viac zdravia! Je na nás, ako bude naša tvár časom vyzerať.


Prečítajte si tiež článok, ako byť šťastnejší:

Vedci prezradili dokonalý návod na šťastie

Najčítanejšie články