Sója - nie vždy zdravá

Sója v posledných rokoch zažívala boom najmä medzi vegetariánmi a vegánmi. Tí sa snažili nahradiť ňou väčšinu živočíšnych produktov v dobrej viere, že sa stravujú zdravo. No bolo tomu naozaj vždy tak?

Sója je strukovina, ktorá obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov (A, C, E a B3) a minerálov (železo, horčík, vápnik, draslík, zinok, sodík, fosfor).

Nie je sója ako sója

Pri sóji je dôležité spracovanie. Surová sója obsahuje toxické látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú. Taktiež je nutné vyhýbať sa geneticky modifikovanej sóji a prijímať ju spracovanú len fermentovaním, keď sa odstraňujú antinutričné látky.

Hlavné problémy sóje

Goitrogeny - potláčajú funkciu štítnej žľazy. Zdravá štítna žľaza reguluje metabolizmus, poškodenie môže viesť k nadváhe, zvýšenej únave a nepravidelnej menštruácii.

Fytáty - obmedzujú využitie a vstrebávanie živín ako sú minerálne látky vápnik, horčík, železo alebo zinok v strave.

Antinutričné látky - obmedzujú trávenie bielkovín.

Fytoestrogeny - napodobňujú funkciu pohlavných hormónov estrogénov. Zvýšená hladina estrogénov môže podporovať vznik rakoviny prsníkov, predčasný nástup puberty alebo neplodnosť.

Genetická modifikácia - v Amerike je už viac ako 90 % geneticky modifikovanej sóje. To je ďalší dôvod, prečo si dávať pozor na jej konzumáciu. Nie je totiž ešte v dostatočnej miere preukázaná jej neškodnosť.


Prečítajte si tiež:

Rastlinné mlieka sú bohaté na vitamíny a minerály: vyskúšajte si pripraviť vlastné

Riziko konzumácie sóje

  • Zaťažuje a spomaľuje trávenie.

  • Spôsobuje plynatosť alebo bolesti brucha.

  • Znižuje funkciu štítnej žľazy.

  • Spôsobuje malátnosť, únavu či nedostatok energie.

  • Odvápňuje kosti.

Zdravá sója

Pokiaľ budete konzumovať fermentovanú sóju, má to pre vás veľa zdravotných benefitov. Fermentácia je proces, pri ktorom sa odstraňujú antinutričné látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatá na bielkoviny, probiotiká a vitamín K2. Ten prispieva ku lepšiemu využitiu vápnika v tele, spomaľuje starnutie a podporuje imunitu. Je silným antioxidantom.

Fermentované sójové výrobky - kvalitné sójové omáčky, tempeh – fermentovaný sójový syr, miso a natto syr.

Riziká konzumácie sóje pre vegetariánov a vegánov

Najväčšími konzumentmi sóje sú vegetariáni a vegáni. Dôvodom je, že živočíšne bielkoviny sa snažia nahradiť sójovým produktom (napríklad sójový proteín, sójové mlieko, tofu syr). Pri pravidelnej konzumácii sóje im hrozí podvýživa aj poškodenie zdravia. Preto neodporúčame konzumovať sójové výrobky vo veľkej miere.

Záver

Konzumujte len fermentované produkty sóje, ktorá nie geneticky modifikovaná. Nekonzumujte sójové mäso ani nepite sójové mlieko vo veľkom množstve.


Prečítajte si aj tento článok:

Rastlinné mlieka sú bohaté na vitamíny a minerály: vyskúšajte si pripraviť vlastné