Rastlinné mlieka sú bohaté na vitamíny a minerály: vyskúšajte si pripraviť vlastné

Ľudí, trpiacich laktózovou intoleranciou, je čoraz viac. Riešením môže byť konzumácia rastlinných mliek. Tie získavajú množstvo fanúšikov najmä u vegánov. Sú ľahšie stráviteľné, neobsahujú žiadny cholesterol, majú viac sacharidov a menej bielkovín ako kravské mlieko. Rastlinné mlieka sú zdrojom vitamínov a vlákniny.

Druhy rastlinných mliek

Existuje pomerne veľké množstvo rastlinných mliek, ako sú sojové, konopné, ovsené, mandľové, kokosové, makové, ryžové, sezamové a konopné mlieko.

Sójové mlieko

Ide o najčastejšiu a najdostupnejšiu alternatívu. Cena nie je vysoká. Sója jednou z najpestovanejších plodín na planéte a často je geneticky modifikovaná. Fytáty a antinutrienty v sóji obmedzujú vstrebávanie niektorých živín v strave. Výhodou je, že obsahuje široké spektrum aminokyselín.

Makové mlieko

Mak je najväčším zdrojom vápniku a obsahuje ho dokonca 15-krát viac ako klasické kravské mlieko. V makovom mlieku nájdeme i mastné kyseliny, pomáhajúce znižovať cholesterol.


Prečítajte si tiež:

"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine

Mandľové mlieko

Mandľové mlieko sa vyznačuje vysokým podielom vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, dodáva silu svalom a pomáha prekonávať stres a únavu.

Prospievajú aj ľudom s poruchou koncentrácie, pretože ukrývajú veľké množstvo kyseliny linolovej a fosforu. Sladké mandle odporúčame konzumovať aj v šupke, pretože obsahuje vlákninu a antioxidanty.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je mimoriadne zdravé s množstvom pozitívnych výhod pre náš organizmus. Pôsobí ako prevencia pred úbytkom kostnej hmoty vďaka veľkému obsahu vápnika a fosforu.

Ďalej organizmu poskytuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, selén, draslík, zinok, mangán, meď, sodík, omega-6 mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantotenovú.

Účinky kokosového mlieka

  • podpora imunitného systému

  • antiseptické účinky (protizápalové)

  • Znižuje vysoký krvný tlak.

  • Normalizuje hladinu cukru v krvi – eliminuje chute na sladké a návaly vlčieho hladu.

  • Zlepšuje trávenie a podporuje vyprázdňovanie – obsahuje veľa vlákniny.

  • Zvyšuje pevnosť kostí a je prevenciou proti osteoporóze.

Domáca výroba mlieka

Potrebujete: sitko, mixér a nádobu na uskladnenie.

Postup:

  1. Orechy alebo semiačka nechajte na noc namočené vo vode.

  2. Vylejte vodu, dajte suroviny do mixéru a dolejte novú, čerstvú vodu. Používa sa pomer 100 gramov surovín na 1 liter vody.

  3. Niekoľko minúť mixujte. Hotové mlieko bude peniť.

  4. Vzniknuté alebo vyrobené mlieko preceďte cez sitko.

  5. Mlieko si môžete osladiť medom.

  6. Mlieko skladujte 4-5 dní.


Prečítajte si aj tento článok:

"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine

pedritto

Domáca výroba mlieka: 2.Vylejte vodu, dajte suroviny do mixéru a dolejte novú, čerstvú vodu. - PRECO? Dakujem

bij

Človek pri 2l musi dať pevnu zložku asi 2x viac- nenavyšiť vaic ako treba.Pôsobí to normalne na travenie.-dobre.
Veď môže piť len čaj keď chce.

BJ_2

pedritto - do tej vody sa vylucia nejake antinutrienty, ale to plati hlavne u strukovin. U orechov sa ti do vody vyluci aj horcik a niektore ine mineralne latky. Ja to mixujem s tou vodou prave preto. Podla mna vodu treba vylievat len zo strukovin z orechov netreba. Kludne to mozes zmixovat aj s tou vodou, v ktorej boli orechy namocene.