Ľudí, trpiacich laktózovou intoleranciou, je čoraz viac. Riešením môže byť konzumácia rastlinných mliek. Tie získavajú množstvo fanúšikov najmä u vegánov. Sú ľahšie stráviteľné, neobsahujú žiadny cholesterol, majú viac sacharidov a menej bielkovín ako kravské mlieko. Rastlinné mlieka sú zdrojom vitamínov a vlákniny.
Druhy rastlinných mliek
Existuje pomerne veľké množstvo rastlinných mliek, ako sú sojové, konopné, ovsené, mandľové, kokosové, makové, ryžové, sezamové a konopné mlieko.
Sójové mlieko
Ide o najčastejšiu a najdostupnejšiu alternatívu. Cena nie je vysoká. Sója jednou z najpestovanejších plodín na planéte a často je geneticky modifikovaná. Fytáty a antinutrienty v sóji obmedzujú vstrebávanie niektorých živín v strave. Výhodou je, že obsahuje široké spektrum aminokyselín.
Makové mlieko
Mak je najväčším zdrojom vápniku a obsahuje ho dokonca 15-krát viac ako klasické kravské mlieko. V makovom mlieku nájdeme i mastné kyseliny, pomáhajúce znižovať cholesterol.
Prečítajte si tiež:
"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko sa vyznačuje vysokým podielom vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, dodáva silu svalom a pomáha prekonávať stres a únavu.
Prospievajú aj ľudom s poruchou koncentrácie, pretože ukrývajú veľké množstvo kyseliny linolovej a fosforu. Sladké mandle odporúčame konzumovať aj v šupke, pretože obsahuje vlákninu a antioxidanty.
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko je mimoriadne zdravé s množstvom pozitívnych výhod pre náš organizmus. Pôsobí ako prevencia pred úbytkom kostnej hmoty vďaka veľkému obsahu vápnika a fosforu.
Ďalej organizmu poskytuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, selén, draslík, zinok, mangán, meď, sodík, omega-6 mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantotenovú.
Účinky kokosového mlieka
-
podpora imunitného systému
-
antiseptické účinky (protizápalové)
-
Znižuje vysoký krvný tlak.
-
Normalizuje hladinu cukru v krvi – eliminuje chute na sladké a návaly vlčieho hladu.
-
Zlepšuje trávenie a podporuje vyprázdňovanie – obsahuje veľa vlákniny.
-
Zvyšuje pevnosť kostí a je prevenciou proti osteoporóze.
Domáca výroba mlieka
Potrebujete: sitko, mixér a nádobu na uskladnenie.
Postup:
-
Orechy alebo semiačka nechajte na noc namočené vo vode.
-
Vylejte vodu, dajte suroviny do mixéru a dolejte novú, čerstvú vodu. Používa sa pomer 100 gramov surovín na 1 liter vody.
-
Niekoľko minúť mixujte. Hotové mlieko bude peniť.
-
Vzniknuté alebo vyrobené mlieko preceďte cez sitko.
-
Mlieko si môžete osladiť medom.
-
Mlieko skladujte 4-5 dní.
Prečítajte si aj tento článok:
"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine