Možno ani neviete, že máte kŕčové žily. Toto sú ich príznaky!

Začína sa to pocitmi ťažkých unavených nôh, nočnými kŕčmi, pálením a svrbením, bolesťami pozdĺž žíl, pocitmi napätia, častou bolesťou, najmä pri dlhom sedení alebo státí alebo zvýšenou svalovou únavou.
krcove zily, lekarka

Zdroj foto: Blumental Clinic

V prvom štádiu sú príznaky ochorenia takmer neviditeľné, ale zdanlivo nevinné a estetické problémy vedú k omnoho vážnejším. Kŕčové žily nazývané aj varixy postihujú viac ako 50 % populácie, pričom ženy trápia štyrikrát častejšie ako mužov. Nesú so sebou určité riziká, ktoré je treba ihneď riešiť.

V prípade, že kŕčové žily vzniknú a začnú sa dostávať až nad povrch pokožky, je potrebné ich operovať, pretože sa zvyšuje riziko trombózy a následnej embólie, čo je smrteľná komplikácia. Pokiaľ máte otázky k tejto téme, opýtajte sa na radu odborníka v lekárskej poradni kliniky Blumental Clinic, ktorá sa špecializuje na žilové ochorenia. Táto služba je bezplatná.

Štádiá chronického žilového ochorenia

C0 – pocity unavených nôh, opuchu dolných končatín, nočné kŕče, pálenie, svrbenie, bolesti pri dlhom státi a sedení

C1– metličkovité kŕčové žily s priemerom menej ako 1 mm, ale aj retikulárne žily s 1–3 mm

C2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, vzniká zápal kŕčových žíl

C3 – opuchy nôh

C4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, stenčenie kože

C5 – zahojený vred predkolenia

C6 – otvorený vred predkolenia

Neliečenie môže ohrozovať život

Pri chronických žilových ochoreniach dochádza často k paradoxu. Niekto má veľké kŕčové žily a nemá ťažkosti. Iný zas len metličky, ale trápia ho veľké problémy a má vážne postihnutý žilový systém. Zanedbanie liečby kŕčových žíl môže viesť k závažnejším ťažkostiam a ohrozovať dokonca aj život.

krcove zily

Zdroj foto: Blumental Clinic

Kŕčové žily môže komplikovať zápal žíl. Vtedy sa kŕčová žila zdurí, je veľmi bolestivá a začervenaná. Zápal sa môže rozšíriť až na hlboký žilový systém.

Ďalšou a veľmi nebezpečnou komplikáciou je bercový vred (vred predkolenia), ktorý postihuje povrch kože a zasahuje hlboko do podkožia a spôsobuje otvorenie kŕčovej žily. Ide o chronické ochorenie s častými recidívami a veľmi dlhou dobou liečenia.

V neposlednom rade vedie neriešenie problému kŕčových žíl k žilovej trombóze. Trombóza je zrazenina, ktorá môže vzniknúť na mieste kde neprúdi krv alebo prúdi nedostatočne. Vzniká riziko, že takáto zrazenina sa dostane do krvného obehu a môže upchať niektorú menšiu alebo aj dôležitú cievu v tele. Tá dokáže dokonca viesť až k pľúcnej embólii. Najčastejšou príčinou jej vzniku je hlboká žilová trombóza dolnej končatiny.


Mohlo by vás zaujímať:

5 rád ako zatočiť s kŕčovými žilami


lenockaaa5

Súhlasím, kvalitné služby kliniky. Metličky som mala odstránené v priebehu jedného dňa. Skvelý personál.

deniskaockova

ja som zatocila s nepeknymi metlickami v Blumental Clinic, teda lekari s nimi zatocili ja som sa len bezblestne prizerala :D ale skvely tim, lekari, sluzby, vseko bolo super a citila som sa ako v nie slovenskom zdravotnictve, ale niekde v zahranicnej sukromnej klinike