Desatoro filozofie Carpe diem pre lepší život

Carpe diem je filozofia, v podmienkach zemepisnej šírky, kde žijú Slováci, pomerne málo známa, ale vo svete má dlhoročnú tradíciu a silné korene. Je to určitý prameň poznania – kult, ktorý dáva nádej, ukazuje cestu a pomáha dobre dobíjať baterku, najmä však oslobodzuje hlavu od explózie boľavých myšlienok navodzujúcich stres a negatívnu energiu. A tým výrazne prispieva ku zdraviu človeka.

Je to životný štýl, ktorý nevchádza do extrému čias a štýlu hippies (obdobie zo 60. rokov, keď dominovali piesne od Beatles a mladí ľudia s dlhými vlasmi a fajčením marihuany deklarovali ako im všetko technické a progresívne v civilizovanom svete lezie na nervy, preto je múdre utiekať sa do voľných komunít bez záväzkov a formálnych zväzkov a žiť v prírode...)

Desatoro štýlu „Carpe diem“

Jednou z možných alternatív, ako ľahko vysvetliť a dobre zadefinovať štýl Carpe diem, je aj súbor nasledovných princípov:

1. Orientácia na prítomnosť: uctievaj prítomnosť a užívaj dnešok, lebo včerajšok už nevrátiš a zajtrajška sa nemusíš dožiť.

2. Pozitívne myslenie: mysli pozitívne, no nie ľahkovážne, ale obozretne. Aj pri tých najväčších problémoch si vždy predstav okrem najhoršieho aj to, čo najlepšie sa pri tom môže stať. Začni od toho najhoršieho (obrátená pyramída šťastia), keď riešenie nezačína od najširšej základne pyramídy, ale od najužšieho hrotu – t.j. nie od spodnej časti, ale od vrchnej.

3. Ranná a večerná duchovná rozcvička: ráno si predstav a pripomeň aspoň 5 tvojich oporných bodov (potešení, „dobrotiek“), prečo si na svete rád, prečo sa ti oplatí žiť. Večer pred zaspaním si urob minútové zhodnotenie dňa, t.j. čo pozitívne sa ti podarilo zažiť a vybaviť v ten deň, čo ti vyšlo, čo naopak, bolo negatívne, čo nevyšlo. Vždy si z toho sprav v podvedomí poučenie pre budúcnosť.


Prečítajte si tiež:

Desatoro pozitívneho prístupu

4. Kamarát: nauč sa byť kamarát. Kamarát je viac ako priateľ. Nauč sa byť kamarát s prírodou, s rodinou, s priateľmi, s prácou, s koníčkami. Nauč sa kamarátiť so životom. A pouvažuj nad odkazom: aj v manželstve sa môžu dvaja milovať a mať deti, ale len vtedy je to najlepšie manželstvo na svete, ak dokážu byť spolu a sebe navzájom byť najmä najlepšími kamarátmi, ktorí sa nikdy nezradia a sú si skutočnou podporou a oporou nielen v radosti, ale najmä v starosti.

5. Kalokagathia: pestuje súlad medzi telom i duchom, medzi krásou tela i ducha, lebo len v zdravom tele prebýva ten najzdravší duch.

6. Úsmev: úsmev nech je tvojou najväčšou dennou zbraňou v práci i v osobnom živote. Je to jediný vírus, ktorý nebolí a infikuje všetkých (vrátane teba samého, ak je opätovaný) pozitívne. Je to najlacnejšia zbraň, ktorej výstrely nezraňujú okolie, ale pomáhajú ho liečiť.

7. Komunikácia: schopnosť komunikácie je viac ako len vedieť hovoriť. Ide najmä o aktívny a pozitívny vzťah k ľuďom. Až potom aj o schopnosť otvorene rozprávať o problémoch v dobrej rétorike vždy v transparentne pozitívnom duchu. Nauč sa rozprávať, lebo komunikácia je cesta k výmene informácií. Informácia je základným tovarom na trhu a vedie k poznaniu. A filozofi potvrdili, že koreňom všetkého zla je práve nedostatok poznania. Vyznávaj radšej heslo, že chceš hovoriť a počuť nemilosrdnú pravdu, ako používať milosrdnú lož.

8. Charizma: nauč sa schopnosti vyžarovať a zaujať – múdrosťou, rečníckym umením, vtipom, získaj osobitosť vlastného prejavu. Charizma je jediná droga, ktorá vie opiť ľudí bez toho, aby ublížila, hoci tiež sa dá využiť i zneužiť.

9. Radosť: nauč sa skutočne mať radosť a tešiť sa z maličkostí. Nauč sa vedieť navodiť si pocit radosti, aj keď sa ti nedarí a je ťažko. Spomeň si napríklad na niečo príjemné, čo sa naposledy podarilo a predstav si niečo príjemné, čo ťa najbližšie čaká.

10. Náboženstvo kvality života: zostav si vlastné mini náboženstvo o tvojej predstave kvality života. Ale pouč sa od skúsenejších „strieborných hláv“(mudrcov, filozofov, iných prirodzených autorít v tvojom okolí, ktorých názory uznávaš a prinášajú pozitíva). Načrtni si na papier niekoľko jednoduchých bodov, tvoju životnú cestu a stratégiu – akýsi rebríček priorít a hodnôt. Možno si urob ročný plán predsavzatí, čo chceš urobiť a dokázať. Nie veľkú ambíciu, pár najhodnotnejších jednoduchostí, ktoré ti prinesú najviac radosti, zadosťučinenia i šťastia a nemôžu sa udiať samy – bez tvojho prispenia.


Prečítajte si aj tento článok:

Desatoro pozitívneho prístupu