Inšpirujte sa mantrou šťastia podľa Dalajlámu

O šťastí a radosti sa popísalo na svete veľa knižiek, natočilo ešte viac filmov, vynašlo niekoľko vzorcov, oslavuje sa priveľa vzorov (osobností, celebrít) a stále niečo nové pribúda. Predstavy šťastia sa logicky rôznia, lebo sto ľudí môže mať aj sto úplne iných chutí.

Aká je vaša predstava osobného šťastia? Taká jednoduchá otázka i povinná mantra, ale už ste si ju položili a pokúsili sa zadefinovať vlastné osobné náboženstvo šťastia?

Nikto to nedokáže lepšie

Čím je človek zrelší a múdrejší, tým je aj jeho teoretická predstava i praktické úsilie k naplneniu šťastia obozretnejšie a pragmatickejšie. Nikto učený z neba nespadol, ale svoj názor na vlastné šťastie treba mať. Najskôr ho zostaviť a potom neustále zdokonaľovať. K optimalizácii šťastia vám môže poslúžiť veľa dostupných vnemov. Môžete ho odkukať od iných ľudí, inšpirovať sa z televízie, kníh, filmov, prednášok odborníkov.

Nikto vás nepozná lepšie, ako vy sami. Preto aj najlepšie a jedinečne viete precítiť a naordinovať si, čo vás v živote robí šťastným. A neváhajte tomu venovať hodinku-dve, pouvažovať a spísať si to na papier a zavesiť nad posteľ alebo pripnúť na počítač. Hlavne však po ustálení hľadania tejto teórie ideálnej „pravdy“ si to osvojiť a čo najskôr v praxi si dopriať denne svoju dávku šťastia a rozdeliť na pracovní dni, víkendy a dovolenky. Osvieži a ozdraví vás to. A váš vlastný život začne chutiť viac. V hodnotovo plytkom materiálnom svete toto duševné osvieženie zlepší váš zmysel života, ak ho opriete o správnu hodnotovú abecedu.


Prečítajte si tiež:

Desatoro filozofie Carpe diem pre lepší život

Dalajlámova mantra šťastia

Ázijské kultúry na čele s Indiou a Čínou držia dlhodobo celosvetový primát v praktickom prístupe k filozofii hľadania a nachádzania a cítenia ľudského šťastia. Možno je to pravda, možno nie – že je to od Dalajlámu – duchovného vodcu Tibetu a jedného z múdrych otcov k úvahám o živote. Údajne ju pripravil ako posolstvo k tretiemu miléniu a je to určitá alternatíva návodu pre život a znie presvedčivo takto:

  1. Vezmi do úvahy, že veľká láska a veľké skutky zahrňujú veľké riskovanie.

  2. Keď prehráš, nikdy nezabudni získať z tejto prehry ponaučenie, prečo si prehral.

  3. Rešpektuj zásadu 3R takto: R1 = Rešpekt voči sebe, R2 = Rešpekt voči ostatným a R3 = Responsibility, t.j. zodpovednosť za všetky tvoje činy.

  4. Pamätaj si, že keď nedosiahneš niekedy to, čo chceš – je to skvelý zásah šťastia.

  5. Nauč sa pravidlá, aby si vedel, ako ich správne porušiť.

  6. Nedovoľ, aby malé nezhody zranili veľké priateľstvo.

  7. Keď si uvedomíš, že si urobil chybu – vykonaj okamžité kroky k náprave.

  8. Každý deň zostaň nejaký čas osamote.

  9. Otvor tvoju náruč zmene, ale nevzdávaj sa tvojich hodnôt.

  10. Pamätaj si, že mlčanie je niekedy tá najlepšia odpoveď.

  11. Ži dobrý a čestný život. Keď potom zostarneš a budeš sa obzerať späť, budeš sa môcť tešiť zo svojho života po druhýkrát.

  12. Milujúca atmosféra v tvojej domácnosti je základom tvojho života.

  13. Pri nezhode s tvojimi milovanými rieš len prítomnú situáciu. Nevynášaj na svetlo minulosť.

  14. Odovzdávaj získanú múdrosť a poznatky aj ďalším. Je to spôsob, ako dosiahnuť nesmrteľnosť.

  15. Buď jemný k Zemi.

  16. Raz do roka sa vydaj niekde, kde si ešte nikdy predtým nebol.

  17. Pamätaj si, že najlepší vzťah je ten, v ktorom tvoja vzájomná láska k niekomu je väčšia než vzájomné potreby.

  18. Posudzuj tvoj úspech tým, čoho si sa musel vzdať, aby si ho dosiahol.

  19. Pristupuj k láske a vareniu s hravou bezstarostnou odovzdanosťou – uvoľnene.

  20. Šír toto posolstvo, ak ťa zaujalo.

Ponaučenie – závery

I ten najlepší plán šťastia môže zlyhať, ak ho neplníte. I ten najhorší plán na svete je lepší ako žiadny. Preto uverte téze, že nie cieľ, ale cesta ku cieľu je základom najväčšieho šťastia. A ešte k tomu aj správna hodnotová abeceda, najmä však vaše osobné rozhodnutie, že chcete byť šťastný a dnes aj ste šťastný.

Ak sa vám zdá úloha zostaviť osobný plán šťastia ťažká a nezvládnete ju sami, použite rady odborníkov (psychológov, psychiatrov, kaučov, trénerov šťastia, personálnych poradcov, mentorov) alebo začnite tým, že si najskôr zostavíte svoj rebríček najmilších okamihov šťastia a z nich následne postupne môžete zostaviť efektívnu vlastnú mantru šťastia. Možno aj oveľa lepšiu ako tú, ktorú sme uviedli vyššie.


Prečítajte si aj tento článok:

Desatoro filozofie Carpe diem pre lepší život