Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Citrón ako liek i pochúťka

Citróny sú tmavozelené, svetlozelené alebo žlté plody citrónovníka. Ide o ovocie vajcovitého tvaru, najčastejšie veľkosti slepačieho vajca. Okrem toho, že majú vysoký podiel vitamínu C, sú aj silným antioxidantom, ktorý chráni naše bunky.
Citrón

Zdroj: Shutterstock.com

V 100 gramoch citrónu je od 30 do 50 miligramov vitamínu C. Tento vitamín si telo nedokáže vyrobiť samo, preto je potrebná určitá denná dávka, ktorú citrón dostatočne spĺňa. Svoj deň môžete začať pohárom vlažnej vody s vytlačenou citrónovou šťavou, posilníte si imunitu a spomalíte starnutie. Voda s citrónom tiež urýchľuje chudnutie, vďaka obsahu pektínovej vlákniny.

Účinné látky

Jeden olúpaný citrón obsahuje takmer 1 gram bielkovín, 24 kalórií a 2,4 gramy vlákniny. Okrem toho tu nájdeme vitamíny C, B, A, E a minerály ako draslík, fosfor, zinok, či vápnik. Kôra citrónu je bohatá na aromatickú esenciu citrol, čiže éterický olej s dezinfekčnými a čistiacimi účinkami.


Prečítajte si tiež:

Citróny ako účinná prevencia proti rakovine

Účinky citrónu

  • posilňuje imunitu

  • pomáha odbúravať LDL cholesterol v pečeni

  • lieči infekcie močového mechúra a obličiek

  • predchádza srdcovému infarktu a mŕtvici

  • spomaľuje rast nádorov

  • urýchľuje hojenie rán a popálenín

  • odstraňuje krvácanie z ďasien

  • predchádza alergiám a astme

  • zlepšuje stav svalov, kostí, šliach a kože

  • znižuje horúčku a pomáha pri bolestiach hlavy

  • detoxikuje organizmus, ostraňuje vedľajšie účinky liekov, viaže ťažké kovy

  • podporuje pamäť, postreh a sústredenosť

Využitie citrónu v kuchyni

Možností, ako ho využiť pri tvorbe jedál, je mnoho. Či už ho pridáte **do dresingov ku šalátom, marinádam na mäso, do dezertov, alebo drinkov,**vždy chuť osvieži. Citrón využijete i pri grilovačke, položte vysušené zvyšky citrónu na okraj grilu k uhliu, jeho vôňa prerazí pach z pripaľovaného mäsového tuku. Najtypickejšie využitie citróna je zrejme dochutenie čaju. Avšak, pozor, nesmie sa dávať do horúceho nápoja, pretože tým by sa zničil všetok vitamín C.

Citrón v kuchyni

Zdroj: Shutterstock.com

Citrónová šťava

Citrónovú šťavu môžeme využiť rovnako pri tvorbe jedál a nápojov, ako v domácnosti či kozmetike. Pozrite sa na niekoľko tipov:

  • urýchľuje metabolizmus a pomáha pri chudnutí

  • zabraňuje oxidácii - stačí, ak nakrájanú zeleninu alebo ovocie zľahka pokvapkáte a nemusíte sa obávať zhnednutia

  • zachráni i prevarenú ryžu - pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a trošku masla

  • vybieli nechty i pokožku rúk

  • odstráni usadený vodný kameň

  • zabraňuje výskytu mravcov v domácnosti

  • v kombinácii s práškom do pečiva pomáha pri problémoch so suchou pokožkou

  • potláča rast chĺpkov - prevarte citrónovú šťavu s jedným decilitrom medu a vychladnutou zmesou natierajte ochlpené miesta

Zaujímavosť

V minulosti boli citróny práve pre ich vysoký obsah vitamínu C účinným liekom, resp. prevenciou pred skorbutom. Šlo o chorobu, ktorá trápila mnohých námorníkov, keď sa počas plavieb živili prevažne suchou stravou. Prejavovala sa krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek.


Prečítajte si aj tento článok:

Citróny ako účinná prevencia proti rakovine

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať