Kryoterapia – ako pomáha športovcom?

Kryoterapia je metóda, pri ktorej je organizmus krátkodobo vystavený extrémne nízkej teplote: od –110°C do –130°C. Aplikácia hlbokého suchého mrazu na vonkajší povrch ľudského tela vyvolá fyziologickú reakciu organizmu na chlad.

Kryoterapia môže byť aplikovaná lokálne alebo celkovo. Pri lokálnej aplikácii je chlad zameraný len na malú oblasť tela. Celková kryoterapia je aplikovaná na povrch celého tela, a to po dobu 2–4 minút. Hlavným cieľom celkovej kryoterapie je vyvolať fyziologickú reakciu tela na extrémny chlad.

Využitie kryoterapie v oblasti rekreačného športu a u vrcholových športovcov

Kryoterapia pôsobí veľmi pozitívne na ľudský organizmus po liečebnej, rehabilitačnej i regeneračnej stránke. Vplyvom odozvy centrálneho nervového systému za pomoci pocitových receptorov a receptorov chladu dochádza k vylučovaniu hormónov, ktoré majú na ľudské telo liečebný efekt.

Ide o kortikoidy, eliminujúce všetky zápalové procesy v tele. Potom sú tu endorfíny, ktoré poznáme ako hormóny šťastia a sú mnohonásobne účinnejšie ako morfium. Majú pozitívny vplyv na dobrú náladu a tlmia bolesť. Ďalší je rastový hormón, podporujúci rast svalovej hmoty a aj spaľovanie tukov. Posledný z hormónov je testosterón, ktorý pozitívne pôsobí na potenciu a má silný anabolický efekt, čo je dôležité najmä pre aktívnych športovcov.

Ďalším zásadným efektom kryoterapie je zablokovanie prenosu vzruchu pocitových receptorov v koži vplyvom chladu, čím dochádza k zníženiu pocitu bolesti a tiež k minimalizácii prenosu vzruchu v oblasti prechodu nervu do svalu. Vedie to k svalovému uvoľneniu. Tento účinok má pozitívny vplyv na rehabilitáciu športovcov, ktorý im umožňuje skorý návrat do tréningového procesu po úrazoch a operáciách pohybového aparátu.

Pre športovca patrí medzi najvýznamnejší účinok urýchlená biochemická regenerácia organizmu. Ide o zrýchlené vyplavovanie metabolitov z bunky, ktoré vznikajú pri náročnom športovom výkone. Tiež dochádza k zníženiu pocitu únavy a svalových bolestí


Otužovanie – cesta, ako sa stať odolnejším


Kryoterapia účinne pomáha pri nasledujúcich chorobách:

  1. znižovanie chronických zápalových ochorení kĺbov a degeneratívnych kĺbových ochorení

  2. poúrazové a pooperačné hematómy a opuchy

  3. autoimunitné ochorenie, poruchy imunity a roztrúsená skleróza (skleróza multiplex)

  4. psoriáza a kožné infekcie

  5. boj proti migréne

  6. chronické ochorenia dýchacieho systému a astmy

  7. chronický únavový syndróm

  8. zmiernenie celulitídy

  9. zvyšovanie odolnosti voči infekciám a zlepšenie funkcie imunitného systému

  10. zvyšovanie výkonnosti športovcov


Aby ste dosiahli pozitívne účinky kryokomory, je nutné absolvovať proces 10-krát.


Kedy nemôžeme vstupovať do kryokomory?

  1. ochorenie srdca alebo srdcový infarkt

  2. ťažká alergia na chlad

  3. ťažká anémia (chudokrvnosť)

  4. klaustrofóbia (strach z malých priestorov)

  5. byť pod vplyvom alkoholu alebo drog

  6. nadmerné potenie (vlhká pokožka)

  7. tehotenstvo (od 3. mesiaca už nie)


Prečítajte si aj tento článok:

Otužovanie – cesta, ako sa stať odolnejším