Vyskúšali ste už tejpovanie? Uvoľňuje svaly a zmierňuje bolesť

Ak vás trápia nepríjemné bolesti šliach, svalov alebo kĺbov, môže vám pomôcť známa, obľúbená a efektívna metóda tejpovania. Asi ste už videli športovcov, ktorí boli polepení farebnými páskami na rôznych častiach tela.

Ide o pružné samolepiace pásiky na koži, ktoré vás môžu ochrániť pred zranením pri športe alebo podporiť v procese hojenia.

História

Kinesiotaping vynašiel japonský lekár a chiropraktik Dr. Kenzo Kase v 70. rokoch 20. storočia. V 90. rokoch sa technika dostala do Európy, kde našla uplatnenie vo fyzioterapii aj v športovej medicíne.

Taping

Táto fyzioterapeutická metóda je používaná k liečeniu a na stimuláciu pohybového aparátu.

Delí sa na:

1. fixný alebo pevný taping

2. kinetický taping tzv. kinesiotaping.

Pevný taping

Fixačný taping je známy predovšetkým v podobe bielych nepružných lepiacich pásikov. Je to staršia metóda, účelom je spevniť namáhané či zranené oblasti. Nevýhodou tejto metódy je obmedzenie pohyblivosti, ale taktiež krvného obehu, preto by sa mala používať len obmedzenú dobu.


Pozrite si tiež:

Foam rolling pomáha obnoviť funkciu svalov

Kinesiotaping

Kinesiotap je vyrobený zo 100% bavlny bez latexu a bez nejakých liekov. Je charakteristický vyššou flexibilitou oproti klasickému tapu, neobmedzuje športovca v bežnej činnosti ani pri športovom výkone.

Nalepený kinesiotape pôsobí ťahom na sval v podkoží a vyvoláva reflexnú reakciu nervového vlákna, ciev a lymfatických dráh. Kineziotape prináša úľavu počas akútnych bolestí pohybového aparátu. Uvoľňuje preťažené svaly a zároveň zvyšuje napätie oslabených tkanív, čím zvyšuje ich výkonnosť. Stimuluje lymfatický systém, a tým znižuje opuch mäkkých tkanív. Pomáha pri zápalových stavoch pohybového aparátu. Obľúbený je v prevencii a terapii u športovcov pre podporu stability kĺbov a svalovej koordinácie.

Kinesiotaping funguje na neurofyziologickom princípe. Receptor (senzor) z kože vedie vzruch cez nervové vlákna do centrálneho nervového systému (mozog a miecha). Tam sa spracuje informácia o predmete nalepenom na koži. Potom cez vlákna (motoneuróny) vedie vzruch k svalu. Motoneurony sú nervové bunky v mieche, ktoré majú dlhý výbežok (axon). Vzruch buď zníži alebo zvýši svalové napätie, a tým upravuje napätie bolestivého, preťaženého svalu alebo šľachy.

Zásady aplikovania kinesiotapu na kožu:

  • neporušená koža, žiadne jazvy, odreniny

  • oholená koža od chĺpkov (páska musí mať kontakt len s pokožkou)

  • pokožka musí byť čistá, suchá, odmastená

Účinky kinesiotepu

  1. Zmierňuje bolesť.

2. Uvoľňuje sval, svalové fascie, šľachy.

  1. Zlepšuje propriorecepciu (informuje o polohe tela v priestore, funguje vo svaloch, šľachách a kĺbových puzdrách).

  2. Prevencia proti úrazu a preťaženiu oslabených častí.

5. Zmierňuje tuhosť svalstva.

  1. Zväčšuje rozsah pohybu.

7. Znižuje opuch postihnutého miesta.

  1. Zlepšuje krvný obeh.

Kinesiotaping nepoužívajte, ak máte:

1. kŕčové žily

  1. porušenú vrchnú vrstvu kože

3. výrazné materské znamienka

  1. psychickú neznášanlivosť kontaktu s cudzím predmetom na tele

5. plesňové choroby a bradavice

Časová dĺžka používania kinesiotepu

Dĺžka nalepeného tapu záleží od reakcie pokožky športovca. Pokiaľ nevzniká žiadna reakcia (svrbenie či alergie), môžete ponechať tejp tak dlho, pokiaľ sa nezačne odlepovať sám (3–5 dní). Len je dôležite si uvedomiť, že tejp nerieši príčinu bolesti, treba ho využívať ako doplnok liečby.

Záver

Farba kinesiotapu nemá vplyv na efekt terapie. Pôsobí na princípe japonskej coloroterapie. Psychológia farieb a zaujímavosti k jednotlivým farbám kinesiotapu: ružová opticky hreje, modrá chladí a mierni bolesť, červená a čierna aktivuje, zelená lieči, béžová/telová opticky splýva s kožou.


Prečítajte si aj o tejto metóde:

Foam rolling pomáha obnoviť funkciu svalov

GabrielaGG

O týchto tapoch sa už veľa nahovorilo. Viem, že každá farba má inú funkciu. Ale počula som aj názory, že to nie je až také účinné ako sa o tom hovorí, je to skôr taká psychická podpora. Ako placebo efekt. Treba to asi len vyskúšať aby sme vedeli podať relevantnú odpoveď. Maste, bandáže, ortézy, obväzy mám vyskúšané. Toto ešte nie.
-odkaz odstránený-