Návod, ako zostať mladým čo najdlhšie

K seniorstvo sa viažu otázky o recepte na vitalitu, fyzickú a duševnú sviežosť. Poznáme v praxi veľa ľudí, ktorí prekročili 80 rokov, ale stále sú svieži a plní fyzického i psychického zdravia. Jedným z dôvodov je ich prirodzená múdrosť a osobná filozofia, obdivuhodná a tak inšpirujúca aj v pokročilom a vysokom veku.

Pravidlá múdrosti podľa teórie i praxe

Večná a nadčasovo platná kniha kníh (biblia) odkazuje na biblickú knihu prísloví, kde ponúka aj tieto rady, ako byť múdrym:

  1. Úprimná reč utíši nenávisť, len hlupáci šíria za chrbtom klebety.

  2. Veľa rečí nebýva bez hriechu, preto múdry mierni svoje pery.

  3. Klebetník obchádza a vyzrádza tajnosti, človek hodný dôvery drží u seba reči.

  4. Z požehnania čestných ľudí vznikajú mestá, reči bezbožných ich rúcajú.

  5. Kto štedro dáva, vždy viac máva. Kto žgrloší bez miery, tomu vždy chýba.

  6. Mocný človek, čo si dá záležať na cnostnom živote, buduje útulok aj pre svoje deti.

  7. Pokojná myseľ dodáva zdravie, žiarlivosť je sťa kostižer.

  8. Kto miluje, je vždy priateľom, no v súžení sa z neho robí brat.

  9. Spravodlivému bude dané, čo si želá, zlého stihne to, z čoho sa strachuje.

  10. Lepšia troška s bázňou proti Bohu ako veľký poklad s nepokojom.


Prečítajte si tiež:

7 mýtov o cvičení po 50-ke


Filozofia pokročilého veku

Uvedomujete si, že začíname starnúť už v detstve? Vo veku do 10 rokov máme o starnutí len mlhavé povedomie. Na otázku „Koľko máš rokov?“, dieťa odpovie: „Štyri a pol.“ Ale neskôr už nehovoríme: „Mám tridsaťšesť a pol“. Dieťa hovorí: „Je mi štyri a pol“. Alebo „Budem mať päť“. A to je kľúčové. Potom ste teenager, ale tým to nekončí. Skáčete do ďalšieho a ďalšieho veku. Na otázku „Koľko máte rokov?“, odpovedáte: „Budem mať šestnásť“... A potom príde ten túžobne očakávaný deň, keď máte osemnásť (vek dospelosti na Slovensku) alebo dvadsaťjeden (vek dospelosti v USA). A je čo oslavovať. Mám dvadsaťjeden. Hurá! A potom príde tridsiatka. Ach. Čo sa stalo? Znie to ako skysnuté mlieko. Skyslo, museli ste ho vyliať. A je po srande, pripadáte si ako pokazený knedlík. Čo je zle? Čo sa zmenilo?

Dosiahli ste vek dvadsaťjeden, prehupla sa tridsiatka a spejete ku štyridsiatke. Šliapnete na brzdy, ale kĺže to, život ide ďalej. Než sa stačíte spamätať, je tu päťdesiatka a sny sú tam, niekde tam... Ale pozor! Ani sa nenazdáte a spejete k šesťdesiatke. Takže ste mali 21, potom 30, 40, 50 a spejete k 60. A ide to tak rýchlo, že máte 70.

Po osemdesiatke už bežia dni podľa denného režimu: Dožívate sa obeda, odpoludnia. Večer zaľahnete. Po deväťdesiatke je to rovnaké, len začnete hovoriť. „Už mám deväťdesiatdva“. A potom sa stane niečo divné. Keď sa prehupne stovka, stanete sa znovu dieťaťom a hovoríte: „Mám sto a pol“. Dožili ste sa v zdraví napríklad 110 a pol!

Ako zostať mladým?

  1. Hoďte za hlavu nezmyselné čísla, ktoré sa vzťahujú k veku, váhe a výške. Prenechajte tieto starosti lekárom. Koniec koncov za to ich platíte.

  2. Stýkajte sa len s pozitívne naladenými ľuďmi. Škaredohľadi vás ničia.

  3. Dbajte na neustále vzdelávanie. Zaujímajte sa o počítače, remeslá, záhradníčenie – čokoľvek, čo vás baví. Len nenechajte mozog zaháľať. Lenivá myseľ je dielo diabla, ktorý sa nazýva Alzheimer.

  4. Radujte sa z jednoduchých vecí.

  5. Smejte sa na plné hrdlo, dlho a hlasito.

  6. Keď dôjde na slzy, trúchlite, ale vydržte a choďte ďalej. Jediná osoba, ktorá nás celý život sprevádza, sme my sami. Žite, pokiaľ ste živí.

  7. Obklopujte sa všetkým, čo máte radi. Nech už je to rodina, domáci mazlíčkovia, hudba, rastliny, záľub. Domov je vašim zázemím.

  8. Dbajte (starajte sa) o svoje zdravie. Ak je dobré, udržujte ho. Pokiaľ nie, postarajte sa o zlepšenie – ak je to nad vaše sily, vyhľadajte pomoc.

  9. Nepodnikajte pochybné výlety. Vydajte sa za nákupmi, trebárs mimo svojho bydliska, alebo do cudziny. Nikdy však niekam, kde sa nebudete cítiť dobre

  10. Hovorte pri každej príležitosti ľuďom okolo seba, že ich máte radi.

A zapamätajte si, že život sa nemeria počtom nádychov, ale okamihmi, keď si vydýchneme. Oplatí sa usilovať o to, aby sme čo najviac dní svojho života prežili naplno!


Prečítajte si aj tento článok:

7 mýtov o cvičení po 50-ke