Mangold – zabudnutá zdravá zelenina

Mangold je prastará zelenina, ktorá po čase upadla do neznáma. Dnes sa opäť používa v kuchyni a ako alternatíva namiesto špenátu, kapusty a iných druhov listovej zeleniny.

Čo je to vlastne mangold?

Mangold je listová zelenina a jej príbuzným je práve špenát. Je viac citlivý na chlad, preto nie je taký rozšírený. Mangold poznali už starí Rimania a jeho pestovanie sa rozšírilo zo severného Talianska na západ do Francúzka a Švajčiarska.

Dve základne odrody mangoldu

Stopkový mangoldmá svetlé alebo tmavé zelené listy a až 5 centimetrov široké stonky s bielou alebo červenou farbou. Stonky i listy sú mierne sladké a majú slabšiu príchuť repy.

Listový mangold má stonky pomerné úzke a široké listy, ktoré sa v kuchyni používajú ako špenát. Najviac chutné sú mladé listy do dĺžky 20 centimetrov. Chuť mangoldu je jemná, mierne sladká a orechová, nikdy nie je pálivá alebo ostrá.

Vplyv mangoldu na črevnú mikroflóru

Mangold obsahuje veľa vlákniny - viaže vodu spolu s toxínmi. Urýchľuje peristaltiku čriev, a tým odstraňuje zápchu. Vďaka vysokej koncentrácii vápnika, železa, horčíku a vitamínu C je dôležitou diétnou rastlinou.

Čo mangold obsahuje?

Je bohatý na vitamíny B, A a C, ale i na prvky ako draslík, horčík, fosfor, železo a vápnik či rutín a kvercetín. Kvercetín je prírodné antihistaminikum. Rutín a kvercetín spolu s vitamínom C majú protisklerotické a protizápalové účinky. Kyselina listová pôsobí priaznivo na reguláciu červených a bielych krviniek. V listoch sú flavonoidy, tie majú významný účinok pri zápale žíl. Obsahujú vysoký podiel vlákniny a majú nízku energetickú hodnotu.

Vplyv mangoldu na zdravie

  • Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu.

  • Odstraňuje tráviace problémy a detoxikuje črevá.

  • Znižuje hladinu tuku v krvi.

  • Posilňuje imunitu, srdce a svaly.

  • Chráni sliznice celého organizmu.

  • Spevňuje kosti a zuby.

  • Stimuluje krvotvorbu a okysličuje bunky.


Prečítajte si aj tento článok:

Špenát vás zasýti i bez kalórií