Aktuálna štúdia o výživových doplnkoch: aká je pravda?

Podľa portálu Science Daily, najpopulárnejšie vitamínové a minerálové suplementy neprinášajú také zdravotné benefity, ako by sme čakali. Kde je problém?

Tieto výživové doplnky sú nie vždy účinné

Podľa štúdie z 28. mája 2018 najčastejšie konzumované doplnky výživy neprinášajú telu konzistentný zdravotný účinok, ale ani mu neškodia. Ide napríklad o multivitamíny, vitamín C, D, vápnik, niacín a rôzne antioxidanty. Nepotvrdil sa ich preventívny účinok napríklad pri kardiovaskulárnych ochoreniach, infarkte, či mŕtvici.

Hlavný autor štúdie sa vyjadril nasledovne:"Boli sme prekvapení, keď sme našli tak málo pozitívnych účinkov najbežnejších doplnkov, ktoré ľudia konzumujú."

Tieto výživové doplnky sú účinné

Na druhej strane však štúdia zistila, že pokiaľ ide o výživové doplnky s obsahom kyseliny listovej a vitamínov skupiny B, tie môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody.

S výživovými doplnkami pozorne!

Ľudia by mali brať výživové doplnky po pozornom preskúmaní svojich nedostatkov vo výžive. Suplementy treba užívať s určitým cieľom, nielen kvôli návyku či odporúčaniam známych. Vitamíny a minerály nehľadajte len v umelých zdrojoch, ale i v zdravej a vyváženej strave (zelenina, ovocie, orechy, zdravé tuky).


Pozrite si tiež:

Zázračná kapsula so senzormi zmeria zdravie vašich čriev