Zázračná kapsula so senzormi zmeria zdravie vašich čriev

Najnovší vynález z jednej austrálskej univerzity vám prezradí, kedy a ako sa v tele tvoria vetry. Okrem toho pomôže pri odhaľovaní niektorých chorôb v čreve i bez zavedenia hadičiek. Z tela sa dostane za dvadsať hodín.
Črevná kapsula

Kapsula so senzormi na meranie plynov v črevách | Zdroj: Shutterstock.com

Tak ako je telesná teplota ukazovateľom celkového zdravia, koncentrácia plynov z mikrobiómov je indikátrom črevného zdravia. Toto je jeden z najnovších vedeckých experimentov, ktorý možno onedlho môžeme očakávať i v našich končinách.

Popis kapsuly

Kapsula obsahuje senzory na meranie teploty, plynov, batériu a anténu. Na jednom konci má membránu priepustnú pre plyny. Pomocou meraní si lekár dokáže v okamihu vytvoriť predstavu o vašom všeobecnom zdraví.

Ako kapsula funguje?

Prehltnete malú kapsulu. Dostane sa do vášho žalúdku, potom do tenkého a hrubého čreva. Počas putovania, ktoré môže trvať aj celý deň, kapsula meria hodnoty plynov vo vašich črevách. Dáta sníma telemetricky a výsledky sa následne zobrazia na telefóne.


Pozrite si viac v tejto štúdii:

Telemetrická kapsula na monitorovanie črevného zdravia


Využiteľnosť kapsuly

Kapsula testuje predovšetkým látky vodík, metán a oxid uhličitý, špecifické pre črevnú mikroflóru. Črevné plyny sa môži použiť na diagnostiku porúch, napríklad premnoženie baktérii a malabsorpcia uhľohydrátov. Metóda je bezpečná, účinná a pomáha včas odhaliť rôzne poruchy čirev, ktoré by časom mohli viesť k závežnejším ochoreniam


Prečítajte si tiež:

Syndróm dráždivého čreva - Irritable Bowel Syndrom (IBS)