Ako zistíte, že máte doma tvrdú vodu?

Tvrdá voda v domácnosti spôsobuje celý rad problémov. Od nevzhľadného bieleho či žltkastého povlaku vodného kameňa až po poškodenie spotrebičov a výrazné zvýšenie nákladov za energie. Okrem toho tiež negatívne vplýva na pokožku, podporuje vysúšanie vlasov a tvorbu lupín. Spísali sme zoznam najčastejších prípadov, ktoré napovedajú, že tvrdá voda preteká aj vašim domácim vodovodným systémom:

1. Vplyv na elektrické spotrebiče

Vodný kameň má negatívny dopad na životnosť spotrebičov a spotrebu elektrickej energie. Už 1 mm vrstva vodného kameňa môže zvýšiť spotrebu energie až o 10%. Najvýraznejší vplyv má tvrdá voda a usádzanie vodného kameňa na rýchlovarnej kanvici, práčke, umývačke riadu a ďalších zariadeniach s výhrevnou špirálou. Na poškodenie spotrebičov spôsobené zanesením vodným kameňom sa navyše vo väčšine prípadov nevzťahuje ani záruka a vašu reklamáciu nemusí predajca vôbec uznať.

2. Vyššia spotreba pracieho prášku a čistiacich prostriedkov

Vašu peňaženku môže zasiahnuť tvrdá voda aj nepriamo, a to napríklad vyššou spotrebou čistiacich prostriedkov. Rovnako je potrebné používať viac pracieho prášku či aviváže, aby ste dosiahli skutočne čistú bielizeň. Naopak, v mäkkej vode sa pracie prostriedky ľahšie rozpúšťajú, čo má za následok lepšie opratú bielizeň, ktorá je príjemná na dotyk, farby ostanú dlhšie sýte a oblečenie si zachová svoj tvar.

Samozrejme, existuje aj množstvo prostriedkov do práčky, umývačky riadu, rýchlovarnej kanvice či na vodovodnú armatúru, ktoré sú určené proti tvorbe vodného kameňa. Tie sú však drahé, častokrát neúčinné a po pár dňoch je stav kanvice, vodovodnej batérie a spotrebičov opäť rovnaký.

3. Vysúšanie pokožky a vlasov

Aj keď tvrdá voda sama o sebe nemá výrazne negatívny vplyv na naše zdravie, jej využívanie je nebezpečné najmä pre ľudí s citlivou pokožkou. Sprchovanie v takejto vode spôsobuje jej vysúšanie a podporuje tvorbu ekzémov. Umývanie pokožky tela aj vlasov v mäkkej vode je vďaka lepšej reakcii so sprchovým gélom či mydlom oveľa účinnejšie a pokožku zanechá jemnú a pružnú. Pokiaľ vás trápia suché vlasy bez lesku, prípadne zvýšená tvorba lupín, možno je problémom práve používanie tvrdej vody.

Rady a tipy na odstránenie vodného kameňa z kúpeľne či z rýchlovarnej kanvice sú možno účinné, ale len na veľmi krátky čas. Jediný spôsob, ako sa zbaviť vodného kameňa natrvalo je použitie zmäkčovača vody. Ide o plnoautomatické zariadenia, ktoré sa montujú na prívod vody a chránia tak celý váš vodovodný systém aj všetky spotrebiče v domácnosti.


Pozrite si tiež:

Pitná a úžitková voda zo studne - povolené limity látok