Flexitariánska diéta - ako sa stať umierneným vegetariánom alebo vegánom?

Nemusíte jesť mäso a živočíšne produkty každý deň a základ vášho jedálnička tvorí rastlinná strava? Potom možno patríte medzi vyznávačov tejto diéty. Ide vlastne o flexibilných vegetariánov a vegánov, ktorí si z času na čas doprajú i rezeň či praženicu.

Chceli by ste sa stravovať zdravšie, odľahčiť váš tráviaci systém, cítiť sa lepšie a ľahšie? No pritom si radi občas pochutnáte na kebabe či bryndzových haluškách so slaninkou? Flexitariánska diéta je možno to pravé riešenie pre vás.

Charakteristika Flexitariánskej diéty

Ide vlastne o vegetariánstvo či vegánstvo s presvedčením, že rastlinná strava pomáha predchádzať mnohým civilizačným ochoreniam a predlžuje život. Na rozdiel od striktných vegetariánov a vegánov však stavia na rastlinnej strave ako základe, no pritom nevylučuje občasnú možnosť konzumácie mäsa, živočíšnych výrobkov a rýb. Len ich množstvo je oveľa nižšie. Tento typ stravy sa konzumuje skôr príležitostne alebo len vo veľmi malých porciách.


Prečítajte si tiež:

3 dôvody, prečo byť vegánom


Výhody Flexitariánskej diéty

  • Ľudia, ktorých strava je založená na rastlinnej strave, vážia priemerne o 15 % menej ako milovníci mäsa.

  • Znižujete riziko vzniku vysokého krvného tlaku, cholesterol a chránite cievy.

  • Prijímate viac vitamínov, minerálov a vlákniny.

  • Obmedzujute príjem priemyselne spracovaných potravín.

  • Začnete si viac všímať zloženie jedál a vybudujete si návyk ku zdravšej strave.

  • Ste šetrnejší k sebe i životnému prostrediu.

Potraviny pri Flexitariánskej diéte

  • veľké porcie ovocia a zeleniny

  • ovocné a zeleninové šťavy

  • strukoviny

  • celozrnné výrobky

  • komplexné sacharidy

  • rastlinné mlieka

  • tofu

  • huby

  • malé a menej časté porcie kvalitného mäsa, živočíšnych výrobkov, vajíčok

Pravidlá a jedálniček pri Flexitariánskej diéte

Urobte si zoznam potravín, ktoré sú základom tejto diéty. Premyslite si zdroje rastlinných bielkovín- fazuľa, šošovica, zelená listová zelenina, zdroje rastlinných tukov - orechy, semiačka, avokádo, olivový olej a v neposlednom rade zdroje kvalitných sacharidov - zemiaky, ryža, ovsené vločky, špalda.

Snažte sa, aby mäso a mliečne výrobky tvorili najmenšiu časť vášho jedálnička. Začať môžete aj tak, že polovicu taniera bude tvoriť ovocie a zelenina, jednu štvrtinu chudé bielkoviny a ďalšiu štvrtinu celozrnné výrobky, ako napríklad cestoviny, pečivo či kvalitné zdroje zacharidov, ako napríklad batáty. Postupne uberajte z mäsitej časti pokrmov, až sa dostanete k bodu, že mäso a živočíšne produkty budete jesť napríklad iba 2-3-krát do týždňa alebo ešte menej. To, ako ďaleko chcete zájsť, záleží na vás.

Medzi mnohými ľuďmi panuje presvedčenie, že kvalitné bielkoviny nájdu len v mäse a živočíšnych produktoch. Avšak, nie je to pravda. Mnohé z nich obsahujú zápalové nasýtené tuky a vy si nimi len zaťažíte trávenie. Skúste vašu stravu doplniť radšej o orechy, semiačka, quinou, cícer či fazuľu.

Skúšajte nové recepty zo strukovín, ako sú napríklad cícer, fazuľa, hrach (polievky, nátierky, šaláty), tofu a hľadajte také pochúťky, o ktorých existencii ste doteraz nemali ani potuchy. Dobrou alternatívou mäsa môžu byť aj huby. Viete ich pripraviť na množstvo chutných spôsobov - opiecť, obaliť a vysmažiť alebo pridať do šalátu. Zamerajte sa na celozrnné formy obilnín a výrobky z nich. Vyskúšajte napríklad aj pšeno alebo pohánku. Takisto nezabúdajte na dobré zdroje vápnika, ktoré nájdete i v "rastlinnom svete" - brokolica, špenát, vňate.

Nezabúdajte: jedzte tak, aby ste naučili váš organizmus na disciplínu, ale na druhej strane sa ani prehnane neobmedzujte, lebo všetkého veľa škodí. Občas sa treba aj "odmeniť".


Prečítajte si aj tento článok:

3 dôvody, prečo byť vegánom

BJ 2

Takze clovek, co je maso 3x do tyzdna je akoze uz nieco ine, ako niekto, kto ho je 6x do tyzdna? Ved je to to iste. Nenazyval by som nejaky -ian. Proste je to lahsi masozrut. Tazky masozrut je 6-7x tyzdenne.

Podla mna prva meta, kedy sa da clovek povazovat za skoro vegetariana, je, ked je maso 1x do tyzdna alebo este menej.

Teda 1 masity pokrm za tyzden, zvysok vegetarianske. Vtedy by som ho nazval: Skoro-vegetarian. Vsetko ostatne su masozruti, ziadny flexariani. Uplne vam sibe, su to normalny masozruti. Ved kedysi, pred 2 sv. vojnou, jedli skoro vsetci bezni ludia maso menej nez raz za tyzden, kvoli chudobe.

Bubliii

Uplne sa stotoznujem s prispevkom podo mnou. Ide ma rozdrapit ked vidim ako v zavodnej jedalni, kde je vyber dajme tomu z troch typov jedla, je vzdy maso-maso-sladke. Zelenina nikde. Pritom naozaj to maso staci raz za tyzden. Ved my ani zdaleka nepracujeme tak tvrdo ako nasi predkovia, tak naco sa pchat kazdy den masom.