V Čine vytvorili prvé geneticky modifikované deti

Konkrétne ide o dvojčatá s upraveným génom, ktorý im poskytuje ochranu pred HIV. Lekársky experiment sa udial na Southern University of Science and Technology v Čine. Informovali o ňom v nedeľu 25. novembra 2018. Nepochybne ide o vedecký pokrok, i keď kontroverzný.

Sľubná zmena génu

Dvojčatá Lulu a Nana narodili pred niekoľkými týždňami a podľa všetkého sú už doma s rodičmi. Rodina i miesto lekárskeho experimentu zostali v anonymite. Vie sa len, že otec dvojčiat je HIV-pozitívny. Hoci by sa jeho dcéry nemuseli narodiť s HIV, vďaka prispôsobeniu génu CCR5 majú ochranu istú.

Po splynutí vajíčka a spermie vedci pridali CRISPR proteín na pozmenenie génu CCR5. Vďaka tomu takpovediac "zavreli dvere" vstupu HIV a infikovaniu buniek.

Údajne bolo súčasťou tohto experimentu najmenej sedem párov, pričom všetky spájal HIV pozitívny otec. Narodil sa však len jeden pár dvojčiat. Vzhľadom k tomu, že gén vedci upravili vo veľmi skorom štádiu vývoja, genetická zmena môže byť zdedená. Preto niekoľko vedcov vyjadrilo pochybnosti o tom, či bude editácia génov úplne úspešná a bez rizík. Navyše sa po zverejnení týchto informácii ukázalo, že vedenie danej čínskej univerzity o tomto incidente nebolo plne informované...

Pozrite si viac informácii na videu:

Genetická modifikácia verzus etika

"Je to v dlhodobom horizonte bezpečné?"

"Nehrajú sa vedci na Boha?"

"Neotvorili lekári istý druh Pandorinej skrinky?"

"Aké budú následky a kde sa nastolia hranice?"

Samotné embryá boli zdravé, úprava génov len experimentálna a spojená s mutáciami mimo cieľa. Možno vystavila zdravé normálne deti rizikám génovej editácie bez potrebného prínosu...

Na druhej strane by však podľa vedcov mnohé rodiny uvítali túto technológiu, ak by im mohla zaistiť, že ich deti budú zdravé a bez následkov po celý svoj život.


Mohlo by vás zaujímať:

Nádej v liečbe rakoviny? Nová vakcína so 100-percentnou úspešnosťou

Etis45

A čo deti tých detí keď odvrátiš chorobu je to len dočasné riešenie.
Buď sa choroba presunie inam alebo na ob pokolenie.Aha ty čo prídu po nás nech si to vyžerú.Gratulujem profesionály boží zámer vám je cudzí!

Hego

Genetický modifikované dieťa je prestrel všetkých morálnych zásad. Dieťa je dar a človek by ho mal prijať, nech je akékoľvek. Aj u nás sa začína riešiť genetika embryí. Nie je to na úrovni genetickej modifikácie, ale genetický vadné embrya sa vyhadzujú a k umelému oplodneniu sú posunuté iba zdravé embrya. Najhoršie je, že sa to robí po tichu, aby ľudia, ktorí s tým nesúhlasia o tam ani nevedeli. Naviac, umelé oplodnenie vykazuje mnohonásobné vyššie zdravotné problémy u budúceho dieťaťa ako u dieťaťa počatého prirodzenou metódou.