Závislosť na nikotíne už nemusí zabíjať

Zatiaľ čo u nás podlieha elektronická cigareta rôznym reštrikciám a reguláciám, v Spojenom kráľovstve sa hovorí o jej zaradení medzi medicínske potreby.
ako prestat fajcit

Vaprio | Zdroj: súkr.archív

Na svete je zhruba miliarda fajčiarov a každú minútu niektorá z nemocníc prijme pacienta so zdravotnými problémami spôsobenými cigaretami. Len v Spojenom kráľovstve si závislosť na tabaku vyžiada osemdesiattisíc životov ročne. Tamojšia vláda sa preto rozhodla rázne zakročiť a využiť všetky prostriedky na to, aby tieto hrozivé čísla znížila. A darí sa jej. Počet pravidelných fajčiarov permanentne klesá a najnovšie prieskumy naznačujú, že veľký podiel na tomto trende majú elektronické cigarety. Práve preto vznikla iniciatíva zaradiť tieto zariadenie medzi medicínske pomôcky určené na odvykanie od fajčenia. Ak sa to podarí, lekári ich budú pacientom predpisovať a licencované e-cigarety budú dostupné aj v lekárňach.

E-cigarety sú o 95 percent bezpečnejšie

Vo väčšine krajín sveta sa ľuďom závislým na nikotíne dostane len jediného odporúčania - Prestať fajčiť. Lekári im poradia antinikotínovú liečbu, prípadne málo účinné pomôcky, ktoré by ich túžbu po cigarete mali zmierniť. Je to, žiaľ, beh na dlhé trate a často bez želaného úspechu.

V Spojenom kráľovstve hľadajú iné spôsoby, ako závislých zbaviť ich vražedného zlozvyku. Zatiaľ najúčinnejším sa ukázal vaping, ktorý je omnoho menej nebezpečný, než fajčenie. Dokazuje to aj posledná správa britského Úradu verejného zdravotníctva (PHE), v ktorej experti dospeli k záverom, že e-cigarety škodia až o 95 percent menej, než tradičné tabakové a riziko vzniku rakoviny pri ich používaní predstavuje len jedno percento. Zároveň uvoľňujú do ovzdušia len minimálne množstvá nikotínu, ktoré neohrozujú ľudí ani v uzatvorených priestoroch.

Budúcnosť: Bezdymová generácia

Napriek tomu, že v krajine fajčiarov neustále ubúda a počet vaperov sa už vyšplhal na zhruba tri milióny, Úradu verejného zdravotníctva to nestačí. Cigarety sú stále vážnym problémom a príčinou zbytočných predčasných úmrtí.

Snahy spopularizovať elektornické cigarety žiaľ narážajú na medializované fámy a polopravdy, ktoré fajčiarov od bezdymových alternatív odrádzajú. Správa PHE však dospela k opačným záverom. "Bolo by tragické, keby sa tisícky fajčiarov nezbavili svojej závislosti pomocou elektronických cigariet len pre mylné obavy z ich nebezpečnosti," uviedol riaditeľ odboru pre zlepšovanie zdravia PHE John Newton. Uvádza, že zhruba polovica fajčiarov bezdymové zariadenia nikdy ani neskúsila, pritom by to pre nich bola rozhodne lepšia alternatíva.

Na základe prieskumov experti odmietajú aj obavy z toho, že by e-cigareta mohla zlákať mládež k fajčeniu. Štatistiky totiž ukazujú, že medzi pravidelnými vapermi je zanedbateľné množstvo ľudí, ktorí predtým nikdy nefajčili.

Základom pre správnu voľbu je dostatočná a objektívna informovanosť verejnosti o alternatívach pre fajčiarov, ktoré môžu významne zredukovať počet pacientov onkologických ambulancií a kliník. Nový vládny plán kontroly tabaku pre Spojené kráľovstvo zahŕňa záväzok maximalizovať dostupnosť bezpečnejších alternatív k fajčeniu. Ambíciou je do roku 2025 dosiahnuť za kanálom La Manche bezdymovú generáciu. Licencované elektornické cigarety by v tom mali zohrať hlavnú rolu...


Zdroj: www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update


Mohlo by vás zaujímať:

6 vecí, ktoré vás ničia rovnako ako fajčenie

CHOCHP - chronická obštrukčná choroba pľúc