Hallux valgus (vybočený palec): ochorenie z vysokých opätkov

Ide ochorenie vybočeného alebo vykriveného palca. Je späté s postupnou deformáciou palcov na nohách. Spája sa nám najmä so ženami a častým nosením opätkov.

Priebeh ochorenia Hallux valgus

Začiatok ochorenia sa prejavuje otlakom. Väčšinou dochádza k citlivosti kĺbuzačervenaniu kože na palci. Neskôr sa objaví opuchnutie a problémy s ohýbaním palca. Palec tlačí na ostatné prsty, a tým sa deformuje predná časť chodidla (pokles priečnej klenby chodidla). Kĺb palca na nohe pod tlakom hrubne a zväčšuje sa smerom do vonkajšej strany. To spôsobuje bolesť chodidla pri chôdzi.

Príčiny ochorenia Hallux valgus

Vznik má rôzne príčiny: genetika (väzivová slabosť, väčšia pohyblivosť kĺbu) aj nevhodná obuv (vysoké opätky, tesné topánky, nepriedušné úzke pančuchy, ponožky), ploché nohy, preťažovanie nôh (dlhodobé státie) a úrazy nôh.

Hallux sa objavuje v dospelosti. Väčšinou u žien nad 40 rokov a mužov vo veku 60 a viac rokov. U detí sa toto ochorenie skôr prejavuje v období dospievania.

Ženy ním trpia častejšie ako muži. Je to spôsobené nosením úzkych topánok na vysokom opätku. Rozloženie váhy na nohu je nerovnomerné, klenba je preťažovaná a chodidlo v topánke je neustále utláčané a deformuje sa.


Vyskúšajte:

4 cviky na liečbu halluxov


Príznaky ochorenia Hallux valgus:

ľahká forma - nevýrazné vybočenie palca, ťažkosti pri obúvaní topánok, pocit tesnej obuvi

mierna forma - bolesť na boku chodidla, zväčšenie kĺbu palca na nohe, objaví sa opuch alebo začervenanie

najťažšia forma - neustála bolesť pri nosení topánok aj po ich vyzutí, nie je možné nosiť bežnú obuv, stav sa zhoršuje, čo je dôsledkom príliš tesnej a vysokej obuvi. Je veľmi pravdepodobné, že dôjde ku skríženiu vybočeného palca s druhým prstom na poškodenej nohe (trvalé ťažkosti).

Celebrity a Hallux valgus

Celebrity sa ukazujú neustále na očiach. Pri každej príležitosti sú oblečené do elegantných šiat. Samozrejmosťou sú aj vysoké topánky, ktoré svojím častým nosením spôsobujú zdravotné problémy, napríklad i Hallux. Uvádzame niekoľko príkladov:

• Meghan Markle 

Victoria Beckham

• Kate Middleton

• Christina Hendricks

• Naomi Campbell

• Lisa Edelstein


Prečítajte si o tomto ochorení viac

kabann

Čaute baby ja som síce obklady neskúšala, ale celkom dobre mi pomáhajú cviky s loptičkou a nočný korektor na halluxy. Korektor sa dá zohnať na internete celkom lacno, ja mám ten môj z thebestleadbit.com a som spokojna.

peter m

Pozor, tento príspevok je od používateľa, ktorý často do diskusie vkladá obchodné ponuky.

presne tak nocne korektory alebo bandaze.
a niektore su aj na predpis. ja som kupoval odtial:www.ortoshop.sk

v pohode spokojnost, sice nebol velky halux ale som rad ze je prec