Exotické ovocie Pitahaya alebo dračie ovocie

Vďaka svojmu vajcovitému tvaru s tŕňmi sa nazýva tiež dračie vajce. Plod pralesných kaktusov pochádza z tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky. Aké vitamíny skrýva toto záhadné ovocie?

Zaujímavosťou je, že obrovské kvety pitahaye opeľujú najmä netopiere, keďže sa rozvíjajú len v noci. Vtedy okolo nich cítiť výraznú jazmínovú vôňu.

Charakteristika tropického ovocia pitahaya

Sýtoružový, červený alebo žltý plod ovocia pitahaya má vo vnútri rôsolovitú bledú dužinu s čiernymi semienkami, pripomínajúcu kivi. Dračie ovocie môžete jesť čerstvé i sušené. Vďaka svojmu krásnemu vzhľadu sa pitahaya často pestuje len ako okrasná rastlina v záhradách či interiéri. Na pultoch obchodov ho nájdete v ochrannej penovej sieťke a očarí vás nielen svojím zvláštnym zjavom.

Pitahaya a vitamíny

Toto tropické ovocie obsahuje najmä vitamíny B2, B3 a C, karotény, fosfor, vápnik a železo. Okrem toho je pitahaya nízkokalorická a obsahuje veľké množstvo vody, vlákniny, antioxidantov. A naopak, pomerne málo cukru. Vďaka tomu je vhodná pre všetky druhy diét.


Prečítajte si tiež:

Exotické mango vám zrýchli metabolizmus


Pitahaya a účinky na zdravie

  • podporuje trávenie

  • vo väčšom množstve pôsobí ako preháňadlo

  • znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu

  • zlepšuje zdravie očí

  • hydratuje a zlepšuje vzhľad pokožky

  • účinkuje ako antidepresívum (upokojuje)

  • pomáha rýchlejšie zaspať

  • podporuje sústredenie a pamäť

  • zlepšuje náladu

Chuť a využitie ovocia pitahaya v kuchyni

Ak ochutnáte pitahayu, usúdite, že je to niečo medzi egrešom, hruškou a červeným melónom. V kuchyni ho môžete využiť na ochucovanie nápojov – limonád, džúsov a do smoothies. Takisto sa z neho pripravuje víno. Dračie ovocie je chutné aj v ovocnom šaláte (napríklad spoločne s mangom, papájou, ananásom), pokvapkané citrónovou šťavou či limetkou s lístkami mäty.

Ovocie stačí rozpoliť nožom na polovicu a ošúpať. Šupka je nejedlá a je sa len dužina so semiačkami vnútri. Vydrží vám niekoľko dní, skladované v chladničke o niečo dlhšie.

Pri výbere ovocia pytahaya pozor na fľaky, ktoré sú znakom prezretosti. Zrelá pitahaya nie je ani celkom tvrdá, ale ani mäkká. Nezrelé plody dozrejú, ak ich umiestnite do chladu na mäkkú podložku.


Prečítajte si aj tento článok:

Exotické mango vám zrýchli metabolizmus