Exotické kivi: proti infekciám i anémii

Kivi je exotické ovocie pochádzajúce z Číny, ktoré sa v súčasnosti najviac pestuje na Novom Zélande. Má šupku pokrytú chĺpkami, zelenú dužinu a v strede drobné jedlé semienka.

Kivi ako vitamínová bomba

Poskytuje viac vitamínu C ako mnohé citrusové plody. Jeho obsah v kivi je v porovnaní s citrónmi a pomarančmi takmer dvojnásobný. Jedno kivi pokrýva odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Kivi je tiež veľmi bohaté na vitamín E a obsahuje veľké množstvo vitamínov B1, B2, B6, niacínu a vitamínu A. Patrí k najlepším zdrojom kyseliny listovej zo všetkých druhov čerstvého ovocia. Je aj mimoriadne bohaté na draslík, horčík a železo. Obsahuje veľké množstvo medi, ktorá spolu s vitamínom C napomáha vstrebávaniu železa v črevách.

Kivi obsahuje 3,4 g/100 g vlákniny. Takýmito hodnotami prevyšuje väčšinu čerstvého ovocia, napríklad jablka (2,7 g/100 g) a slivky (1,5 g/100 g).


Prečítajte si tiež:

Mango vám zrýchli metabolizmus


Kivi ako prevencia proti chorobám

Kivi posilňuje imunitný systém. Za tento účinok vďačíme vysokému obsahu vitamínu C a ďalších vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia ovocia kivi má blahodarný vplyv na človeka s akoukoľvek infekčnou chorobou.

Zmierňuje anémiu (chudokrvnost), pretože obohacuje organizmus o železo, vitamín C, meď (uľahčujú vstrebávanie železa). Podporuje tvorbu červených krviniek.

Vstrebávateľná rastlinná vláknina v kivi brzdí absorpciu cholesterolu v črevách, čím znižuje jeho hladinu v krvi. Vďaka veľkému množstvu rozpustnej vlákniny kivi uľahčuje pohyb stolice v črevách.

Vysoký obsah draslíka a malé množstvo sodíka prispieva k prevencii hypertenzie (zvýšeného krvného tlaku).

Účinky kivi na zdravie:

  • Neutralizuje voľné radikály, spôsobujúce starnutie buniek, poškodenie DNA a rakovinu.

  • Oslabuje škodlivý vplyv najrôznejších toxických látok. Posilňuje imunitný systém.

  • kosti a zuby. Posilňuje steny kapilár a tepien. Podporuje vstrebávanie železa, ktoré sa vyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu, v mliečnych výrobkoch a vo vajíčkach.

  • Zlepšuje pleť a bojuje proti vráskam. Lieči ekzémy, pretože má dostatočné množstvo draslíka, takže pomáha regenerovať tkanivá pokožky, a tým urýchľuje proces hojenia.


Prečítajte si aj o tomto exotickom ovocí:

Mango vám zrýchli metabolizmus