Astma u detí nemusí znamenať koniec ich plnohodnotného života

Dozvedieť sa, že dieťa trpí vážnou chorobou, je pre mnoho rodičov nočnou morou. Ak sa stalo, že vášmu malému pokladu diagnostikovali astmu, iste máte teraz hlavu plnú obáv o zdravie aj pohodlný a aktívny život vášho potomka. Netrápte sa. Pri dodržaní niekoľkých zásad môžete početnosť záchvatov znížiť na minimum.

Čo je to astma a ako vzniká?

Bohužiaľ, astma je v súčasnosti veľmi bežné ochorenie dýchacích ciest, konkrétne priedušiek a pľúc. Ľudia sa mylne domnievajú, že sa jedná o chorobu dnešnej doby, no toto chronické a nevyliečiteľné ochorenie je tu s nami už od pradávna.

Naši predkovia si mysleli, že astma je záležitosťou psychosomatického pôvodu. Dnes však už vieme, že stres a ďalšie psychické ťažkosti môžu síce byť spúšťačom astmy, ale nie sú jeho priamou príčinou.

Astma bronchiale - zápal prieduškovej sliznice

Je všeobecne známe, že zápal v tele vzniká ako obrana pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Astma je teda zápalom prieduškovej sliznice, kedy sa telo bráni alergénom alebo iným nepriaznivým okolnostiam. Faktory, ktoré spôsobujú astmatické záchvaty, delíme jednoducho do troch skupín - chemické, fyzikálne a biologické.

  • Chemické faktory - anorganické látky vo vzduchu
  • Fyzikálne faktory - vlhkosť a teplota prostredia
  • Biologické faktory - pele, prachové roztoče, zvieracie kože a čiastočky srsti, plesne a ďalšie

Astmatické záchvaty

Čo sa deje v tele dieťaťa?

Faktory uvedené vyššie spôsobia v tele malého pacienta opuch priedušiek a zvýšenie produkcie hlienu. Taktiež sa výrazne stiahne priedušková stena, čo veľmi obmedzí schopnosť dieťaťa dýchať. Preto sa pri astmatickom záchvate dieťa dusí, trápi ho zvieranie na hrudi a nekontrolovateľný a únavný kašeľ.

astma dieta

Astmatický záchvat dieťaťa je nepríjemný a stresujúci nielen pre neho, ale aj pre všetkých, ktorí ho majú radi. | Zdroj: iStock.com

Pokiaľ má dieťa astmu, nezvaľujme všetko na gény

Na vzniku astmy u detí majú gény nepopierateľný podiel, ale k tomu, aby sa choroba u dieťaťa rozvinula, samy o sebe nestačia. Najdôležitejšou a jedinou skutočnou prevenciou proti vzniku tohto chronického ochorenia, je zabezpečiť dieťatku dobré podmienky pre rozvoj jeho imunitného systému v prenatálnom, novorodeneckom a dojčenskom období.

Čo to v praxi znamená? V tehotenstve by sa mala mamička zdravo a vyvážene stravovať a nefajčiť. Bábätko by potom malo vyrastať v čistom a nezafajčenom prostredí bez nebezpečných alergénov a malo by byť v ideálnom prípade dojčené podľa možností mamičky a pokiaľ je to možné, čo najdlhšie.

Liečba astmy u detí

Bohužiaľ, astma sa úplne vyliečiť nedá, ale v súčasnej dobe môže malý astmatik pri dodržaní všetkých pravidiel žiť plnohodnodnotný život.

Najdôležitejšie je, aby dieťa neprichádzalo do kontaktu s alergénmi a ďalšími nepriaznivými faktormi, ktoré spúšťajú astmatické záchvaty. Ďalším krokom v prevencii výskytu astmatických záchvatov môže byť kúpeľná liečba. Poraďte sa so svojím pediatrom o možnostiach kúpeľného pobytu pre vaše dieťa.

Kamarát, ktorý lieči

Inhalátor pre deti

Výborné výsledky pri liečbe astmy má inhalačné podávanie liekov. Dôležité látky, ktoré malému pacientovi rýchlo zaberú, sa tak ľahko a bleskovo dostanú na to správne miesto. Nenechajte sa odradiť mnohými mýtmi o astme a používaní inhalátorov. Vybavte dieťa inhalátorom s potrebnými liekmi a po porade s lekárom naučte malého pacienta inhalátor používať tak, aby si mohol v prípade záchvatu sám pomôcť.

inhalator

Lekár či lekárnik vám pomôžu naučiť dieťa, ako inhalátor správne používať. Zdroj: www.philips.sk

astma inhalator

Roztomilý tuleň vráti vaše dieťa do života. Zdroj: www.philips.sk

Ako merať úspešnosť liečby astmy u detí?

V dnešnej dobe už možno spoľahlivo merať úspešnosť liečby astmatických pacientov pomocou výdychomeru, ktorý meria údaj nazvaný vrcholový výdych. Ten ukazuje, ako dobre vychádza vzduch z pľúc malého pacienta. Ak je liečba úspešná, malý astmatik dokáže vzduch vydýchnuť rýchlo a hodnota nameraná na prístroji je vysoká.

Výdychomer je preto šikovný prístroj, ktorý zvyšuje úspešnosť liečby astmy u detí i dospelých.


Mohlo by vás zaujímať:

Test: Aká je pravdepodobnosť, že trpíte astmou?