Naučte sa, ako na zdravé stravovanie vašich detí

Zdravie je veľmi krehká vec a u detí toto tvrdenie platí viac ako dvojnásobne.

Mať zdravé dieťa je snom a želaním každého rodiča, bez ohľadu na to, aké veľké jeho dieťa je.

Do veľkej miery sú pritom práve rodičia zodpovední za zdravotný stav svojho dieťaťa a je preto potrebné vedieť svojim potomkom zabezpečiť dobré podmienky pre zdravý rast a vývoj.

Aj keď si to možno mnohí rodičia ani neuvedomujú, zdravie dieťaťa sa začína formovať už počas tehotenstva. Životospráva budúcej mamičky má výrazný vplyv na správny vývoj plodu a jeho následný zdravotný stav. Ak ste však počas tehotenstva dodržiavali všetky postupy správneho stravovania, je potrebné začať budovať správne stravovacie návyky aj u vašich ratolestí. Pozrime sa teda, ako na to.

mama a dieťa

Mať zdravé dieťa je snom a želaním každého rodiča. Zdroj: ufmcpueblo.com

Zdravé stravovanie detí, ako na to?

Počas prvých rokov dieťaťa sa udeje množstvo vecí. Tieto roky sú plné poznávania nie len nových vecí, ale aj nových vôní a chutí. Deti sa nerodia so žiadnym predpísaným návodom o tom, čo im bude a nebude chutiť. Táto jedinečná vlastnosť sa vyvíja v počiatočnom období života dieťaťa. Rodičia tak majú príležitosť učiť deti, čo všetko ponúka bohatý a pestrý svet jedál. Je preto potrebné zas a znovu skúšať nové chute, farby a nikdy neprestať rozvíjať chuťové poháriky detí. Práve vďaka tomu dokážete už od útleho detstva učiť vaše ratolesti bohatej a pestrej strave, ktorá je zároveň aj prospešná pre ich vývoj a prináša im dostatočné živiny.

Učiť vaše ratolesti láske k zdravému jedlu a správnym stravovacím návykom nie je nič zložité. Ide o úplne prirodzený proces, ktorý je nám daný už od samotných počiatkov civilizácie. Jediné, čo k tomu potrebujete, je dať si prácu a premýšľať, či je pestrosť vášho jedálnička dostatočne pestrá alebo či už nie je na čase prísť v rámci stravovania s niečím novým.

V prvých mesiacoch života novorodeniatka je jednoznačne najlepšou, najstráviteľnejšou a najvyváženejšou stravou materské mlieko. Dojčenie sa preto mnohými odborníkmi odporúča až do približne pol roka veku dieťaťa. Táto hranica však nie je pevne daná, nakoľko horný strop pre dojčenie neexistuje a je preto iba na vašom rozhodnutí, dokedy vám bude dojčenie vyhovovať. V prípadoch, kedy mamička dojčiť nemôže, odporúčame siahnuť po sortimente náhradnej mliečnej dojčenskej výživy.

Zhruba od pol roka veku dieťaťa, by ste však mali začať zahŕňať do jedálneho lístka aj ďalšie druhy potravín, aby ste spestrili stravu vášho potomka. Začnite napríklad zeleninovými, mäsovo-zeleninovými a ovocnými príkrmami, ktoré si môžete pripraviť aj doma. Jednoznačne však odporúčame siahnuť po surovinách najvyššej kvality a preto nezabudnite dbať na to, aby ste ovocie, zeleninu, alebo mäso, kupovali v bio kvalite, od lokálnych farmárov, či chovateľov. Okrem príkrmov si môžete doma pripraviť množstvo zdravých receptov, či už mäsových, alebo iba s využitím ovocia a zeleniny.

Ak však budete v časovej tiesni, ktorá vám nedovolí venovať sa príprave vlastných príkrmov a iných zdravych pochutín, odporúčame siahnuť po kapsičkách, sušienkach, alebo príkrmoch z portfólia Sunárek, ktoré sa pýšia vysokou kvalitou a zdravotnou bezchybnosťou. Zabezpečia vášmu dieťaťu prísun vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a ďalších potrebných zložiek.

vyziva dietata

Na výber máte zo širokej ponuky príchutí. Zdroj: sunar.sk

U starších detí sa rodičia často potýkajú s problémom, čo zdravé zabaliť deťom na desiatu. Ideálna zdravá desiata by mala obsahovať vyvážený pomer všetkých základných výživových prvkov. Desiata by mala tvoriť až 15 % denného príjmu energie. Ako jej základ je vhodné napr. celozrnné pečivo. Zdrojom vlákniny je tiež rôzne ovocie a zelenina. Na salámy a paštéty radšej zabudnite, prípadne ich nahraďte kvalitnou šunkou s podielom mäsa presahujúcim 90 %.

Pokiaľ hľadáte odbornú pomoc v oblasti detskej výživy a starostlivosti a stravovanie vášho dieťaťa, nápomocná vám bude určite aj výživová poradňa, ktorú vytvorila značka Sunar. Nájdete tam všetky potrebné informácie k tejto problematike a odpovede na najčastejšie otázky. Prípade, že vám táto stránka nepomôže, môžete taktiež kontaktovať odborníka, ktorý vám rád pomôže.

Čo zdravá výživa a sladkosti?

Každý rodič vie, že sladkosti nie sú pre detský organizmus tou najvhodnejšou stravou. Niekedy je však ťažké odolať dieťaťu, ktoré túži po čokoláde či cukríku. Ak nedokážete odolávať tlaku vášho drobca, skúste aspoň siahnuť po zdravšej alternatíve.

Napríklad ovocie namočené v čokoláde. Odporúčame použiť kvalitnú horkú čokoládu s minimálne 70 % obsahom kakaa. Chuť na sladké vám zaženie aj sladké smoothie pripravené z čerstvého alebo mrazeného ovocia. Klasiku ako džemové palacinky so šľahačkou, môžete napríklad nahradiť palacinkami z celozrnnej múky s kvalitnou horkou čokoládou a ovocím.

Nápoje však podávajte výhradne nesladené, či už ide o čaje, alebo iné nápoje. Jednoznačne neodporúčame podávať limonády s vysokým obsahom cukru.

smoothie

Vyskladajte si vlastné ovocné smoothie podľa chuti | Zdroj: Pixabay.com


Súvisí s:

23 najlepšich superpotravín pre deti

3 tipy na zdravú desiatu pre školákov


Kamcita23

rozhodne, obzvlast, ak hovorime o malickych detoch. je potrebne zvolit kvalitne zdroje a kombinacie potravin. velakrat som pocula, ze matka dala rocnemu dietatu okusavat klobasu alebo malo na obed segedin a podobne pripady. netreba sa kam ponahlat. postupne vyskusaju kazde jedlo.