Zázračný elixír zdravia: tri minúty smiechu namiesto tridsiatiach minút behu?

Máte nejaké kilá nadváhu? Neholdujete športu, ale chceli by ste schudnúť? Sprobujte poopraviť svoj postoj a kombinujte smiech so športom. Chcete žiť zdravšie a čo najdlhšie? Naučte sa veľa a srdečne smiať.

Najzdravšie medzi športami a liekmi

Namixujte si taký pomer, aký vám vyhovuje najviac. Možno stačí 30 percent športu a až 70 percent smiechu, vyskúšajte vlastný recept. Pre niekoho je to všade chodiť peši, pre iného zaláskovať sa do fitness centra, pre ďalšieho zahrať si bedmington, či futbal. Alternatív i prístupov je viac. Platforma aktívneho humoru určite patrí nielen medzi tvorivé, ale aj mimoriadne produktívne.


Prečítajte si tiež:

Zdravie ako jeden zo životných cieľov


Najlacnejšia gymnastika svalov

Podľa vedcov, keď sa smejete, tak len na tvári pracuje až 15 svalov. Tri minúty výdatného smiechu (s chuťou a nahlas) vám dokáže nahradiť až 30 minút intenzívneho cvičenia aerobiku alebo behu.

Keď medzi športami je najzdravší pohyb (beh, plávanie, turistika, cyklistika), tak medzi liekmi je určite najzdravšie pozitívne myslenie, optimizmus, humor, veselosť, smiech.

Pozitívna myšlienka (optimizmus, veselosť) má v podvedomí človeka 100-krát väčšiu silu ako negatívna. Hoci, naopak, zlé správy ľudia počúvajú intenzívnejšie (k obrazovke televízora vraj zlá správa pritiahne 4-krát viac ľudí ako dobrá).

Paradoxom dnešnej doby je aj fakt, že hoci vtipov ponúka internet viac ako kedykoľvek najlepší humoristi v minulosti, smejeme sa čím ďalej menej. A aj to často trpko, cez zuby, cez plač a hraný úsmev.

Rozdať úprimný úsmev je širokospektrálny prínos a multifunkčný benefit. Prečo? Lebo ten, kto sa často usmieva, získava tri v jednom: pomáha sebe, poteší okolie a nazlostí neprajníkov.

Nestranný rekordér

Impulzy, vnemy, inšpirácie a informácie, ktoré hlava a ľudský mozog nahráva a kóduje, následne pretaví človek do svojho správania a konania. Hlava je nestranný rekordér, nezáleží jej na tom, či nahráva pozitívne alebo negatívne informácie. Závisí len od človeka, aké myšlienky si do hlavy púšťa – či veselé alebo smutné. Človek je však na rozdiel od stroja (neživý mechanizmus) živým organizmom. Systémom, kde duša a telo súvisia. Ak chceme byť zdraví, preto nestačí zdravo jesť, pravidelne cvičiť a vyhýbať sa zlozvykom. Ale najmä platí pozitívne myslieť, často sa smiať a veľa vyhľadávať spoločnosť veselých ľudí a nasávať z nich konštruktívnu energiu.

Vtip, sranda, žart, veselosť sú základnou cestou k zdraviu

Práve kalokagathia (súlad medzi duševným a telesným zdravím) sa stala základnou ideou olympijských hier už u starovekých Grékov. Nielen preto, ale aj, máme v dnešnej modernej dobe šancu i povinnosť pochopiť, že úsmev a pokoj duši je tu pre zdravý životný štýl pričasto stresovaného človeka.

Teória je šedivá, strom života (prax) je zelený

To tvrdí múdry klasik. Preto neváhajme vniesť veselú pieseň z poézie vtipov a nahradiť tak aj často zbytočne tmavú šeď a brutalitu súčasných zložitých chvíľ – doma i v biznise. Lebo sloboda je pochopením nutnosti (Kant)! Lebo platí prax životnej univerzity aj v týchto výrokoch básnika:

„Nezasialo dievča, preto ani nežne. Žije iba z toho, že sa (k mužom) správa nežne.“

„Na veselú pieseň zmeň tú tieseň, ešte i v žiali nežnú. Nech môžu žať radosť všetci. I tí, čo dávno siali, a ešte stále nežnú."

Aby sme si vždy vedeli pomôcť s nadhľadom a humorom, skúsme takýto jednoduchý recept: Prestaňme pozerať na život zložito a zásadne motivačne i zištne. Skúsme sa radšej, z času na čas, zchuti zasmiať a uvedomiť si, že „tráva je zelená, nebo je modré – a nám je na svete, tak dobre, dobre."


Prečítajte si aj tento článok:

Zdravie ako jeden zo životných cieľov