3 jednoduché tipy, ako začať cvičiť a neprestať

,,Musím začať konečne cvičiť!“ je veta, ktorú väčšina z nás určite povedala už nespočetne veľakrát. Nedávno som si uvedomila, že už prvé slovíčko v nej, MUSÍM, je úplne zlé a ak si budem vetu v tomto znení opakovať hoci aj každý deň, nič mi to nepomôže. A tak som sa zamyslela a spísala niekoľko jednoduchých tipov, ako s cvičením začať a neprestať. Tentokrát už naozaj!

Téma cvičenie je súčasťou našich každodenných smalltalkov. Vieme, že je to pre nás dobré, že by sme mali, že je vďaka nemu lepšia postava a že sa cítime po cvičení super. Napriek tomu je to aktivita, ktorá spadá do kategórie: Keď nebude zima, Keď dokončím projekt , Keď si konečne kúpim nové tenisky, Keď si nájdem parťáka na cvičenie, Keď si kúpim permanentku do fitka. A keď už začneme, vydrží to pár týždňov a sme späť v bode nula.

Myslím, že si vyhradenie času na denný pohyb proste príliš komplikujeme.

Cvičenie je pohyb a pohyb je tou najjednoduchšou a najprirodzenejšou súčasťou nás. Ako teda začať konečne civičiť a vytvrvať? Ponúkam vám návod v 3 jednoduchých krokoch.

1. Vytvorte si každodenný rituál

Píšem každodenný, lebo keď si chceme vytvoriť nový návyk, je jednoduchšie sa ho naučiť, ak ho vykonávame každý deň, a nie napríklad iba v utorok a štvrtok. Návyk je správanie, ktoré opakovane vykonávame, až kým ho nemáme v krvi. Robíme ho tak automaticky, že nad ním už ani nerozmýšľame, jednoducho si ho mozog akosi sám pýta.

Náš nový návyk bude cvičenie a najlepšie je ho nalepiť na nejaký starý dobre zažratý návyk. Napr. ak máte rituál, poobednú káva a koláčik, po tom ako prídete z práce či zo školy a uvedomujete si, že to je síce veľmi príjemná aktivita, ale k vysnívanej 100% postave vám pridáva presne 0%, jednoducho sa oblečte do športového oblečenia a venujte tento čas športu. Zacvičte si doma, choďte si zabehať, či si dajte kvalitný tréning vo fitku. Potom si kľudne dajte za odmenu kvalitnú kávičku a na koláčik už chuť nebude, lebo endorfíny z cvičenia vám budú stačiť.

2. Sústreďte sa na vybudovanie návyku a nie na výsledky!

Chceme dosiahnuť, že sa hýbeme každý deň a neprestaneme. Preto klasické, častokrát nereálne priania typu " za mesiac chcem schudnúť 5 kg", fungujú tak tri týždne aj s cestou, lebo sa sústreďujú na cieľ a nie na vybudovanie návyku, ktorý vydrží. Povedzme si, že sa hecneme, cvičíme mesiac a schudneme, tešíme sa, a potom čo? Prestaneme, priberieme a začíname odznova.

Keď už máme zabehnutý návyk, nájdeme tisíc spôsobov ako ho vylepšiť.

Môžeme cvičiť intenzívnejšie, dlhšie, inak, v novom fitness oblečení, ktoré sme si konečne dovolili kúpiť, lebo ho aj reálne využívame. Je dôležité si návyk najprv vybudovať tak, že nebudeme nad ním už ani premýšľať, nebudeme sa rozhodovať či každý deň do toho ísť alebo nie.

3. Nedaj sa vyhodiť zo svojho rytmu

Ako som už písala vyššie, cvičenie je akýkoľvek pohyb. Pre úplne zhrdzavených alebo ako plán B si môžete dať cieľ: Budem sa denne hýbať 30 minút. - či už pôjdem so psom na dlhšiu prechádzku alebo sa rozhodnem vystúpiť o tri zastávky skôr a ísť peši do práce. Pol hodina chodenia spáli cca 300 kcal a dobrou pomôckou je aj držať sa plánu nachodiť každý deň 10- 12 000 krokov.

Extra tip

Častokrát ma od ďalšieho cvičenia odradí aj taká banálna vec ako je svalovica. Jej hlavným dôvodom sú tzv. mikrotrhliny, malé opotrebovania, trhliny alebo poškodenia svalových vlákien. Hojenie prebieha cez drobné zápalové procesy a tie spôsobujú zdurenie svalov, ktoré nie sú na námahu zvyknuté, alebo dostali príliš zabrať. Možno ste sa teraz zľakli, že sa vám trhajú svalové vlákna, ale nebojte sa, tento proces je pre naše svaly potrebný.

Pomôcť si pri svalovici môžeme sami veľmi jednoducho, a to dodaním doplnku výživy s obsahom vysoko vstrebateľného horčíka, magnézium citrátu a vitamínu B6. Ten dodá potrebné uvoľnenie pre naše svaly a nervový systém. Odporúčam Magnex, z ktorého vám stačia 2 tablety denne a obsahujú 375 mg už vstrebateľného horčíka a 3 mg vitamínu B6.

magnex, magnezium

Ing. Nikoleta Rebrová | Zdroj: súkr.archív

ahjaj

mávala som problémy s chrbticou, a na rehabilitácii ma naučili niekoľko cvikov, niečo som našla na internete a podobne, ako a čo cvičiť proti bolesti chrbtice. Tak mám takú zostavu a málokedy sa stane, že cvičenie vynechám. Ani teraz, keď som chorá, nevynechávam, len robím iba tie, z ktorých mi nie je zle a nekrúti sa mi viac hlava a nerobím série po 10 opakovaní, ale iba 3-5.
Je to taká každodenná rutina, jednoducho si to chrbát žiada, keď vynechám pár dní, cítim to, chrbát ma upozorní.
Takže rovnako, ako keď si človek umýva zuby.... večer si spomeniem, že dnes som ešte necvičila, a tak to idem urobiť.

Matej trener

Dobré ako základ. V článku uvádzam ďalšie dôležité zásady pre úspešné naštartovanie cvičenia. Viac tu: akozhodit.sk