Pomôžte planéte i malou troškou, stačí týchto 5 jednoduchých zmien vo vašich každodenných rutinách

Pomôcť prírode nie je také zložité, ako sa zdá. Treba však začať a hlavne začať od seba. Možno budete prekvapení, aké detaily môžete zmeniť v každodenných rutinách ako je nakupovanie, či starostlivosť o seba a svoje telo. Potom vám prirodzené šetrenie našej planéty už také nepredstaviteľné nepríde.
ohladuplnost voci prirode

Zdroj: Unsplash.com

1. Rúže bez kovu a živočíšnych ingrediencií

Vedeli ste, že tuby rúžov sa zaobídu i bez zbytočnej príťaže v podobe kovov? Príroda to ocení a nám to vôbec neuškodí. Kov síce dodáva punc luxusu, ale zároveň zvyšuje hmotnosť výrobkov, ktoré je potrebné prevážať, čiže i spotrebu kyslíka. Ak sa zameriame na zloženie rúžov, je lepšie, keď ich tvoria rastlinné oleje namiesto farbiva karmín živočíšneho pôvodu. A takéto rúže jednoznačne nájdete v rastlinnej kozmetike.

2. Ekotuby

Nabudúce sa pri výbere kozmetiky či parfumu skúste v obchode spýtať aj na materiál, z ktorého je obal vyrobený. V súčasnosti sa totiž môžete stretnúť s používaním recyklovaného plastu. Ekotuby obsahujú o 25 % menej plastu než štandardné tuby. Vyberajte si preto výrobky ako sú čistiace gély, micelárne vody či séra v špeciálnych baleniach, ktoré šetria i životné prostredie.

3. Krémy v sklenených téglikoch

Pleťové krémy rastlinnej kozmetiky už dostanete kúpiť aj v iných než plastových téglikoch. Skvelou náhradou je sklo, ktoré možno recyklovať donekonečna. To stojí za tú zmenu v kozmetickom kufríku, čo poviete?

4. Koncentrované balenia

Ako sa hovorí, menej je niekedy viac. V tomto prípade to platí dvojnásobne, možno aj štvornásobne. Koncentrované balenia sú oproti bežným baleniam síce objemovo menšie, avšak ich kvalite to neuberá. Práve naopak. Menšie balenie = menší obal = menej plastu. Siahnite po koncentrovaných sprchovacích géloch alebo šampónoch na vlasy. Šetriť životné prostredie tak môžete úplne jednoducho aj pri každodennej sprche.

Redukovať spotrebu plastov takýmto spôsobom bude pre vás určite jednoduché.

5. Eko tašky

Uprednostnite pri nákupe plátené alebo papierové tašky na viac použití. Touto maličkosťou prispejete k tomu, aby sa ročne zredukoval plastový odpad aj o niekoľko ton!

bavlnena nakupna taska

Zdroj: Unsplash.com

60 záväzkov voči prírode

Na ohľaduplnosť voči prírode kladie dôraz aj značka rastlinnej kozmetiky Yves Rocher, ktorá tento rok oslavuje svoje 60. výročie založenia. Pri tejto príležitosti zverejnili 60 záväzkov voči prírode. Nájdete v nich rôzne ekologické záväzky, od boja proti znečistovaniu planéty plastovým odpadom, cez podporu žien venujúcich sa ekologickým aktivitám, až po neustále vylepšovanie zloženia výrobkov, aby boli stále viac "zelenšie" a účinnejšie. Rešpektovať treba rovnako ženskú krásu, ako aj životné prostredie.

V Yves Rocher sa riadia heslom, že značka sa musí rozvíjať s ohľadom na človeka i planétu.


Pozrite si tiež:

9 zásad ekologickej kozmetiky pre krásu a zdravie človeka i životného prostredia


Pag

Ano, kazdy pomaha tou troskou z roskov nasej planetke, to ano. A kde konci ten separovany odpad, ked sa mozem opytat? Totizto mi pred chvilou volal jeden zralok z Ticheho Ocenau, ktory si nad vulkanom v mori opeka tuniaka, ze on si vraj na to velmi nepotrpi, ci mu tam do vody hodime/jebn.eme vyseparovany alebo nevyseparovany odpad. Pozdravuiem surfistov, zubky ako ziletka, niet co riesit, niet sa coho bat, aj na buduce to bude na tradicny sposob, quick and painless.

Bubliii

Na margo tasiek velmi su teraz v oblube bavlnene tasky, ale pestovanie a spracovanie bavlny je dost narocne na energiu atd., odporucaju sa skor jutove, konopne tasky kedze tieto rastliny pri pestovani spotrebuju ovela menej vody ako bavlna.. mam jednu taku tasku a je naozaj vyborna.. a takisto som po babicke zdedila klasicku sietovku - vynikajuca vec, nezabera miesto, da sa prat, odnesies v nej cely nakup. Parada.

ahjaj

pri nákupe zobrať vlastnú tašku. Aj keď je plastová, aj plastovú možno viackrát použiť.
U nás chodieva nakupovať manžel, a to cestou z práce autom. Keďže si permanentne zabúdal brať so sebou tašku, zariadila som to tak, že kedykoľvek ideme niekam autom, beriem niekoľko plastových tašiek, a nechám ich v aute, aby pri nákupe určite mal.