Populárne sladidlo agáve - je naozaj také zdravé?

Väčšina ľudí je závislá na sladkom a pri snahe o zmenu jedálnička siahajú po zdravších alternatívach. V súčasnosti je na trhu mimoriadne propagované sladidlo agáve, ktoré sľubuje šetrnosť najmä voči diabetikom v zmysle stálosti hladiny cukru v krvi. Podľa predávajúcich, tento prírodný sirup ponúka konzumentovi minimum kalórii oproti rafinovanému cukru, a taktiež sa pýši nízkym glykemickým indexom.

Čo je to agáve?

Ide o rastlinu, patriacu do rodu sukulentov, to znamená, že sa prispôsobila drsným podmienkam na púšti či polopúšti. Získala schopnosť udržovať vo svojom tele vodu, aby mohla prežiť obdobie sucha. Táto schopnosť sa označuje ako sukulencia. Väčšina druhov pochádza z Mexika, avšak nájdeme ich aj v USA, ostatných krajinách strednej a južnej Ameriky.

Mnoho agávových sladidiel pochádza z Modrej agáve (Agáve tequilana). Je to tá istá rastlina, ktorá sa používa na výrobu tequily. Listy sú pri koreni hrubé, smerom k ostrej špičke sa zužujú. Okraje listov sú ohraničené pichľavými zúbkami a sfarbujú sa do žlta. Agáve svojím usporiadaním pripomína otvorenú ružicu.


Prečítajte si tiež:

Cukor verzus zdravšie alternatívy sladidiel


Ako sa získava agáve sirup?

Listy sa pokrájajú a následne sa extrahuje cukrová šťava. Táto obsahuje zdravé vlákniny - fruktány, spojené s priaznivými účinkami na metabolizmus a inzulín.

Ďalší proces podlieha tepelnej, enzymickej úprave. Je veľmi podobný tomu, ako sa vyrábajú iné nezdravé sladidla, napríklad kukuričný sirup. Postupne sa zdravé fruktány ničia a premieňajú na škodlivú fruktózu.

Konečným produktom je vysoko rafinovaný, nezdravý sirup.

Negatíva agáve sirupu

Agáve ma vyšší obsah fruktózy ako akékoľvek iné bežné sladidlo, dokonca viac ako vysoko fruktózový kukuričný sirup. Na rozdiel od glukózy, ktorú možno ľahko stráviť a metabolizovať v celom tele, fruktóza môže byť spracovaná len v pečeni.

Pri konzumácií nadmerného množstva frutózy v prísadách (napríklad agávový sirup) sa cukor premieňa na tuk. V pečeni zvyšuje hladiny triglyceridov, čím vzniká riziko tukových ochorení pečene, a taktiež sa môže zvýšiť riziko srdcových ochorení, či rakoviny.

Je agáve vhodným sladidlom pre diabetikov?

Je pravdou, že fruktóza nezvyšuje hladinu cukru v krvi alebo inzulínu v krátkodobom horizonte. Preto sú sladidlá s vysokým obsahom fruktózy často uvádzané na trhu ako „zdravé“ alebo „diabetické“.

Lenže z dlhodobého hľadiska nie je zdravé konzumovať tento rafinovaný cukor.

Agávový cukor nie je vhodný ani pre ľudí s paleo, low carb alebo keto diétou. Rovnako sa neodporúča konzumácia u jedincov s intoleranciou fruktánov. Je to stav, ktorý môže spôsobiť problémy ako nadúvanie, plynatosť, bolesť žalúdka či hnačku. Mala by sa obmedziť konzumácia potravín bohatých na fruktán, napríklad artičoky, cibuľa, pór, nektárinky, banány, šošovica a agávový nektár, a to z dôvodu zníženia vedľajších účinkov.

Ktoré sladidlá sú skutočne zdravé?

Existuje však mnoho ďalších alternatív agávového sladidla, ktoré sú zdravšie ako biely cukor a spojené s oveľa menšími nepriaznivými účinkami na zdravie.

Tu je niekoľko najlepších sladidiel, ktoré je možné zaradiť do zdravého jedálnička:

Surový med - má antibakteriálne vlastnosti. Ukázalo sa, že znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, čo by mohlo tiež eliminovať riziko srdcových ochorení.

Stévia - neobsahuje kalórie, má nulovú glykemickú záťaž. Podporuje úbytok hmotnosti, prevenciu dutín a stabilizáciu hladiny cukru v krvi.

Datle - ide o prírodné sladidlá s vysokým obsahom vlákniny, čo spomaľuje vstrebávanie cukru. Datle sú tiež bohaté na niekoľko dôležitých mikroživín, vrátane medi, horčíka a mangánu.


Prečítajte si aj tento článok:

Cukor verzus zdravšie alternatívy sladidiel