Paleo stravovanie - jedzte ako pračlovek

O tom, čo je zdravé, dobré a správne jesť sa popísalo kvantum článkov a urobilo množstvo výskumov. V poslednom čase sa však objavilo stravovanie, ktoré rúca všetky doterajšie dogmy, zaužívané vo výžive a opiera sa o nepriestrelné dôkazy. O pôvod a vývin človeka.

Čo je to paleo?

Paleo strava je orientovaná na skladbu jedálnička našich predkov. Do podoby, akú máme dnes, sme sa vyvinuli v období paleolitu, pričom celá zmena trvala približne 3 milióny rokov. Vtedy bol človek predovšetkým lovec a zberač. To znamená, že jeho jedálniček bol postavený predovšetkým na zelenine, ovocí, orechoch, semienkach, vajíčkach, rybách a mäsa. Hoci ľudia v tom čase zomierali mladší, podľa archeologických nálezov netrpeli žiadnymi civilizačnými chorobami ako je tomu dnes.

Pomerne rýchla zmena, ktorá zasiahla skladbu ľudskej potravy nastala v období neolitu, keď sa z lovca a zberača stal hospodár. Človek začal pestovať potraviny bohaté na sacharidy ako sú obilniny, strukoviny a do svojho jedálnička zaradil nový zvierací produkt- mlieko. Táto zmena nastala počas krátkeho obdobia 10 000 rokov a trvá dodnes.

Avšak ľudské telo sa nestihlo za taký krátky čas zmene prispôsobiť a nie je zvyknuté na také kvantum sacharidov. Preto chorľavie a priberá. Trpí.


Prečítajte si tiež:

Carnivore diet - diéta pre mäsožravcov


Princíp paleo stravovania

Je založené na potravinách prirodzených pre ľudí z obdobia pred neolitom. Orientuje sa na príjmanie zdravých tukov a bielkovín a minimalizovanie sacharidov v potrave. Čo sa týka frekvencie jedenia, prikláňajú sa k názoru, že človek by mal jesť vtedy, keď je hladný a také množstvo, ako mu vyhovuje.

Tí, čo jedia paleo sa vyhýbajú potravinám, ktoré obsahujú cukor a škrob (cukrovka, upchávanie čriev), glutén, solanín, kazeín, lektín, sladidlá, E- potraviny, fytáty a omega-6 mastné kyseliny.

Zakázané- škodlivé potraviny

Obilniny a výrobky z nich- pšenica, kukurica, ryža, chlieb, pečivo, cestoviny.

Strukoviny a výrobky z nich- sója, hrach, šošovica, fazuľa, cícer, arašídy, tofu, sójové mäso.

Rastlinné oleje s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín- slnečnicový, repkový.

Mäsové výrobky, ktoré obsahujú múku, škroby a rastlinné oleje- salámy, paštéty, párky, nárezy.

Alkohol

Sladené a rafinované potraviny- dobošky, kompóty, keksy, zákusky, chipsy, biela múka, cukor, škrobové výrobky.

Povolené potraviny

Zelenina- listová (rukola, šaláty, špenát), koreňová (mrkva, petržlen), hlúbová (brokolica, kaleráb, karfiol), cibuľa, uhorky, cesnak, cuketa, pór, baklažán, melón.

Tuky- predovšetkým stabilné, husacia masť, kačacia masť, bravčová masť, olivový olej, kokosový olej.

Mäso a ryby- kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové, králik, husacie, kačacie, salámy, klobásy, slanina, oškvarky, tlačenka, losos, pstruh, makrela, treštia pečeň, očká, pangas, kapor.

Mliečne výrobky- maslo ghee, ktoré neobsahuje žiaden kazeín alebo laktózu. Poznali ho už naše babičky, keď pretápali domáce maslo a zbierali z neho penu.

Ovocie- najmä lokálne, jablko, hruška, maliny, čučoriedky, jahody, egreše, čerešne, višne, ostružiny.

Orechy- vlašské, lieskovce, slnečnicové semienka, mandle, kešu, kokos, kakao.

Vajíčka- prepeličie a slepačie vajcia.

Koreniny- soľ, čierne korenie, škorica, zázvor, kari, rasca.

Pre koho je paleostravovanie prínosom?

Ludia trpiaci obezitou, cukrovkou, celiakiou, alergiou na laktózu, kvasinkovou infekciou, vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom.

Paleo strava je určená pre ľudí, čo majú radi predovšetkým mäso a voľnejší štýl stravovania, čo sa týka pravidelnosti a presného dodržiavania porcií. Pokiaľ vylúčite nevhodné potraviny, stále vám zostane množstvo dobrých potravín, ktoré môžete s chuťou kombinovať. Pravidlá tiež nie sú veľmi náročné. V prvom rade by ste mali dbať na to, aby každé jedlo tvorila zelenina minimálne z 50 percent, a aby ste mali dostatočné zastúpenie dobrých tukov. Cukry, sú príjmané len minimálne v ovocí, orechoch a zelenine.


Prečítajte si aj tento článok:

Carnivore diet - diéta pre mäsožravcov

bergamot

Dlhodobo sa takto stravovat je velmi skodlive.V Nemecku ked este bolo rozdelene nerozumeli preco je taky vysiky vyskyt rakoviny hrubeho creva v zap.nem na rozdiel od vychodneho.poton sa prislo na ti ze kde si to mozu funacne viac dovolit ludia v zap.jedia viac masa udenin klobasok a atd v porovnani s vychodnim .v USA robili vyskum ludi kt.sa 10r. takto stravovali cize udrziavali svoju postavu vylucenim sachatidov jedenim len maso s masom zo zeleninou tyto ludia podlahli srdcovocievnym ochoreniam.Takato strava je zataz pre ladviny pecen hrozi rakovina hrubeho creva a srdcovocievne problemy.Preto zfrava cesta je mix strava a hlavne radtlunna v podobe zlozotych sachatidov ako strukoviny obilniny zrlenina ovocie a minimum masa a nie opacne.