Takúto dovolenku musí každý vyskúšať

Predstavte si vôňu lesa plného húb, pod nohami mäkký machový koberec, chuť lesných jahôd, zvuk žblnkotajúceho potôčika, lúky plné pestrofarebných kvetov, všade je ticho a pokoj...

Takýchto krásnych zákutí je na Slovensku neúrekom a v porovnaní s bežnou turistikou ich na bicykli počas dovolenky stihnete spoznať oveľa viac. Ak máte aj deti a doteraz ste tak neurobili, zadovážte svojim ratolestiam vhodné detské bicykle a hor sa do prírody! Nič lepšie pre zdravie svojej rodiny nemôžete urobiť. Okrem toho, že zdraviu prospešný je už samotný pobyt v prírode, bicyklovanie tento benefit ešte znásobí. Čo nezanedbať a určite si zbaliť so sebou? Čítajte ďalej...

Cyklodovolenka v horách

Cyklodovolenka v horách je pre rodiny s deťmi priam ideálna. Práve pri deťoch je totiž aktívny oddych často jediným spôsobom relaxu, ktorý pre rodičov prichádza do úvahy. Šport na čerstvom vzduchu deťom nielenže prospieva, ale dokáže ich aj unaviť. Takmer ihneď pozitívne vplýva na momentálnu náladu a zlepšuje kvalitu spánku. Bicyklovanie je navyše zábavné. Pozor však, ak niekto z rodiny nie je na bicykel zvyknutý – na začiatku to s cyklistikou nepreháňajte, nech si neprivodí bolesť svalov a zadku, aby ste si všetci spolu mohli užívať cyklotúry aj počas zvyšných dovolenkových dní.

Okrem okamžitých účinkov sa pri pravidelnom bicyklovaní celkovo posilňuje imunita, zlepšuje sa telesná kondícia a psychika sa stáva odolnejšou. Toto sú len niektoré z mnohých dôvodov, prečo tento šport zaradiť k pravidelným rodinným aktivitám.

Iste nebude problém požičať si bicykel priamo na mieste, ale ak si ho kúpite, môžete na ňom jazdiť aj keď dovolenka skončí. Navyše Vám odpadne starosť s jeho večným nastavovaním, bude na mieru a podľa vášho vkusu. Detské bicykle vždy pred odchodom na dovolenku skontrolujte. Deti rastú ako z vody a je dosť pravdepodobné, že nastavenie z minulého roka im už nebude pohodlné a ani pre ne bezpečné. Bicykel dieťaťu sedí zväčša 2 až 4 roky, priebežne sa dá nastaviť výška riadidiel a sedla tak, aby jazda počas tohto obdobia spĺňala všetky kritéria bezpečnosti a ergonómie. Zhrnutie: Akýkoľvek bicykel odporúčame najlepšie pred každou jazdou odskúšať a preveriť!

Čo si so sebou pribaliť?

Nezabudnite zobrať so sebou povinnú i nepovinnú cyklistickú výbavu ako napríklad prilby, chrániče na kolená, reflexné oblečenie a podobne. Apropo oblečenie... V horách je počasie nestále a v porovnaní s „ostatným svetom“ skôr chladnejšie. Preto zbaľte do kufra pre každého člena rodiny nejaké to termotričko či termoponožky. Samozrejme s ohľadom na ročné obdobie.

Termoprádlo je len jedna z troch vrstiev vhodného oblečenia do hôr. Má vynikajúce termoregulačné vlastnosti. V prípade, že by sa náhle oteplilo alebo pri vyššej fyzickej námahe, napríklad pri športe, dokáže vynikajúco odvádzať od tela vlhkosť a rýchlo schne. Keďže je priamo na pokožke, možno Vás bude zaujímať, že termoprádlo sa dá zaobstarať aj z prírodných materiálov.

Druhá vrstva oblečenia by mala byť termoizolačná – jej úlohou je najmä udržať teplo vytvorené telom, telesnú vlhkosť odvádza do vyššej vrstvy smerom von a zároveň nepripúšťa studený vzduch a vonkajšiu vlhkosť k telu. Sú to predovšetkým rôzne mikiny z fleecu.

Tretia vrstva oblečenia chráni pred vplyvmi počasia – známe sú rôzne nepremokavé softshellové bundy a vetrovky.

A čo s ochranou pokožky, ktorá nebude pokrytá odevom?

Ak do základnej lekárničky pribalíte aj ochranný krém proti vetru či slnku, repelent proti hmyzu a parazitom, alebo olejček na prípadné štípance, rodina Vás bude nosiť na rukách!

Pri používaní okrem tváre nezabudnite ani na ostatné odhalené časti tela. Najmä pri deťoch treba dbať na to, aby základ kozmetiky tvorili prírodné zložky a neobsahovala škodlivé syntetické chemické látky. Riešením je výhradne prírodná kozmetika, v rámci ktorej má svoje nezastupiteľné miesto tá s označením bio. Kozmetika na prírodnej báze bude určite najlepšou voľbou aj pre dospelú pokožku. Našťastie je ponuka prírodných kozmetických produktov v súčasnosti na trhu dostatočne široká a nie je problém nahradiť nimi bežnú kozmetiku z klasických obchodov.

Pokiaľ to však situácia nedovoľuje a musíte si vystačiť aj s bežnou kozmetikou, v obchode si nechajte dostatok času na štúdium etikety so zoznamom látok, ktoré sa v nej nachádzajú. Vyberajte si tú, ktorá má zoznam najkratší. Zároveň sa skúste vyhnúť látkam, ktoré sa považujú za nebezpečné alebo je ich bezpečnosť prinajmenšom diskutabilná. Zamerajte sa tiež na poradie danej látky. Čím je v zozname nižšie, tým menej sa jej v produkte nachádza.


Súvisí s:

Bicyklovanie - koľko pri ňom spálite a na čo si dávať pozor?